Akdeniz’in, en kendine has kültürüyle yaşayan ülkelerinden biri olan, İspanyan’ın başkentidir Madrid. Madridliler, yüzyıllardır süre gelen geleneklerini ve kültürlerini koruyup, modern dünyayla en güzel şekilde harmanlamışlar.

Ortaya çıkan sonuç ise; gastronomi, eğlence, alışveriş, tarih; bir Avrupa başkentinde aranan her şeyi size fazlasıyla sunup, kendisini akıllara kazıttıran bir şehir.

Başkentten anladığımız resmiyetten uzak, Londra veya Amsterdam kadar doyuran, hareketli bir şehirle tanışmaya hazır olun. Dar sokakların sonunda ulaşacağınız geniş meydanlarıyla, modern ve geleneksel sanat galerileriyle, neoklasik mimariyle bezenmiş binalarıyla, takımlarına tutkuyla bağlı futbol taraftarlarıyla, boğa güreşiyle, saymakla bitmeyen çeşitte yemekleriyle, yaratıcı tasarımcılarıyla, ziyaretçilerine tadına doyamayacakları bir tatil sunuyor.

Madrid Nerededir?

Madrid, İspanya’nın başkenti olup, aynı Ankara gibi ülkenin orta kesimlerinde yer alır.

Madrid'e Nasıl Gidilir?

Türk Hava Yolları, Pegasus ve Air Europa ile organize edilen direk uçuşlarla Madrid’e ulaşabilirsiniz. Bunan yanı sıra, Avrupa menşeli birçok havayolu firmasıyla da aktarmalı olarak, Madrid’e gidebilmeniz mümkün.

Madrid'e Ne Zaman Gidilir?

Kış aylarının soğuklarında donmadan veya yaz aylarının aşırı sıcaklarında bunalmadan gezebilmek adına, ilkbahar ve sonbahar ayları doğru tercih olacaktır.
 

Madrid'de Şehir İçi Ulaşım


Madrid, büyük ve kalabalık bir şehir olduğundan, bütün toplu taşıma ağları kolayca kullanılabilecek şekilde düzenlenmiştir.

Avrupa’da, Londra’dan sonra en büyük metro ağına sahip şehirdir. Gündüzleri 3-5 dakikada bir, akşamları 10-15 dakikada bir yapılan seferlerle, turistik ziyaret gerçekleştirmek istediğiniz her noktaya, kolayca erişebilirsiniz.  

150 civarı otobüs hattı bulunan Madrid’de, otobüs yolculuğu, etrafı görerek gezmek isteyenler için iyi bir alternatif olabilir. Fiyat olarak metroyla aynıdır.
Tren, daha çok uzak noktalara veya şehir merkezinin dışındaki noktalara ziyaret için kullanılır.

Taksi, bütün Avrupa’da olduğu üzere, Madrid’de de ucuz değildir. Kilometre başı fiyat gün ve saate göre değişilik gösterir. Resmi taksiler, beyaz üzerine kırmızı çizgili olanlardır. Şöförlerin ingilizce bilmemesi durumuna karşın, gideceğiniz adresi yazılı şekilde göstermeniz daha garanti olacaktır.

Madrid Gezilecek Görülecek Yerleri Sizin İçin Derledik

 

  • Puerto del Sol:

    Puerto del Sol:

    Madrid’in en ünlü ve hareketli meydanı olma ünvanına sahip olan bu alan, otellere, restoranlara, kafe ve barlara da ev sahipliği yapıyor.

    devamı için tıklayın
  • Plaza Mayor:

    Plaza Mayor:

    Plaza kelimesi, İspanyolca’da meydan anlamına gelir. Puerto del Sol’e yürüme mesafesindedir. Eski zamanlarda boğa güreşleri ve çeşitli turnuvaların düzenlendiği Plaza Mayor, şimdilerde yemeğinizi yiyip, kahvenizi yudumlarken etrafı izleyebilceğiniz turistik bir meydan.

    devamı için tıklayın
  • Madrid Kraliyet Sarayı:

    Madrid Kraliyet Sarayı:

