Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum kesimi olarak iki ayrı devlet olarak yönetiliyor. 1963 yılında, Zürih Anlaşması ile bağımsızlığını ilan eden adanın Türk kesimi olan Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti ise; başkenti Lefkoşa olarak 1983 yılında kuruldu.


En önemli geçim kaynaklarından biri turizm olan Kıbrıs, başta Türkiye ve Avrupa olmak üzere her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden onbinlerce hatta milyonlarca kişiyi ağırlıyor. Akdeniz’in en güzel ve özel konumuna sahip olan ada, plajları ve doğal zenginlikleriyle ideal bir tatil destinasyonu. Akdeniz ikliminin hakim olduğu adada, yazlar kurak ve sıcak; kışlar ise yağmurlu geçiyor.

Kumarhaneleriyle meşhur olan Kuzey Kıbrıs, ilginç tarihi ve kültürel yapısıyla da ön plana çıkıyor. Fiyatlar açısından da oldukça uygun olan Kıbrıs, her bütçeye hitap edecek tatil seçenekleri sunuyor.

 

Kıbrıs Nerededir?

Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de bir ada devletidir. Türkiye’nin güneyinde, Suriye ve Lübnan’ın batısında, İsrail ve Filistin’in kuzeybatısında, Mısır’ın kuzeyinde ve Yunanistan’ın güneydoğusunda yer alır.

Kıbrıs'a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Kıbrıs’a iki şekilde gidilebilir. Bunlardan birincisi, birçok havayolunun sunduğu tarifeli uçak seferleridir. Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren bir uçuşla Türkiye’den Kıbrıs’a ulaşmak mümkündür. Bir diğeri ise; Alanya ve Mersin’den düzenlenen feribot ve deniz otobüsü seferleridir. Mersin’den feribotla yaklaşık 2,5 saat süren yolculuk, Alanya’dan deniz otobüsü ile yaklaşık 3 saat sürüyor.

Kıbrıs'a Ne Zaman Gidilir?

Kıbrıs’ın turist sezonu, Nisan ayından Ekim’e kadar sürer. Uçak ve otel bulma sıkıntısı yaşanmayan bu dönemde, tüm restoranlar ve turistik yerler açıktır. Eğlenceli bir sürü aktiviteyi ve festivalleri de, yine bu dönemde fazlasıyla bulmak mümkün. Yüksek sezon olması sebebiyle bu dönemin en kötü yanı, fazla kalabalık olması ve yüksek fiyatlardır.


Ağustos ayı en sıcak ay olması sebebiyle, seyahat için tercih edilmemelidir; ancak çeşitli nedenlerle Kıbrıs’a bu dönemde gitmeniz gerekiyorsa, klimalı bir otelde kalmaya özen gösterin. Kıbrıs’ta sonbahar ayları da, oldukça sıcak ve nemlidir; bu dönemde seyahat edecekseniz, serin bir Eylül havası beklememelisiniz. Kıbrıs’ın en güzel zamanı ilkbahar aylarıdır. Gökyüzü aydınlık ve mavi, hava ılıktır. Yüksek kısımların yeşil olduğu ilkbahar aylarında, her tarafta çiçekler görmek mümkündür. Eğer Yunan Paskalyası zamanı Kıbrıs’ı ziyaret ederseniz; Ortodoks takvimindeki kutlamalara ve hem ilginç, hem de eğlenceli manzaralara şahit olabilirsiniz. Kış aylarında ise hava soğuk, dükkanlar kapalıdır; ancak kayak yapmaktan hoşlananlar için senenin bu zamanı da kendine göre eğlenceli bir dönem olabilir.

