Bodrum, Zeki Müren ile ünlenen bir tatil beldesi olsa da; aslında 5 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip özel bir yerleşim yeri. Antik ismi Halikarnassos olan Bodrum, şimdiki ismini Saint Jean Şövalyelerinin inşa ettiği Aziz Petrus Kalesi'nden (şimdiki adı ile Bodrum Kalesi) alıyor. Kalenin yapımından sonra bölge; 'Petrium', 'Petrum' ve 'Potrum' gibi isimlerle anılıyor ve Cumhuriyetin ilanından sonra bölgenin adı 'Bodrum' olarak kalıyor.
Antik Yunan destanı İlyada ve Odysseia’da “ebedi mavilikler ülkesi” olarak bahsedilen Bodrum, ülkemizin popülaritesini asla kaybetmeyen tatil beldelerinden biri olmuş. Bu kadar yoğun ilgi sonucunda da; mavisinden ve yeşilinden ne yazık ki bir miktar kaybetmiş. Şık otelleri, lüks plaj ve restoranları, alışveriş merkezleri ve hatta özel hastaneleri ile Bodrum’a bir tatil kasabası demek haksızlık olacaktır. Bir tatil şehrine dönüşen Bodrum, bütün yıl hizmet veren işletmeleri ve yaşayan ritmiyle 12 ay boyunca kaçılabilecek bir rota sunuyor.

Bodrum Nerededir?

Ege Bölgesi’nde bulunan Muğla’nın kuzeybatısında yer alan Bodrum, Muğla’nın en kalabalık ilçesidir.

Bodrum’a Nasıl Gidilir?

Milas Havalimanı’na düzenlenen uçak seferleriyle Bodrum’a ulaşabileceğiniz gibi, otobüs seferlerinden de faydalanabilirsiniz.

Bodrum’a Ne Zaman Gidilir?

Bodrum bir tatil kasabası olmasına rağmen sonradan yerleşen nüfusu ile 12 ay yaşayan bir ilçe haline gelmiş. Bodrum’a eğer deniz tatili amacıyla gidiyorsanız; mayıs-eylül arası en doğru dönem olacaktır. Eğer kafa dinlemeye gidiyorsanız; ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmelisiniz.

Bodrum'da Şehir İçi Ulaşım:

Bodrum Otogarı’ndan kalkan minibüslerle bütün köy ve koylara ulaşmanız mümkün. Minibüs dışında ise; araba kiralamak veya taksi tutmak, ulaşım seçenekleriniz arasında olacaktır.

Her bir köşesi ayrı bir güzellik barındıran Bodrum'un önemli merkezlerini sizin için listeledik;

  • Bodrum Kalesi

    Bodrum Kalesi

    M.Ö. 2. yüzyılda yapılan antik kalenin kalıntıları üzerine, M.S.15. yüzyılda St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Antik dönemde bir ada üzerinde bulunan kale, sonradan anakaraya bağlanmıştır. İçerisinde 5 ayrı kule bulunmaktır. Bunlardan en yükseği 47,5 m. uzunluğundaki Fransız Kulesi’dir. Osmanlı Dönemi’nde hapishane olarak kullanılan kale içerisinde II. Mahmut’un tuğrası, kalenin öne çıkan özelliklerindendir. Bodrum merkezde yer alan müze, şimdilerde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Sualtı Arkeoloji Müzesi

    Sualtı Arkeoloji Müzesi

    Bodrum Kalesi içerisinde hizmet veren müze, dünyanın en büyük amfora koleksiyonuna sahiptir. Yapılan sualtı kazıları sonucunda bulunan amforalar, M.Ö. 12. yüzyıl ile M.S. 11. yüzyıl arasını kapsar.

