İsviçre’nin en kozmopolit şehri olan Cenevre, Cenevre Gölü’nün (Göl, adını şehirden alır. Gölün Fransızca adı ise Lac Leman’dır.) kıyısına kurulmuş; sakin ve huzurlu bir şehirdir. Şehir, İsviçre’nin tamamı gibi yüksek bir refah düzeyine sahiptir. Cenevre, bu özelliklerinin yanı sıra, dünyanın en büyük laboratuvarları arasında gösterilen yüksek fizik laboratuvarı CERN’e; birçok Birleşmiş Milletler Organizasyonunun merkezine, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Kızılhaç Komitesi merkezlerine ev sahipliği yapar.

Şehir, tarih sahnesinin ünlü aktörlerine de ev sahipliği yapmıştır. Filozof Jean-Jacques Rousseau ve Voltaire’in ana vatanıdır. Protestan Reform hareketinin liderlerinden olan Jean Calvin, uzun yıllar Cenevre’de yaşamış ve buradan Reform hareketine liderlik etmeye devam etmiştir.

Cenevre, şehir merkezinde yer alan 20 yemyeşil parkıyla sizi doğadan koparmadan, tarih ve kültürü iliklerinize kadar hissettirip, çikolatanın mest eden kokusuyla mutluluğunuza mutluluk katacaktır.

Tarih, bilim, siyaset, kültür, doğa, medeniyet, gastronomi... Bir şehri gezmek gösterebileceğiniz nedenlerin neredeyse hepsini karakterinde barındıran Cenevre’de, yemyeşil doğanın içinden süzülüp gelen bir trenle medeniyetin göbeğine ulaştığınızı hissedeceksiniz.

Cenevre Nerededir?

İsviçre’nin Güneybatı sınırında, Cenevre Nehri kıyısında yer alan şehir, ülkenin Zürih’ten sonra 2. büyük şehridir. Şehrin 3 tarafı Fransa ile çevrilidir.

Cenevre’ye Nasıl Gidilir?

Cenevre’ye, Türk Hava Yolları’nın haftanın her günü, Pegasus’un ise haftanın 4 günü düzenlediği direk uçuşlarla, 3 saat 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Cenevre’ye Ne Zaman Gidilir?


Yaz ayları ılık, kış ayları ise soğuk geçen Cenevre’de, soğuktan etkilenmeden keyfinizce gezmek için en doğru zaman Nisan – Eylül ayları arası olacaktır. Noel zamanları ise şehir beyaz ve kırmızıya bürünür.

Cenevre’de Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

 Cenevre’nin, düz ve küçük bir şehir olması sebebiyle yürüyerek veya bisiklet ile bütün şehri gezmeniz mümkün. Eğer şehir merkezinin dışında bulunan yerlere geziler organize ediyorsanız veya yürümek ve bisiklete binmek sizin için cazip seçenekler değilse, çok sayıda otobüs güzergahı ve tren rotası işinizi görecektir.


Cenevre'ye seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Cenevre tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!
 
 

Cenevre'de mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için derledik:

  • St. Pierre Katedrali

    St. Pierre Katedrali

    11. yy’da yapımına başlanan katedral, Gotik tarzda inşa edilmiştir. 18. yy’da Reform hareketlerinin etkisiyle restore edilen dış cephesiyle Neo-klasik tarzda bir görünüme sahip olmuştur. Katedralin günümüzde tam ismi Cenevre Protestan Reform Kilisesi'dir. Kilisenin kuzey kulesine çıkan 157 basamağı tırmanmayı göze alırsanız, karşılaşacağınız manzaranın bütün yorgunluğunuzu unutturacağına emin olabilirsiniz. Sizi karşılayacak olan şehir ve göl manzarasıyla Cenevre’ye panoramik bir bakış atma şansına sahip olacaksınız. Protestan Reformasyonu lideri Jean Calvin, uzun yıllar bu katedralde reforma liderlik etmiştir.

    devamı için tıklayın
  • Reform Müzesi ve Reform Anıtı

    Reform Müzesi ve Reform Anıtı

    Cenevre’nin tarihi yapılarına şöyle bir göz attığınızda, en çok göze çarpan ve kendini hissettiren olgu Reform’dur. Günümüzün bilim ve refah seviyesi en yüksek şehirlerinden biri olan Cenevre’de, tarih derslerinden anlatılan Reform’dan çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Reform Müzesi, 2007’de Avrupa Müze ödülünü almıştır. Reform’u onaylamak için oylanan yere inşa edilen müzede, o döneme ait belgeler ve yazışmalar sergilenir. Cenevre Üniversitesi’nin bahçesinde bulunan Reform Anıtı’nda ise, Reform süresince önemli rol oynayan kişiler karakterize edilmiştir.