Kıbrıs'a seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Kıbrıs tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Kıbrıs'ta görülmesi gereken yerleri sizin için listeledik;

  • Lefkoşa

    Lefkoşa

    Bölünmüş bir başkent olan Lefkoşa, surlarla çevrilidir. Bu bölgede yer alan tarihi binalar arasında, canlı bir yaşam sizi bekler. Surlar içinde yer alan Büyük Han’da hediyelik eşya dükkanları yer alır. Yine bu handa, her sene Çarşı Sanat Festivali düzenlenir. Aziz Sofya Katedrali olarak inşa edilmiş olan cami, Lüzinyanlılar tarafından yapılmıştır. Günümüzde ise; turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilen ve Lefkoşa’nın önemli tarihi yerlerinden olan Selimiye Camii mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Kanlı Noel olarak bilinen ve 1960’lı yıllarda bir gece Rumlar tarafından basılarak Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesinin öldürüldüğü bu ev, o geceki hali korunarak müzeye çevrilmiştir. Evin içindeki manzaralar can sıkıcı olsa da; tarihi anlamı nedeniyle görülmesi gereken yerlerdendir. Eskiden hapishane olarak kullanılan Buffavento Kalesi, Aslan Şatosu olarak da bilinir. Adı “rüzgara boyun eğmeyen” manasına gelen kale, şehrin en güzel Lefkoşa manzarasına sahip noktasıdır.

    devamı için tıklayın
  • Girne

    Girne

    Lüzinyanlılar döneminden günümüze kadar korunmuş olan Aziz Hilarion Kalesi, Kıbrıs’taki 3 kaleden bir tanesidir. Walt Disney’in Pamuk Prensesteki kalesinin Aziz Hilarion Kalesi’nden ilham alınarak çizildiği rivayet edilir. Masalsı görüntüsü ve tüm Girne’ye hakim manzarasıyla gerçekten de büyüleyici bir kaledir. Beşparmak Dağlarının eteğinde yine Lüzinyanlılar tarafından yapılmış olan Bellapais Manastırı, klasik müzik konserlerine ev sahipliği yapar. Yıllar içerisinde eklemeler yapılarak, günümüzdeki devasa halini almış olan Girne Kalesi, çok değerli eserlere ev sahipliği yapar. Gezmek için zaman ayırmanız gereken bu kaleyi görmeden, Kıbrıs’tan ayrılmamanızı öneririz. Bugüne kadar bulunan en eski batık geminin sergilendiği Batık Gemi Müzesi, Girne Kalesi’nin içinde yer almaktadır. Girne’nin her yerinden görülebilen yüksek kulesiyle meşhur İkon Müzesi, aslen bir kilisedir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla müzeye çevrilmiştir. Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği: Binbaşı Fehmi İbrahim Karaoğlanoğlu ve Yüzbaşı Fehmi Ercan’ın önünde vuruldukları ve o zaman karargah olarak kullanılan ev, müze haline getirilmiştir. Barış Harekatına dair eşyalar, harekata ait bir sunum ve o dönemde kullanılan savaş araçlarından örnekler sergileyen bu açık hava müzesi, aynı zamanda içerisinde mezarlık olan bir şehitliktir. Mafya babası Paulo Paolides’e ait ve yapıldığı yıllara göre oldukça teknolojik ve detaylı olan Mavi Köşk, görülmesi gereken yerler arasındadır. Şehrin en önemli simgelerinden birisi olan Girne Limanı, şehrin en popüler yerleri arasında gelir. Hz. Ömer Tekkesi: Kıbrıs’ta Müslümanlığın yaygınlaşması için inşa edilmiş olan bu beyaz bina, şehrin görülmesi gereken dini yerlerinden birisidir.

    devamı için tıklayın
  • Güzelyurt

    Güzelyurt

    Bizans döneminde inşa edilen Aziz Mamas Kilisesi, adını o dönemde mağarada yaşayan bir keşişten alır. Günümüzde; kilise olarak kullanılan sayılı kiliselerden bir tanesidir. Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi: Civarda çıkartılmış olan tarihi eserleri ziyaretçileriyle buluşturan müze, Kıbrıs’ta bulunan değerli parçalara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca müzenin alt kısmında, bölgeye ait doldurulmuş hayvan örnekleri bulunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Lefke