    devamı için tıklayın
  • Halikarnas Mozolesi

    Halikarnas Mozolesi

    M.Ö. 353 yılında Karya Kralı Mausolos için eşi Kraliçe Artemisia tarafından yaptırılmış bu anıt mezar, dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilmektedir. Sütunlarıyla Yunan, çatısıyla Mısır mimarisini birleştiren anıt mezarın, 15. yüzyıl sonlarında meydana gelen bir deprem sonucunda yıkıldığına inanılıyor. St. Jean Şövalyeleri Bodrum’a geldiğinde Bodrum Kalesi’ni inşa edebilmek için mozolenin yıkıntılarından kalan parçaları kullanmışlar. Şimdilerde, mozoleden geriye kalanlarla bir açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir. Mozolenin büyük bir kısmı Bodrum Kalesi’nin duvarlarını oluştururken, kabartma ve heykel gibi parçaları ise British Museum’da (Londra) sergilenmektedir. Müze alanının kapalı bölümünde buradan götürülen kabartmaların kopyalarını ve mozolenin maketini görebilirsiniz. Bodrum Kalesi, Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Halikarnas Mozolesi, pazartesi günleri hariç her gün hizmet vermektedir; ancak öğlen 12.00-14.00 arası kapalıdır.

    devamı için tıklayın
  • Mindos Kapısı

    Mindos Kapısı

    M.Ö. yy’de inşa edildiği düşünülen kapı, Bodrum’un eski adı olan Halikarnasos’un şehre giriş kapılarından biridir. Günümüzde sadece duvar kalıntıları kalan kapı, Büyük İskender’in Halikarnasos işgali zamanında oldukça zor zamanlar yaşatmış ve çok zor yıkılmıştır.

    devamı için tıklayın
  • Bitez

    Bitez

    Bodrum merkeze 10 km uzaklıktaki Bitez, plajları ve mandalina bahçeleriyle tatilcilerin en sevdiği yerlerdendir. Boydan boya kumsal olan Bitez Yalı, özellikle aileler tarafından en çok tercih edilen plajlar arasındadır. Özellikle sonbahar aylarında Bodrum’u ziyaret edenler, mandalina bahçeleri arasında yürüyüş veya bisiklet rotaları yaparak çok keyifli zaman geçirebilirler.

    devamı için tıklayın
  • Gümüşlük

    Gümüşlük

    Yaz aylarında oldukça kalabalık ve popüler olan Gümüşlük’te, halk plajı ve özel işletmelere ait plajlar dahil olmak üzere tercihinize uygun plajlar bulabilirsiniz. Limon, Tel Dolap gibi popüler restoranlarıyla nam salan Gümüşlük’ü, Bodrum’da insanların kendisini en çok göstermekten keyif aldığı semtleri arasında gösterebiliriz. Diz boyunu geçmeyen bir sudan yürüyerek ulaşabileceğiniz Tavşan Adası, Gümüşlük'ün en popüler turist çekim noktalarındandır.

    devamı için tıklayın
  • Yalıkavak

    Yalıkavak

    Bodrum’a 18 km uzaklıkta olan Yalıkavak, sevimli çarşısı, plajları ve marinasıyla Bodrum’un en popüler noktalarındandır. Yalıkavak merkezdeki turistik çarşıda gezinip alışveriş yapabilir, tarihi köftecilerde yemek yiyebilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde keyifli olan Yalıkavak Marina (Palmarina), ülkemizin en büyük yat marinasıdır. Mağazaları, restoranları, kafe ve gece kulüpleriyle Bodrum’un en hareketli noktaları arasındadır. Bodrum’un ünlü akınına uğrayan plajlarına ev sahipliği yapan Yalıkavak’ın denizi sık sık dalgalanabiliyor. Siz bol müzikli kalabalık Bodrum plajlarından hoşlanmıyorsanız, Yalıkavak’ta bir halk plajı olduğunu da belirtelim.

    devamı için tıklayın
  • Ortakent Yahşi

    Ortakent Yahşi

    Bodrum merkeze 14 km uzaklıktaki Ortakent Yahşi, meşhur altın rengi kuma sahip Camel Beach ile meşhurdur. Bodrum’un en yumuşak ve parlak kumlu plajı olan Yahşi beldesi, aynı zamanda soğuk deniz suyuyla da bilinir. Kumluk ve çok tercih edilen bir plaj olması sebebiyle yüksek sezonda şezlong bulmak neredeyse imkansızlaşır. Denize sıfır birçok otele ev sahipliği yapan beldenin deniz kenarındaki restoranlarının mezeleri de denemeye değerdir.