    devamı için tıklayın
  • Patek Philippe Müzesi

    Patek Philippe Müzesi

    İsviçre, ülke olarak saatleriyle dünyada nam salmış olsa da saat yapımının doğum yeri; tam olarak Cenevre’dir. Restore edilmiş 100 yıllık bir Art Deco binada konumlanan müzede 1500 yılından günümüze uzanan yüzlerce saat sergilenmektedir. Patek Philippe Müzesi, bütün saat severlerin mutlaka gezmesi gereken bir müzedir.

    devamı için tıklayın
  • Sanat Tarihi Müzesi (Musée d’Art et d’Histoire)

    Sanat Tarihi Müzesi (Musée d’Art et d’Histoire)

    İlk hali 1826 yılına uzanan müze, Cenevre'nin bir numaralı tarih müzesidir. Rönesans öncesi dönemden günümüze kadar süregelen sanatsal akımlardan etkilenmiş sanat eserlerini görebileceğiniz bir müzedir. Son 500-600 yıllık süreci kapsayan eserlerle, küçük bir sanatsal yolculuğa çıkabilirsiniz. Müzede aynı zamanda Bizans tarihi eserleri ve ikonalar sergilenmektedir. Müzenin belki de en önemli parçalarından biri ise MÖ. 9. yüzyıldan kalma bir Mısır mumyasıdır.

    devamı için tıklayın
  • MAMCO

    MAMCO

    Cenevre’de 1994 yılında açılmış olan Modern ve Çağdaş Sanatlar müzesidir. 1960’lardan günümüze, çağdaş sanat akımlarından etkilenmiş eserler sergilenir. Eski bir fabrikanın yenilenmesiyle yapılmış müze, yılda en az 3 kere sergilerini ve buna bağlı olarak iç dekorasyonunu da değiştirir. Dinamikliği ve değişikliğe açıklığıyla Modern Sanat kavramına yeni bir bakış açısı getiren MAMCO, Cenevre’de mutlaka görülmesi gerekenler listesinde başı çekmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Ariana Parkı ve Müzesi

    Ariana Parkı ve Müzesi

    45 hektarlık Ariana Parkı üzerine kurulu Ariana Müzesi, İsviçre Cam ve Seramik Müzesi olarak da bilinir. Parkın toprak sahibi olan Gustave Revillioad, kendine ait resim koleksiyonunu sergilemek için şimdiki müze binasını yaptırmıştır. Annesinin ölümünün ardından müzeye annesinin adını verip hem parkı hem de müzeyi Cenevre şehrine bağışlamıştır. Ariana Müzesi’nde, 14. yy'dan günümüze, 20 bin parçayı aşkın cam, seramik, çömlekten yapılma sanat eserleri sergilenmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Place Neuve

    Place Neuve

    Şehrin kültür merkezi olarak da adlandırılabilecek “Yeni Meydan”, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Meydan’da Rath Müzesi, Grand-Théâtre opera ve balo tiyatrosu, tarihi müzik konservatuarı ve Reform Duvarı bulunurken meydanın merkezinde ise ulusal kahraman ilan edilen General Henri Dufour’un at üzerindeki heykeli bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekeni, 5 m yüksekliğindeki, 100 m uzunluğundaki Reform Duvarı’dır.

    devamı için tıklayın
  • Rath Müzesi

    Rath Müzesi

    Adını, mirasını ailesine bir müze kurulması şartıyla bırakan Cenevreli General Simon Rath'tan alan müze, Cenevre'nin ilk sanat müzesidir. Antik Yunan mimarisine benzer bir şekilde inşa edilen bina, Cenevre'nin en zarif yapılarından biridir. Yıl boyunca geçici sergilerin düzenlendiği müze, özellikle düzenlediği Picasso sergileriyle ünlüdür. Rath Müzesi, özellikle konu çağdaş sanat olduğunda sergi ve etkinlikleriyle çokça saygı duyulan, dünyada ilk akla gelen müzelerden biridir.