    Eskiden kraliyet ailesinin yaşadığı bu sarayda, şimdilerde devlet törenleri düzenlenmektedir. Sarayda, Ortaçağ’dan kalma zırh ve silahları; kraliyet ailesine ait porselenleri görebilirsiniz. Ufak bir not olarak; Çarşamba günleri giriş üzretsizdir.

    devamı için tıklayın
  • Reina Sofia Müzesi:

    Reina Sofia Müzesi:

    Madrid’in en önemli müzesi ve sanat galarisidir. Pablo Picasso ve Dali’ye ait bazı eserlerin de sergilendiği müzede hem geleneksel hem de modern İspanyol sanatına dair eserler bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Retiro Parkı (Parque del Retiro):

    Retiro Parkı (Parque del Retiro):

    IV. Felipe’nin sarayının bahçesinde yer alan bu parkın tam ortasında tekneyle gezilecek kadar büyük bir göl var. Park sınırları içerisinde, astronomik gözlem evi ve iki tane sanat galerisi de bulunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Gran Caddesi (Gran Via):

    Gran Caddesi (Gran Via):

    Çok sayıda restoran, bar, kafe ve mağazaya ev sahipliği yapan bu cadde, Madrid’in en ünlü ve işlek caddesidir. Şehrin simge yapılarından, “Edificio Metropolis” adlı bina ve sinema severlerin uğrak noktası Plaza del Callao’da bu cadde üzerindedir.

    devamı için tıklayın
  • Prado Müzesi:

    Prado Müzesi:

    1819’da açılmış, dünyaca ünlü sanat müzesi ve galerilerinden biridir. El Greco, Goya, Botticelli, Rubens gibi ve daha birçok ünlü sanatçının eserlerini görme şansına erişebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Almudena Katedrali (Kent Katedrali):

    Almudena Katedrali (Kent Katedrali):

    Tamamlanması ekonomik sebeplerle 100 yıldan daha uzun sürmüş bu katedralin yapımı süresince birçok farklı mimar çalışmıştır.

    devamı için tıklayın
  • Thyssen Bornemisza Müzesi:

    Thyssen Bornemisza Müzesi:

    Madrid’in en ünlü müzelerinden biridir. Müzeyle aynı ismi taşıyan bir baronun özel koleksiyonu sergilenmekle birlikte, 7. yy’dan günümüze Avrupa’nın birçok yerinden çeşitli sanat eserleri de sergilenmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Plaza de Cibeles:

    Plaza de Cibeles:

    Madrid’in ünlü meydanlarından biridir. Mimari açıdan oldukça görkemli olan bu meydandaki başlıca dikkat çeken unsurlar; Real Madrid taraftarlarının başarılarını kutlama noktası şekline dönüşmüş Kibele Çeşmesi, Kibele Sarayı ve 19. YY’dan kalma İspanya Bankası’dır.

    devamı için tıklayın
  • Puerte de Alcala:

    Puerte de Alcala:

    İnşa edildiği tarihte, şehrin en doğusu olarak kabul edilen yerde bulunan bu yapı, sembolik bir şehre giriş kapısır. Aynı zamanda, o dönemde Avrupa’da inşa edilmiş en büyük kapı olarak kabul edilir.

    devamı için tıklayın
  • Kraliyet Botanik Bahçesi:

    Kraliyet Botanik Bahçesi:

    Labirentler, çeşmeler ve çiçeklerle bezenmiş bu gözalıcı bahçe, keyifli bir akşamüstü yürüşü için doğru bir adres olacaktır.

    devamı için tıklayın

İspanyol Mutfağı, kendine has ve oldukça ünlü bir mutfaktır. Birçok Michellin yıldızlı restoranı barındıran İspanya’nın bu başarısında Madrid de nasibini almıştır.
Etle yapılan, bir tür İspanyol yahnisi olan Cocido; Patates ve yumurtayla yapılan Huevos Potos; özel soslarla sunulan kalamar sandviçi Bocadillo de Calamares; tam bir yerel mutfak örneği olan ve kış aylarında tercih edilen bir yahni olan Callos ala Marilena; Son dönemlerde ülkemizde de yapılmaya başlanan derin yağda kızartılan bir hamur tatlısı olan Churros; İspanyol omleti diye de geçen Tortilla; Şarap kokteyli diyince, hemen akla gelen Sangria, mutlaka denenmesi gerekenler listenize eklenmesi gerekenlerden.
Madrid'de Nerede Yenir, Nerede İçilir?
 