    devamı için tıklayın
  • Turgutreis

    Turgutreis

    Bodrum merkezden sonraki en kalabalık yerleşim yeri olan Turgutreis, Bodrum geneline göre daha sakin koy ve plajlarıyla tercih edilen bir yerdir. Kumluk sahili ile Karaincir Plajı, kristal berraklığındaki denizi ile Aspat Plajı ve palmiye ağaçlarıyla meşhur Meteor Plajı, Turgutreis merkeze uzak, fazla talan edilmemiş keyifli noktalarıdır. Günbatımı seyri ile meşhur Günbatımı Plajı, sörf yapmaya uygun denizi ve Kos Adası Manzarasıyla Akyarlar Plajı ise Turgutreis’in en popüler plajlarıdır. D-Marin tarafından işletilen Turgutreis marina, sahil restoranları, spa’sı ve plajı ile keyifli tatil olanakları sunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Göltürkbükü

    Göltürkbükü

    Bodrum merkeze 13 km uzaklıktaki Göltürkbükü, yan yana olan 2 koy; Gölköy ve Türkbükü’nden oluşan bir belde. Işıl ışıl denizi sebebiyle ünlü ve popüler işletmelerin istilasına uğrayan plajların fiyatları bir hayli yüksek. Sahil boyunca kurulan akşam pazarında çok farklı ve cezbedici takılar bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Torba

    Torba

    Bodrum’a sadece 5 km uzaklıkta olan koy, ışıl ışıl denizi, çam ve zeytin ağaçlarıyla göz doldurur. Bodrum’a yakın olmasına rağmen diğer koylara nazaran daha sakindir. Yer yer kumluk yer yer çakıl olan plajları, rüzgâr almayan denizi ve kaliteli tesisleri ile özellikle ailelerin tercih ettiği bir bölgedir.

    devamı için tıklayın
  • Güvercinlik

    Güvercinlik

    Bodrum merkeze oldukça uzak konumdaki Güvercinlik, Bodrum’un en az bozulmuş beldelerinden. Artan otel sayısına rağmen balıkçı köyü dokusu henüz bozulmamış, tepeden başlayan çam ağaçlarının zeytin ağaçlarıyla birleşerek denizle buluştuğu nadir Bodrum kasabalarından biri. Uzun sayılabilecek bir sahil şeridine sahip Güvercinlik’te, sahil boyunca sıralanan restoranlarda yemek yiyip sonrasında da keyifli ve romantik bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bodrum merkezdeki gürültüden yorulduğunuzda, deniz ve ormanla baş başa kalabileceğiniz huzur dolu bu yeri aklınızın bir köşesine yazın.

    devamı için tıklayın
  • Gündoğan

    Gündoğan

    Bodrum merkeze 18 km uzaklıktaki Gündoğan, Güvercinlik kadar olmasa da Bodrum’un geri kalanına kıyasla daha sakin bir beldedir. Uzun sayılabilecek Gündoğan sahil boyunca oteller, restoranlar, kafe ve barlar bulunmaktadır. Hem dingin, hem de hafif hareketli tatil beklentisi içindeyseniz; Gündoğan tam size göre. Gündoğan’ın hemen yanındaki koy olan Küçükbük ise özel işletmelerin olmadığı halk plajı, dondurmacısı ve çay bahçeleriyle 90’ların tatil anlayışını sunuyor.

    devamı için tıklayın

Bodrum'da Ne yenir? Ne içilir?

Dünya Mutfağından bildiğiniz bütün lezzetleri tadabileceğiniz restoranları olduğu gibi; Ege ve Akdeniz yemeklerinin başarılı kombinasyonlarını yapan yerler de bulabilirsiniz. Ege, Akdeniz ve Rum Mutfaklarının esintilerini taşıyan ot yemekleri, deniz ürünleri, balık mezeleri, Bodrum Mutfağı’nın vazgeçilmezlerindendir.
 