    devamı için tıklayın
  • Barbier – Mueller Müzesi

    Barbier – Mueller Müzesi

    Dünyaca ünlü sanat koleksiyoncusu Josef Mueller tarafından 100 yılı aşkın süre önce toplamaya başlanan 7000 parça tarihi eserin sergilendiği müzedir. Günümüzde Mueller’in varisleri koleksiyonu devam ettirmektedir. Dünya’nın farklı köşelerindeki kültürlerden, kabilelerden ve medeniyetlerden toplanan eserlerle adeta bir ansiklopedi görevi gören, ilgi çekici bir müzedir. Roma eserlerinden Neolitik Çağ’a, Amerikan yerlilerinden, Afrika kabilelerine, Aborjinler’e ve daha birçok medeniyete özgü heykeller, maskeler, resimler, aletler, mücevherler, silahlar sergilenmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Kırık Sandalye

    Kırık Sandalye

    Cenevreli heykeltıraş Daniel Barset tarafından yapılan heykel, 12 metre boyunda ve 4. ayağı kopmuş 3 ayaklı bir sandalye biçimindedir. Heykel, tamamen ahşaptan yapılmıştır. Milletler Cemiyeti’nin merkezi olarak kullanılan Milletler Sarayı’nın karşısında konumlanan heykel, mayınlar ve parça tesirli bombaların siviller üzerindeki zararlarını vurgulamak için yapılmış; günümüzde hala eksik bacağıyla Birleşmiş Milletler’de görev alan diplomatlara bir hatırlatıcı görevi görmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Leman Gölü (Cenevre Gölü)

    Leman Gölü (Cenevre Gölü)

    Cenevre şehrinin, gölün çevresine kurulduğunu söylesek pek de yanlış olmaz. Denizi olmayan şehrin her ihtiyacını Leman Gölü karşılar. Göl kenarına konumlanan restoranlarda yemek yemek, göl kenarı yürüyüşleri ve bisiklet turları yapmak, yüzmek, gölün kalıcı misafirleri olan kuğuları beslemek gibi günlük aktivitelerin yanı sıra, yelken ve hatta jet-ski gibi pek çok keyifli aktiviteden birini seçip, keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Şehrin sembolü haline gelen Jet d’Eau, gölün ortasında bulunan oldukça büyük bir fıskiyedir. Güneşin ve rüzgârın etkisiyle gökkuşaklarıyla dans ediyormuş gibi görünür. Göl ziyaretinizin kısa bir bölümünü de Jet d’Eau’nun dansını izlemek için ayırmanızı tavsiye ederiz.

    devamı için tıklayın
  • Park Gezileri

    Park Gezileri

    Avrupa’nın en yeşil şehirlerinden biri olan Cenevre’de çiçeklerle bezenmiş onlarca park bulunmaktadır. Binlerce çiçek ve bitkiden oluşan, dev çiçek saatiyle ünlü İngiliz Bahçesi; Reform Duvarı’nın bulunduğu Bastion Parkı, iki yüzden fazla gül türüne ev sahipliği yapan La Grange Park, bu parklardan sadece birkaç tanesidir. Parklarda yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir veya piknik yapabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Panoramik Tren Turları

    Panoramik Tren Turları

    Cenevre Gölünün diğer yakasındaki ünlü Montrö şehrinden kalkan trenlerle düzenlenen GoldenPass (altın bilet) tren turları, 2 saat gibi kısa bir sürede, sizlere İsviçre’nin doğal güzelliklerini görme şansı tanır. Kocaman panoramik pencereli modern trenlerle gerçekleştirilen turlarda, muhteşem İsviçre Alplerinin eteklerinde dolaşıp, kozmopolit İsviçre kültürüyle tanışabilirsiniz. Yolculuğunuz boyunca Fransızca ve Almancanın yanında İtalyanca da duymanız olasıdır. GoldenPass adı altında beşten fazla tur düzenlenir. Her tur farklı bir temaya sahiptir. Birinci sınıf çikolata treniyle şeker komasına girerken geleneksel peynir treni sizi hem lezzetli hem de kültürel bir yolculuğa çıkarır. Trenlerin dekorasyonları, menüleri ve durdukları duraklar bu temaları yansıtır ve eksiksiz bir tecrübe sunar.

    devamı için tıklayın

Cenevre'de Ne yenir? Ne içilir?