Gün batımıyla birlikte; Bali’de gece hayatı başlar ve hava karardıktan sonra ada en canlı halini alır. District Bali ve Kuta’daki Hard Rock Cafe gibi bağımsız eğlence merkezleri zaman zaman uluslararası müzik gruplarına ev sahipliği yapar.


Otel barları geceleri daha dinamik bir görüntüye bürünerek canlı DJ performansları, en meşhur güncel şarkıları çalan müzik grupları ya da son model ses sistemlerinden yayınlanan kayıt müzikler çalarlar.

Adanın diğer yerlerinde ise; eğlence mekanları şahane manzaralar eşliğinde lezzetli yemekler de sunar. Seminyak bölgesindeki Ku De Ta veya Ayana Resort’taki Rock Bar, Hint okyanusuna bakan yamaçtan müşterilerini büyüler.

Neredeyse herkes Bali’ye alışveriş yapmaya gelir ve öyle olmasa bile sonunda kendinizi karşı koyamadığınız bir alışveriş yapma arzusu içinde bulursunuz. Bali, ziyaretçilerine el yapımı ürünler, çok çeşitli sanat ürünleri, antika ya da arı antika mobilyalar, tablolar, ince işçilikle işlenmiş mücevherler, ahşap ve taştan yapılmış oymacılık sanatından örnekler, maskeler, örülmüş ya da boyanmış kumaşlar gibi inanılmaz geniş bir alışveriş yelpazesi sunar.

Pazarlarda, dükkanlarda ve hatta sanat galerilerinde iyi bir fiyat alabilmek için pazarlık etmek gerekir ve bu gayet normal karşılanır. Ayrıca pazarlık etmek, Bali’de alışveriş yapmanın en eğlenceli yanlarından bir tanesidir. Bali’deki en iyi dükkanlar genelde saat 10:00 gibi açılır ve gece 23:00 gibi de kapanırlar.

Uluslararası markalar, yerel butikler ve yetenekli terziler ise 24 saat servis verirler. Benzer ürünler satan dükkanlar genellikle; bir arada gruplandırılmışlardır, böylece fiyat karşılaştırması yapmak, istediğiniz rengi ya da bedeni bulmak kolay olur.

 
Bali'de Nerelerden Alışveriş Yapmalı?

  • Jenggala

    Jenggala

    Burası, Bali’nin en seçkin seramik dükkanıdır. Dükkan ve atölyenin bir arada bulunduğu, 1979 yılında açılmış olan Jenggala’da en kaliteli seramik örneklerini bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Kuta Meydanı

    Kuta Meydanı

    Plaja 50 m mesafede olan ve bir bulvar olarak tasarlanmış olan Kuta Meydanı; hem uluslararası, hem de yerel bir çok markayı bir arada bulabileceğiniz bir alışveriş merkezidir.

    devamı için tıklayın
  • Celuk Kasabası

    Celuk Kasabası

    Altın ve gümüş ustalarıyla meşhur bu kasabada, hemen her kapının arkasında bir mücevher atölyesi ya da mücevher dükkanı mevcut. Yüzük, bilezik, kolye, saç iğneleri, küpe ve hatta inci ile bezenmiş çok çeşitli takıları bulabileceğiniz Celuk Kasabası mutlaka uğranması gereken duraklardan bir tanesidir.

    devamı için tıklayın
  • Sukawati Sanat Pazarı

    Sukawati Sanat Pazarı

    Bali’deki en büyük el sanatları pazarı olan Sukawati Sanat Pazarı, geleneksel el sanatlarından örnekler bulabileceğiniz bir yer. İki katlı bir binada her hafta sonu kurulan pazar; hem yereller, hem de turistler tarafından çok ilgi görüyor.

    devamı için tıklayın
  • Discovery Alışveriş Merkezi

    Discovery Alışveriş Merkezi

    Plaj manzarası olan tek alışveriş merkezi Discovery’de bankalar, restoranlar, kafeler, kitapçılar, eczaneler, oyun salonları, ev eşyası satan dükkanlar, mücevherciler ve uluslararası markaların outlet dükkanları bulunuyor.

    devamı için tıklayın

Bali için vize gerekir mi? Bali'ye vize nasıl alınır?