Kabak çiçeğinin içi doldurularak hazırlanan kabak çiçeği dolması, hemen hemen her balık restoranı ve meyhanede karşınıza çıkacak yemekler arasındadır. Kırmızı soğanla sunulan 'tekmil fava' ve 'deniz börülcesi' de, Bodrum restoranlarının olmazsa olmazıdır. Senelerdir meşhur olan Bodrum döneri, sebze ve et kombinasyonundan oluşur. Bodrum merkezde bu lezzete sık sık rastlayabilirsiniz. Bodrum mandalinasıyla hazırlanan mis kokulu dondurmaları da tatmayı unutmayın.
 

Klasik bir turistik sahil beldesi çarşısı olan Bodrum Çarşısı, aradığınız ve ihtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz kadar büyük. Hediyelik eşyacılar, dericiler, takıcılar, mağazalar derken bir bakmışsınız saatler geçivermiş. Bodrum’un hemen hemen her beldesinde kurulan pazarlar gerçekten çok cezbedici. Yöresel ürünlere, adını bile duymadığınız otlara ulaşabileceğiniz bu pazarlar gastronomi sevdalıları için biçilmiş kaftan.

Özellikle; Turgutreis ve Gündoğan pazarlarını aklınızın bir köşesine yazın. Yalıkavak Marina yani Palmarin, 100’ü aşkın mağazası, restoranları, kafeleri ve gece kulüpleriyle eğlence ve alışveriş adına aradığınız her şeyi sunuyor.


Bodrum Bodrum olalı, yerli yabancı bütün turistlerin mutlaka uğradığı yer; barlar sokağıdır. Bodrum merkezde olan bu sokakta, her zevke hitap eden ama fazlasıyla turistik onlarca bar bulunmaktadır. Bodrum merkezde bulunan Milta Marina, lüks gece kulüplerine, restoranlara ve Bodrum’un eski, köklü restoranlarına ev sahipliği yapar. Barlar sokağına nazaran biraz daha az kalabalık olan Milta Marina’da güzel bir yemek sonrası eğlence mekanlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

Bir sahil beldesine gitmişken avm’de alışveriş yapmak ister misiniz bilemiyoruz ama biz belirtmiş olalım; Oasis, Midtown ve Avenue Bodrum ihtiyaç halinde listenizde bulunabilecek avmlerdendir.

13 bin kişi kapasiteli bir antik tiyatro olan Bodrum Antik Tiyatrosu, Anadolu’nun en eski antik tiyatrolarından biridir. Turgutreis yolu üzerinde yer alan yapı, yaz boyunca çeşitli festival ve konserlere ev sahipliği yapar. Bodrum seyahatiniz sırasında, antik tiyatroda keyifli bir konsere denk gelme ihtimaliniz oldukça yüksek.

Bodrum ülkemizin en iyi dalış noktası olmasa da; uçak batığı, dalgıçların ve sualtı severlerin tecrübe etmekten keyif aldığı bir nokta. Siz de sualtı meraklısıysanız, uçak batığını görmekten keyif alabilirsiniz. Bodrum; güzel koylara, saklı ve bakir köşelere sahip. Bu köşeleri, ancak tekne turlarıyla ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca 1 gün gibi kısa bir sürede, ılık bir Bodrum esintisi eşliğinde, bahsettiğimiz koyların bir kısmını görme şansınız olacaktır. Bodrumdan 45 dakikada, Turgutreisten 20 dakika içerisinde Yunan Adası Kos’a ulaşabilirsiniz. Eğer Schengen vizeniz veya Yeşil Pasaportunuz varsa, kısacık bir seyahat sonucu Kos’u da ziyaret etmek oldukça cezbedici bir teklif.

Milas/Bodrum Havaalanı'nın kent merkezine uzaklığı ne kadardır?

Bodrum Havalimanı ile şehir merkezi arası 36 km’dir.