Cenevre Mutfağı, coğrafi konumu sebebiyle tarih boyunca hem Fransız hem de İtalyan mutfaklarından etkilenmiştir. Verimli şarap bağlarına sahip olan şehrin şaraplarının yanına, meşhur İsviçre ineklerinin sütünden yapılmış leziz İsviçre peynirleri eşlik etmektedir. Gölden çıkan balıklar, iyi şarap, iyi peynir ve tabii ki kokusuyla bile etrafa mutluluk yayan İsviçre Çikolatası, Cenevre mutfağının temellerini oluşturur. 

Şehirde, İtalyan, Fransız ve Türk mutfaklarına ait restoranlar bulabileceğiniz gibi yerel lezzetlerin tadına varmak da isteyebilirsiniz. Peynir severler için, leziz İsviçre peynirlerinden yapılmış peynir fondü, uygun bir tercih olacaktır. Lahananın sıkça kullanıldığı İsviçre mutfağında sosisli lahana güveci ve lahana böreği en çok tüketilen yemeklerdendir.Patatesin oldukça sevildiği Fransız ve Alman mutfaklarının etkisinden olsa gerek, Patates Rösti (bir çeşit mücver) yerel yemekler arasında en çok sevilenlerdendir. Et severler için ise, tereyağlı sosla sunulan İsviçre bifteği, muhteşem bir tat ve mutluluk verici bir tercih olacaktır.

Cenevre’de, meşhur kelimesinin tarif etmek için yetersiz kaldığı dünyaca ünlü İsviçre çikolatalarının hem dünyaca ünlü markalara ait dükkanlarını (Lindt, Tobler, Nestle) bulabilir hem de ufak yerel üreticilerden alışveriş yapabilirsiniz. Çikolatayı sade haliyle yemenin yanı sıra, tatmanız gereken bir diğer lezzet ise; haz garantili ve gerçek çikolatalı tartlar olacaktır. 

  •  Patates Rösti

    Patates Rösti

    Patates Rösti (bir çeşit mücver) yerel yemekler arasında en çok sevilenlerdendir. Et severler için ise, tereyağlı sosla sunulan İsviçre bifteği, muhteşem bir tat ve mutluluk verici bir tercih olacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Le Relais de L’Entrecôte

    Le Relais de L’Entrecôte

    1959’da açıldığından beri aynı konsept ile hizmet vermeye devam eden restoranın bir ana yemek menüsü yok. Salata, patates kızarması ve taze baharatlarla sunulan tereyağı soslu antrikot ile misafirlerini ağırlıyor. Sizin seçiminize bırakılan tek şey ne içeceğiniz ve tatlı olarak ne alacağınızdır. Müdavimleri; iyi et, iyi patates ve hızlı servis için bu mekânı tercih ettiklerini söylüyor. Rezervasyon kabul etmeyen mekânda, müşteriler hemen yiyip kalktığı için yer yoksa bile bekleme süresi genellikle 15 dakikayı geçmiyor.

    devamı için tıklayın
  • Entre Homard et Cote

    Entre Homard et Cote

    Istakoz ve kırmızı eti aynı menüde buluşturan, hamburgerlerden ıstakoz böreklerine kadar çok farklı lezzetleri bir araya getiren bir mekân. Menüsü fastfood restoranı gibi gözükse de restoran, parmak yedirecek lezzetlere ev sahipliği yapıyor.

    devamı için tıklayın
  • Café du Bourg de Four

    Café du Bourg de Four

    Yerel tatları denemek için en iyi restoran olarak gösterilen mekânın dekorasyonu, ziyaretçilerine bir zaman kapsülüyle 150 yıl önceye gitmişler gibi hissettiriyor. St. Pierre Katedrali’ne oldukça yakın olan mekânın özellikte “röştisi” şehrin en iyisi olarak gösteriliyor. Mekânın sahibinin köklerinin Yugoslavya’ya dayanması sebebiyle Sırp mutfağından da esintileri görebileceğiniz restoranın müdavimleri, muhteşem lezzet garantisi veriyor.

    devamı için tıklayın
  • Favarger

    Favarger

    1826 yılında kurulmuş bu aile işletmesi, en ünlü yerli İsviçre çikolatacılarındandır. Çikolatalarında asla palm yağı kullanmayan Favarger, geleneksel çikolatalarının yanında deneysel tatlara da sahiptir. Eğer severseniz kendi ürettikleri çikolata ezmelerinden alıp evinize götürebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Chocolaterie Micheli