Bali’ye gitmeden vize almanıza gerek yok. Havaalanı girişinde vizenizi alabiliyorsunuz.

Bali Ngurah Havaalanı'nın kent merkezine uzaklığı nedir?

Bali Ngurah Rai Havaalanı, Kuta şehir merkezine 13 km uzaklıktadır.

Bali'nin Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Bali saati, Türkiye’den 6 saat ileridedir.

Bali'de hava durumu ve iklim nasıldır?

Tropikal iklime sahip Bali’de, yıl boyunca ortalama sıcaklık 30 °C civarındadır. Nisan ve Eylül ayları arası kurak sezon olmasına rağmen; zaman zamanda olsa yağış görülebilir. Ekim ve Mart ayları arası ise, yağışlı dönemdir.

Bali'de kullanılan para birimi nedir?

Bali’de kullanılan para birimi, (Rp) Rupi’dir.

Bali'de genel olarak fiyatlar nasıldır?

Bali'de öğünler büyük, fiyatlar küçüktür. 1 Kahve: Rp 28,549, 1 Kokteyl: Rp 28,549, 2 Kişilik Akşam Yemeği (1 şişe şarap dahil): Rp 525,395, Öğle Yemeği (Kişi Başı): Rp 60,775.

Bali'de restoran ve mağazalar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?

Bali’de dükkanlar, sabah 09:00-10:00 gibi açılıp; gece saat 23:00 gibi kapanırlar. Restoranlar ve kafeler ise; birçoğu kahvaltı servisi yaptığından saat 08:00 gibi açılıp, gece 23:00 gibi kapanırlar. Dükkanlar haftanın her günü açık olduklarından, alışveriş konusunda sıkıntı yaşanmaz.

Bali'nin Tehlikeli Bölgeleri Nerelerdir?

Genel olarak oldukça güvenli bir yer olan Bali’de dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar vardır;
 
Uyuşturucu Satıcıları: Denpasar, Kuta ve Gianyar uyuşturucu kaçakçılığının yapıldığı belli başlı bölgelerdir. Bali’de uyuşturucu kaçakçılığı ve hatta uyuşturucu kullanımı yasaktır, cezası ölümdür.
 
Dang Humması: Sivrisinekler aracılığıyla geçen bu hastalığın bilinen ve geçerli bir tedavisi yoktur. İshal, baş dönmesi ve mide bulantısı ile kendini gösteren bu hastalıktan korunmanın yolu sivrisineklere karşı korunmaktan geçiyor. Bu belirtilerden herhangi birini kendinizde gördüğünüz anda, en yakın hastaneye başvurmanızda fayda var.
 
Kuduz: Bali’de köpekler kutsal olarak kabul edilirler. Bu sebeple şehrin her yerinde serbestçe dolaşan köpek ve köpek grupları görmek mümkündür. Ancak çoğunlukta bakımsız olan bu hayvanlar, maalesef kuduz hastalığını da taşırlar. Sokakta gördüğünüz köpekleri sevmeyin ve özellikle grup halinde dolaşan köpeklerden uzak durun.
 
Son yıllarda Bali’nin güney bölümü terörist saldırılarına maruz kalmıştır. Terörle mücadele hiçbir hükümetin kolaylıkla başarabildiği bir şey olmasa da; Endonezya hükümeti bu konuda kalıcı çözümler getirmeye başlamıştır.

Bali'yi gezmek için kaç gün gerekir?

Bali’yi tam anlamıyla görebilmek için, tatilinizi en az 1 hafta olarak ayarlamalısınız.

Bali için önemli tarihler nelerdir?

Bali Sanat Festivali: 13 Haziran-11 Temmuz
 
Pager Wesi (Yaratıcıyı Kutlama Festivali): Kasım ayı boyunca sürer.
 
Bali Uçurtma Festivali: 10-13 Temmuz
 
Sanur Kasabası Festivali: 12-16 Ağustos
 
Galungan Seremonisi: Temmuz ayı boyunca devam eden seremonide, insani erdemler ve kötülük arasındaki savaş kutlanır. 
        