    Lefke

    Soli Harabeleri: Pers ve Arap saldırıları sonucunda yok olmuş olan ve adını filozof Solon’dan alan bu kentte, Bazilika ve Antik Tiyatroyu görmek mümkün. Vuni Sarayı: Pers egemenliği sırasında yapıldığı varsayılan ve günümüzde bir açık hava müzesi olan sarayın 137 odası olduğuna inanılır.

    devamı için tıklayın
  • Magosa

    Magosa

    Kapalı Maraş: Barış Harekatı sırasında Türklerin ele geçirdiği bu şehir günümüzde terkedilmiş durumda ve bırakıldığı haliyle duran şehirde hiç kimse yaşamıyor. Namık Kemal Meydanı: Sürgün edilen ünlü yazar Namık Kemal 38 ay boyunca Magosa’da kalmış ve en meşhur eserlerini burada yazmıştır. Günümüzde turistik bir meydan olan Namık Kemal Meydanı, yazarın hapis yattığı zindanın yanı sıra; birçok tarihi yere ev sahipliği yapar. Lala Mustafa Paşa Camii: Namık Kemal Meydanı’nda bulunan ve Lüzinyanlılar tarafından Aziz Nicholas Katedrali olarak inşa edilmiş olan camii, Selimiye Camii’nin kopyasıdır. Aziz Barnabas Manastırı: 477 yılında Hristiyanlığı yaymak üzere Kıbrıs’a gelen Aziz Barnabas için yapılmış olan bu manastır, mimarisi ve içerisinde bulunan eserlerle mutlaka görülmesi gereken yerler listesindedir.

    devamı için tıklayın
  • İskele

    İskele

    İsa’nın havarilerinden birisi olan Andreas adına inşa edilmiş olan Apostolos Andreas Manastırı, günümüzde hala Pazar ayinlerinde kullanılmaktadır. Rivayete göre su sıkıntısı yaşandığı dönemlerde, Andreas bastonuyla yere vurmuş ve su çıkarmıştır. Günümüzde ise; Andreas’ın yere vurduğu yerde hala akan su bulunmaktadır.

    devamı için tıklayın

Kıbrıs'ta, kendine özgü el sanatlarını barındıran eşyalar bulabilirsiniz. Nargileler ve tavla setleri, hediyelik eşya olarak oldukça rağbet görmektedir. Fiyatlar genelde sabittir ve pazarlık yapılmaz. Özelikle konfeksiyon ürünleri çok kalitelidir. Diğer Akdeniz ülkelerinden farklı olarak, seramik dışındaki el sanatları özel mağazalarda satılır. Kilimler ve çanak çömlek de, yaygın ve özel eşyalar arasındadır. Gece hayatı ve eğlence konusunda ise; genelde büyük otellerin bar ve casinoları en uğrak yerlerdir. Bazı özel günlerde de; Kıbrıs halkı ve turistler sokaklara dökülür, keyifli anlar yaşarlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayramı-15 Kasım
Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali-Eylül, Ekim
Tiyatro Festivali-Eylül, Ekim
Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali-Eylül ilk haftası

Kıbrıs için vize gerekir mi? Kıbrıs'a vize nasıl alınır?

T.C. vatandaşları, Kuzey Kıbrıs’a girerken nüfus cüzdanları ile giriş yapabilirler. Güney Kıbrıs’a gitmek için ise; önceden Schengen vizesi alınarak, Yunanistan üzerinden geçiş yapmak gerekli.

Kıbrıs'ın Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Türkiye ile hem Kuzey Kıbrıs, hem de Güney Kıbrıs arasında saat farkı bulunmamaktadır.

Kıbrıs'ın hava durumu ve iklim nasıldır?

Kıbrıs'ta coğrafi konum itibariyle, tipik Akdeniz iklimi hakimdir.  Yazların sıcak ve kurak geçtiği, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği bölgede sert kışlara pek rastlanmaz ve en ideal mevsim ilkbahardır. Kıbrıs'ta ilkbaharda; hem tatil için yeterli sıcaklığı verir, hem de yazın olan kavurucu sıcaklar henüz etkisini göstermeye başlamamıştır. 

Kıbrıs'ın para birimi nedir?