    Chocolaterie Micheli

    Kendilerini "eski usul çikolata yapımının gardiyanları" olarak tanımlayan Micheli, tarihi bir binanın köşesinde bulunuyor. Klasik tasarımlı dükkâna pembe ve tonları hâkim durumda. Peri masallarından fırlamış gibi bir dekorasyona sahip olan dükkân, bu güzelliği masalsı çikolata kokusuyla birleştiriyor.

    devamı için tıklayın
  • Philippe Pascoët

    Philippe Pascoët

    Sloganları "İsviçre’nin geleneksek değil, modern çikolatasını yapıyoruz." Olan Philippe Pascoet, Cenevre'nin en sıra dışı çikolatacılarından biridir. Özellikle hediyelik çikolatalar konusunda epey iddialılar.

    devamı için tıklayın
  • La Fromagerie

    La Fromagerie

    Çikolatası kadar olmasa da peynirleriyle de oldukça ünlü olan Cenevre'den, peynir almadan dönmeyin. “Fromagerie”, Fransızca peynirci demektir. La Fromagerie ise, İsviçre peynirlerini satın alabileceğiniz, fondü ve raclette malzemeleri bulabileceğiniz dükkânların başında geliyor. Raclette; hem İsviçre kökenli bir peynire hem de bu peynirle yapılan yemeğe verilen isimdir.

    devamı için tıklayın
  • Fromagerie Bruand

    Fromagerie Bruand

    Bruand, hem İsviçre peynirleri hem de komşu ülkelerin peynirlerinden oluşan kocaman bir koleksiyona sahip, güler yüzlü ve yardımsever çalışanların bulunduğu bir peynircidir. Aradığınız veya merak ettiğiniz her çeşide sahip olması gayet olasıdır.

    devamı için tıklayın

Cenevre'de Eğlence ve Alışveriş

  • Place du Molard

    Place du Molard

    Lüksü seviyorsanız ilk tercihiniz; lüks mağazalarla ve kafelerle dolu Place du Molard meydanı olacaktır. Alışveriş yapmak gibi bir derdiniz yoksa bile mutlaka gezmeniz gereken bir bölge olduğunu söylemeden geçmeyelim. Meydanın kaldırım taşları aralıklarla ışıklarla donatılmıştır. Özellikle akşam saatlerinde bütün meydan bir renk cümbüşüne bürünür. Birçok kaldırım taşı da onlarca dilde kelimelerle donatılmıştır. Cenevre'nin kozmopolit bir şehir olduğunu söylemiş miydik? 400 yıllık Molard Kulesi’ni görmeyi unutmayın.

    devamı için tıklayın
  • Grottes Bölgesi

    Grottes Bölgesi

    Farklı tarzlara ve zevklere hitap edebilecek eşyaların satıldığı küçük dükkanları ve farklı mimariye sahip konutlarıyla bilinen Grottes bölgesi, şehrin profesyonel genç kesiminin tercih ettiği; şehrin bohem burjuvazilerin(BoBo) "takıldıkları" bölgedir. Grottes'da bohem bit pazarları, 2. el eşya satan dükkanlar, tiyatrolar ve sinemalar bulabileceğiniz gibi fantastik mimarisiyle ünlü Schtrumpfs (Fr: Şirinler) binalarını da görebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • PlainPalais

    PlainPalais

    Şehrin güneyinde bulunan PlainPalais, kocaman bir açık alandır. Cuma, Pazar ve Salı günleri çiftçi marketi; Cumartesi ve Çarşamba günleri ise bit pazarı kurulur. PlainPalais'in en önemli özelliği ise yıl boyunca şehre gelen sirklerin buraya kurulmasıdır. Dünyaca ünlü Cirque du Soleil başta olmak üzere 4 farklı sirk yıl boyunca Cenevre'yi ziyaret eder.

    devamı için tıklayın
  • Rue de l'Ecole-de-Médecine

    Rue de l'Ecole-de-Médecine

    Türkçe adı Ecza caddesi olan bölge, adını caddenin yakınındaki Cenevre Üniversitesi'nin Eczacılık Fakültesinden alır. Bu nedenle bölge özellikle üniversite öğrencileri arasında pek popülerdir. Cenevre'de hesaplı bir şekilde kadeh kaldırmak istiyorsanız bu caddeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Cadde, içerdiği kafeler ile gün içi kaçamakları için de uygundur.