Bodrum'da genel olarak fiyatlar nasıldır?

Bodrum’da her cebe uygun otel, restoran ve eğlence seçenekleri bulunmaktadır. Ayran ve lahmacuna 75 tl, bir sodaya 15 tl alan işletmelerin yanı sıra; daha bakir, daha az popüler koyları ve mekanları ziyaret ettiğinizde çok daha insaflı hesaplarla karşılaşırsınız.
Popüler ve ünlü plajlara giriş ücretleri 100-150 tl arasında değişir, bir çoğunda gün içerisinde bu ödediğiniz parayı içeride harcayabiliyorsunuz. Ufak işletmeleri veya halk plajlarını tercih ederseniz, sadece şezlong ve şemsiye parasıyla günü kurtarabilirsiniz. Gümüşlük Limon gibi Bodrum’un popüler mekanlarında veya Yalıkavak marina restoranlarından birinde alkolsüz bir akşam yemeği için ise kişi başı minimum 100 tl gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir. Eğer deniz kenarı bir balık restoranını tercih ederseniz; içeceğiniz içki miktarına ve balık içerikli meze, yemek miktarına bağlı olarak ödeyeceğiniz hesap kişi başı 300 tl civarlarına kadar yükselebilir.

Bodrum'u gezmek için kaç gün gerekir?

Bodrum merkezdeki tarihi yerleri gezmek, 3-4 koyunu ziyaret edebilmek için 5 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.

Bodrum için önemli tarihler nelerdir?

Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali: 2005 yılından beri Turgutreis Marina’da gerçekleşen festival, ağustos ayında gerçekleşir. Birçok prestijli sanatçıyı ağırlayan festival, dünya çapında ödüllere de layık görülmüştür.
Uluslarası Bodrum Bale Festivali: 2002 yılından beri gerçekleşen festival, Temmuz-Ağustos ayları arasında düzenlenir. Bodrum Kalesi’nin buram buram tarih kokan, nostaljik atmosferinde gerçekleşen festivali, prestijli bale topluluklarını ağırlar.
 
Bodrum Uluslararası Dans Festivali: 2000 yılından beri düzenlenen festival, mayıs ayının son haftasında gerçekleşir. Dünya çapında gönüllü dansçıların işbirliğiyle gerçekleşen festival, Bodrum Kalesi ve sokaklarında gerçekleşen performanslarla devam eder.
 
Bodrum Mandalina Şenliği: Turgutreis, Ortakent ve Bitez’de, ocak ayında gerçekleşen festival süresince konserler düzenlenir, açılan standlarda mandalina ile yapılan aklınıza gelemeyecek ürünler sergilenir, satılır.
 
Sun Splash Festival: Asıl konsepti dans ve elektronik müzik üzerine kurulu olsa da, festival süresince gastronomik tadımlar yapabilir; yoga atölyelerine katılabilir ve özel tasarımlarla buluşabilirsiniz. 2009’dan beri gerçekleşen festival, eylül ayında düzenlenir.

Bodrum’a gitmeden önce bilmeniz gereken 6 şey:

1. Bodrum’da mesafeler birbirine pek yakın sayılmaz. Bu sebeple sık sık araç kullanmanız gerekecektir.

2. Konaklayacağınız yere karar vermeden önce tatil önceliklerinizi belirleyin. Şehir merkezine yakın olup akşamları rahat etmek mi, yoksa deniz kenarında konaklayıp denize ulaşmak için iki adım atmak mı?
 
3. Bodrum Otogar’dan hemen hemen her beldeye ulaşım bulunmaktadır; ancak belirli saatleri vardır.
 
4. Bodrum merkez, özellikle de yüksek sezonda otopark sıkıntısının hat safhaya ulaştığı bir yerdir.
 
5. Bodrum Kalesi ve müzeler pazartesi günleri kapalı olur.
 
6. Bodrum seyahatini yüksek sezonda (temmuz, ağustos) planlıyorsanız, özellikle gitmek istediğiniz mekanlara rezervasyon yapmayı ihmal etmeyin.