Kuzey Kıbrıs’ta para birimi olarak Türk Lirası (TL), Güney Kıbrıs’ta ise; Euro  (EUR) kullanılmaktadır.

Kıbrıs'ta genel olarak fiyatlar nasıldır?

Fiyatlar Türkiye’ye göre daha pahalı olup, aşağı yukarı Türkiye fiyatlarından %30 civarı daha fazladır. Yalnızca içki fiyatları Türkiye'ye kıyasla daha uygundur.

Kıbrıs'ta restoran & mağazalar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?

Mağazalar saat 08:00 ile akşam 18:00 arasında açıktır, Cumartesi ve Pazarları kapalıdır. Restoranlar ise; sabah saat 11:00 gibi açılıp, gece geç saatlere kadar hizmet vermektedir.


Kıbrıs'ın önemli şehirlerini gezmek için kaç gün gerekir?

Kıbrıs’ı dolu dolu gezebilmek için, tatilinizi ortalama 1 hafta olarak ayarlamalısınız.

Kıbrıs’a gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. T.C. vatandaşları, Kıbrıs’a nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabilirler; ancak Kıbrıs’a girerken en az 3 ay geçerli pasaportunuzun olması gerekir.

2. Kuzey Kıbrıs’ta para birimi olarak Türk Lirası kullanılır; ancak 2008 yılında Güney Kıbrıs’ta resmi para birimi Euro olarak kabul edilmiştir.

 
3. Kıbrıs’ın güneyinde Yunanca, kuzeyinde ise; Türkçe dilleri kullanılır.
 
4. Kıbrıs’ın uzun yıllar İngiliz sömürgesi olması sebebiyle; aynı İngiltere’deki gibi trafik sol taraftan akar.
 
5. Kıbrıs’ta 3 girişli prizler kullanılmaktadır. Yanınızda adaptör bulundurmalısınız.
 
6. Kıbrıs’ta körkütük sarhoş olmak ayıp ve utanç verici olarak kabul edilir; bu sebeple içki içerken dikkatli olmalısınız.
 
7. Kıbrıs, Afrodit’in doğum yeridir.
 
8. Kıbrıs halkı, inançlarına çok bağlıdır. Çoğunluğun Müslüman olduğu toplum, ataerkil yapıya sahiptir.
 
9. Kutsal kabul edilen yerlere girerken, kol ve bacaklarınızı kapatacak kıyafetler giymeye özen göstermelisiniz.
 
10.Pasaportla Kuzey Kıbrıs’a giriş yapan T.C. vatandaşlarının pasaportlarına damga vurdurtmamaları gerekiyor. Kuzey Kıbrıs damgası vurulmuş pasaportlar, Yunanistan tarafından kabul edilmiyor ve ülkeye giriş izni verilmiyor.

Kıbrıs mutfağı, lezzetli ve damakta iz bırakacak tatlara sahiptir. İlk akla gelen; Kıbrıs’ın ünlü kebapçılarından birisi olan Şef Ali’den adını alan Şeftali Kebabı'dır. ıbrıs’a özgü bir diğer tat ise; hellim peyniridir. Hemen hemen her yerde bulabilirsiniz. Aslı keçi sütünden yapılan bu peynir, günümüzde inek sütü ile de yapılmaktadır. 

Adanın bir diğer meşhur yiyeceği de; yine her yerde rastlayacağınız çeşit çeşit peksimetlerdir. Adada, Molehiya adı verilen bitkinin yapraklarının, kuzu veya tavuk etiyle pişirilmesiyle yapılan tencere yemeği de, oldukça rağbet görmektedir. Kıbrıs’a özgü bir sebze olan kolakas da, kuzu eti ile hazırlanan bir diğer yemek türüdür. Kıbrıs'ta misafirlere de, Fırın Kebabı ikram edilir. Bu yemek de, taş fırında uzun süre kekikle pişirilen kuzu etidir.


Gelelim tatlılara; bir tanesi meşhur ceviz macunu, diğeri ise keçiboynuzu pekmezi ile servis edilen bir hamur tatlısı, Zülbiye tatlısıdır.