    devamı için tıklayın
  • GoldyMama

    GoldyMama

    50 ve 60’ların kıyafetlerini satan, Paris kökenli bu “vintage” butik, A kesim dönem elbiseleriyle, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Klasik markaların kıyafetlerindense alternatif bir şeyler arayışındaysanız, GoldyMama kıyafetleri için kırmızı rujunuzu hazır edip, kuyruklu göz kalemi çekmeyi öğrenmeye başlayın deriz.

    devamı için tıklayın
  • Les Volontaires

    Les Volontaires

    Şehri ikiye ayıran Rhones Nehri'nin kıyısındaki Les Volontaires, 60'lar ve 70'ler vintage kültürünün güçlü bir destekçisidir. BoBoların da sıkça ziyaret ettiği mekânlardan olan Les Volontaires'in en önemli hazinesi ise hemen kıyısında bulunduğu Rhones Nehri'dir. Les Volontaires'de, güzel müziğin, zengin menünün ve dolu bir sohbetin tadını çıkarırken günbatımını izleyebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • La Verre a Monique

    La Verre a Monique

    PlainPalais’in batısında bulunan mekân, şehrin en ünlü kokteyl barlarından biridir. Arkadaşlarınızla ya da özel biriyle özel bir gece geçirmek için uygun olan mekânda onlarca kokteyl çeşidinin yanı sıra hem içeride hem de sokakta masalar bulunmaktadır.

    devamı için tıklayın

Cenevre için vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

İsviçre’ye girmek için Schengen vizesi gereklidir. Konsolosluk sayfasında istenen evrakları eksiksiz hazırlayarak, seyahat gününden en az 25 gün önce vize başvurusunda bulunmanız gerekir.

Cenevre’de havaalanının Kent Merkezine Uzaklığı nedir?

Cenevre (Cointrin) Havalimanı şehir merkezine 4 km mesafededir. Otobüs, tren veya taksiyle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Trenle 6 dakikanızı alacak olan bu yolculuk, otobüsle 15 dakika sürer.

Cenevre’nin Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Türkiye'de artık yaz saati uygulaması olmadığı için Cenevre, yaz aylarında Türkiye'nin 1 saat gerisinde; kış aylarında ise 2 saat gerisindedir.

 

Cenevre’de hava durumu ve iklim nasıldır?

Ilıman bir iklime sahip olan şehirde, yaz aylarında en yüksek sıcaklık 20 derece civarında ölçülür. Kış aylarında ise soğuk havanın hâkim olduğu şehrin sıcaklık ortalaması 1 derecedir.

Cenevre’de kullanılan para birimi nedir?

Geçerli olan para birimi İsviçre Frangıdır. Kısaca CHF olarak yazılır. 1 CHF = 3.78 TL’dir.

Cenevre’de genel olarak fiyatlar nasıldır?

Cenevre oldukça pahalı bir şehirdir. Ortalama bir restoranda, et, şarap ve tatlı için ödeyeceğiniz hesap kişi başı 60 CHF olacaktır. Sıradan bir restoranda, sıradan bir yemek için kişi başı 40 CHF’nin altında fiyatlar ödemeniz pek mümkün olmayacaktır. Göl kıyısındaki şık restoranları tercih ettiğiniz takdirde, bu fiyatlar 100 CHF civarlarında seyredecektir. Akşam üstü kahvenizi leziz bir Fransız tatlısıyla taçlandırmak isterseniz, bunun için ödemeniz gereken miktar 10 – 15 CHF arasında olacaktır.

Küçük su: 3.6 CHF

Kahve: 4.2 CHF

Big Mac: 14 CHF

Uygun bir restoranda tek kişilik yemek: 25 CHF

Orta sınıf bir restoranda 2 kişilik 3 kap yemek: 100 CHF

Yerel bira: 7 CHF

Tek kullanımlık otobüs bileti: 3 CHF

Benzin: 1.51 CHF

Cenevre’de restoran & mağazalar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?

Ortalama ve ortalamanın üzerinde hizmet veren restoranları çok büyük bir kısmı 12.00’da açılıp 14.00’a kadar öğle yemeği servisi verirler. Öğle yemeği servisinin bitimiyle birlikte akşam hazırlıkları başlar. Akşam 19.00 sularında servise başlayan işletmeler, gece yarısına kadar akşam yemeği servisi vermeye devam ederler.