Ubud Yazarlar ve Okuyuclar Festivali: 7-11 Ekim
 
Bali Caz Festivali: 4-6 Aralık
 
Pirinç Hasadı Festivali: 1 Mayıs-30 Temmuz
 
Saka Yeni Yılı Nyepi (Sessizlik Günü): Saka Takvimine göre hesaplanır ve her yıl değişir.
 
Nyepi Günü: Bali’nin yeni yılıdır ve çok farklı şekilde kutlanır. Balililer, yılbaşını “Sessizlik Günü” olarak kabul ederler ve yılbaşı günü yılın en sessiz günüdür. Tüm yerel halk belirli kurallara uyarak ritüelini gerçekleştirir, o gün Bali’deki tüm yollar boştur ve kimse evden dışarıya çıkmaz.
 
Ngembak Geni, “Öpücük Festivali”: Nyepi’nin ertesi günüdür ve sadece Sesetan kasabasındaki insanlar tarafından kutlanır.   

Bali'de yapılabilecek aktiviteler nelerdir?

Bali’de alışveriş yapmaktan, yemek yemekten ve gece hayatından çok daha fazlası vardır. Bali, gözünüzle gördüklerinizin dışında keşfedilecek birçok aktivite sunar.
 
Adanın meşhur su parkında bir gününüzü geçirebilir, tepelik alanları keşfedebilir ya da arazi araçlarıyla ormanların içine yolculuk edebilirsiniz.

Bali’de sörf yapmak çok meşhurdur. Su üstü olduğu kadar, su altıda görülmeye değer olan adada aynı zamanda muhteşem mercan adaları bulunmaktadır. Bir macera sporu olan paraşütlü sörf, özellikle Bali’nin doğu kıyılarında çok popülerdir.

Rafting ise; Bali’deki bir diğer popüler spordur. Ayung’un batı kısmındaki zorlu parkurların yanı sıra; panoramik açıdan çok güzel bir bölge sizi bekler. Rafting rotasında karşılaşacağınız hayvanlar ise, bu aktiviteyi daha da eğlenceli kılar. 

Dalma deneyimi olmayanların bile zevkle katıldığı bir diğer aktivite ise; deniz yürüyüşüdür. Özel olarak tasarlanmış ve oksijen tankına bağlı bir kask giyilerek deniz altına inen ziyaretçiler, deniz altı hayatının büyüleyici manzaralarını deneyimleyebilirler. Deniz Yürüyüşleri, Sanur ve Tanjung Benoa olmak üzere iki ayrı bölgede yapılır.

Bali’ye gitmeden önce mutlaka bilmeniz gereken 12 şey:

1- Saka Yeni Yılında yani Nyepi’de, Bali’ye seyahat edemezsiniz. Saka ay takvimine göre her sene değişen Nyepi’ye göre seyahat planlarınızı yapın.

2- Paranızı bozdururken mutlaka sayarak alın.
 
3- Alışveriş yaparken mutlaka pazarlık edin.
 
4- Tapınakları ziyaret ederken kapalı giyisiler giyin.
 
5- Musluk suyunu içmeyin.
 
6- Maymun Ormanı'nda gezerken maymunları beslemeye, onları sevmeye çalışmayın.
 
7- Wifi çoğu yerde bulunmakla beraber, bazı yerlerde ücretlidir.
 
8- Bali’de adak gelenekseldir ve çok çeşitli şekillerde karşınıza çıkabilir.
Sabahları yerlerde göreceğiniz muz yaprağı içindeki pirinç tanelerinin üzerine basmayın.
 
9- Bali yıl boyunca çok sıcak olduğundan, ince kıyafetler götürün.
 
10- Kadın ya da erkek tüm Balililer aynı dört isme sahiptir; Wayan, Made, Nyoman veya Ketut. İsimler doğum sırasına göre verilir ve eğer ailenin beşinci bir çocuğu olursa tekrar ilk isim verilir.
 
11- Genellikle bahşiş bırakmanız beklenmez; ancak siz yine de bırakın.
 
12- Köpekler, Bali’de kutsal kabul edilirler. Bu sebeple; şehrin hemen her yerinde serbest dolaşan köpekler ve köpek sürüleri görmek mümkündür.