Şehrin alışveriş saatleri diğer Avrupa şehirlerinden pek farklı değildir. Pazartesi – cuma günleri arası 08.30 – 19.00 arası açık kalan mağazalar, Perşembe günleri 21.00’a kadar açık kalırlar. Cumartesi günleri bu saatler biraz daralıp 9.00 – 18.00 arası olur. Pazar günleri ise şehir neredeyse uykudadır. Sadece çok az sayıda bilindik mağazalar hizmet vermeye devam eder. Yerel mağaza ve dükkanların öğlen yemek molası verip 12.00 – 14.00 arası işletmelerini kapatmak gibi bir alışkanlıkları olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

 

Cenevre’nin tehlikeli bölgeleri nerelerdir?

Cenevre, güvenlikle ilgili en az sıkıntı yaşayacağınız Avrupa şehirlerden biridir. Her turistik şehirde olduğu üzere kalabalık yerlerde ve toplu taşımalarda çantanıza mukayyet olmak dışında, almanız gereken herhangi bir önleme gerek kalmayacaktır.

Cenevre’yi gezmek için kaç gün gerekir?

Cenevre’yi gezmek için 3 gün yeterli olacaktır.

Cenevre için önemli tarihler nelerdir?

Fetes de Geneve: 1-8 Ağustos arası düzenlenen festival boyunca şehir farklı farklı etkinliklere ve havai fişek şovlarına ev sahipliği yapar.
Cenevre Otomobil Fuarı: Mart ayında yapılan dünyaca ünlü fuar bütün büyük otomobil markalarının en yeni ve en özel modellerini tanıttığı bir etkinliktir.

Leman Gölü Yat Yarışları (Bol d'Or Mirabaud): Ağustos ayında düzenlenen geleneksel yelken yarışları.

Swiss World Festival Vernier (Rock Festivali): 5 – 11 Eylül

La Batie: 1 – 17 Eylül arasında düzenlenen, sahne sanatlarından çeşitli şov ve performanslara ev sahipliği yapan festivaldir.

 
 

Cenevre’ye gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Cenevre’de uçaktan indikten 80 dakika sonrasına kadar geçerli olan ücretsiz otobüs biletlerinizi, havalimanındaki makinelerden temin edebilirsiniz. Bu biletle ister Cenevre şehir merkezine ister diğer şehirlere ücretsiz ulaşabilirsiniz.
2. Eğer bir gezgin bütçesiyle Cenevre’yi ziyaret etmeyi planlıyorsanız, yemek ihtiyacınızı paket servis ile çalışan dükkanlarda veya büyük marketlerden alacağınız hazır yiyeceklerle karşılamanızı tavsiye ederiz.

3. Şehir görece pahalı olmasına rağmen, eğer ilginizi çekiyorsa duty free’de makul fiyatlı Swatch saatler bulmak mümkündür.

4. Eğer şehri gezmenin dışında birkaç günü de şehir dışı gezilerine ayırmayı planlıyorsanız, Alplere kadar uzanan tren rotaları olduğunu ve tren yolculuklarının çok keyifli olacağını belirtmeden geçmek istemeyiz.

5. Cenevre kuralla ve düzenle yönetilen bir şehirdir, ziyaretçilerin de her türlü kurala uymasını beklerler.

6. Turist danışma noktaları gerçekten çok iyi çalışan, güler yüzlü ve yardım sever insanlardan oluşuyor. Gönül rahatlığıyla yardım isteyebilir ve karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz.

7. Cenevre’de et, az pişmiş yenir. Eğer iyi pişmiş et yeme konusunda inatçıysanız, şefi kızdırmayı göze alarak bunu belirtmelisiniz.

8. Cenevre şehri pahalı olsa da kısa bir yolculukla Fransız tarafına geçerek, çok daha makul fiyatlara alışveriş yapabilirsiniz.

9. Swiss Pass denilen bilet türü, birden çok şehir gezmek isteyen gezginlerin mutlaka edinmesi gereken bilettir. Kullanacağınız gün sayısına göre fiyat seçenekleri olan Swiss Pass ile sınırsız sayıda yolculuk yapabiliyorsunuz.

10. Cenevre'nin nüfusunun %10'undan fazlası bir uluslararası organizasyon için çalışır. Şehrin %40'ı başka bir ülke vatandaşıdır. Cenevre, kendisine gelen herkesi kucaklayan, bütün dünyada medeniyet beşiği olarak gösterilen bir şehirdir. Güzel vakit geçireceğinize şüphemiz yok, iyi tatiller!