Venedik, kültür-sanat meraklılarına ve tutkulu aşıklara büyülü bir atmosferde bambaşka bir deneyim vaat ediyor. Unesco tarafından koruma altında olan bu kendine özgü şehir, Veneto bölgesinin başkentidir. Şehrin kanallarında gondollarla gezinirken, kendinizi bir aşk filminin oyuncusu gibi hissetmeniz mümkün. Venedik'in romantik duruşunun yanı sıra şehirde ciddi bir tarihi miras da bulunuyor.  Böylece Venedik, sadece aşıkları değil, tarihle ilgilenen turistleri de şehre davet ediyor.

Venedik Nerededir?

Kuzey İtalya'nın doğusunda bulunan sular şehri Venedik, Adriyatik Denizi kıyısında, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kurulmuştur.

Venedik’e Nasıl Gidilir?

THY ile Atatürk Havaalanı'ndan, Alitalia ile de Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan; Marco Polo Havaalanı'na direkt uçuşlar bulunmaktadır. Yaklaşık iki buçuk saatlik bir uçuşun ardından Venedik'e ulaşırsınız.

 Tren ulaşım ağı oldukça gelişmiş olduğu için, havaalanından şehre ulaşım hızlı trenlerle sağlanabilir. Venedik'in şehir bölgesi olan Venedik Mestre'den, turistik alana geçiş otobüsler ve deniz yoluyla sağlanır.

Venedik’e Ne Zaman Gidilir?

Bu romantik şehir, yazın ciddi bir kalabalığa ev sahipliği yapar. Kışın ise hava koşulları çok sert ve soğuk olmasa da şehri su basabiliyor ve bazı günler Venedik, kısmen sular altında kalabiliyor. Bu durum yerli halkın hayatını çok etkilemese de turist olarak sizi yavaşlatabilir. Tüm bu koşullar göz önüne alındığında; Venedik'i gezmek için en uygun zaman bahar aylarıdır diyebiliriz.

 

Venedik’te Şehir İçi Ulaşım:
Venedik merkezde kara taşıtlarının ulaşımı yasak olduğu için, ulaşım tamamen kanallar ve yüzen araçlar üzerine kurulu. Şehrin trafiğine; gondollar, su taksileri ve vaporettolar hakimdir. Taksi tekneler biraz pahalı bir seçenek olabilir ama gondol sefası, Venedik'e ayak basmış her turistin yapması gereken bir aktivitedir. Venedik’i köprüler aracılığıyla yaya da gezebilir ve daracık sokaklarda bolca yürüyüş yapıp bu şehre âşık olabilirsiniz.

Venedik'e seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Venedik tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Venedik'te mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik;

  • San Marco Meydanı

    San Marco Meydanı

    Dünya üzerinde en güzel meydanlardan biri olarak adlandırılan San Marco Meydanı'nın her tarafı tarihi yapılarla çevrilidir. Görkemli Kilisesi ve 15. yüzyıla ait saat kulesi ile en çok turist çeken yerlerden biridir. Bu tarihi yapılar, imparatorluk döneminden kalma derin izler taşımaktadır. San Marco Meydanı, şehrin en alçak noktası olduğu için, yılın bazı zamanlarında dağlar sebebiyle ulaşım koşullarını zorlamaktadır. İlk olarak, manastır bahçesi olarak inşa edilen meydan; sonraları din ve politik bir merkez haline getirilmiştir. Şimdilerde ise; festivallere, protestolara ve bazı aktivitelere tanık oluyor. Siz de bir yandan tarihe yolculuk yaparken, diğer yandan şık kafelerde meydanın keyfine varabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Basilica di San Marco

    Basilica di San Marco

    Bu görkemli kilisenin, altın Bizans mozaiklerinden oluşan 5 adet kubbesi bulunmaktadır. Mozaikler altın yaldızlı olduğu için, ‘Altınların Kilisesi’ olarak da hafızalarda yer etmiştir. Altın ve cam detaylar, Venedik'in mimari anlamda gücünü simgeler. Kilise'nin üst katı, ziyaretçilere harika bir Venedik manzarası sunar. Diğer kiliselerde olduğu gibi San Marco Kilise'sinde de giyiminize dikkat etmeniz gerekir. Vücudunuzu açıkta bırakan giysiler ile bu mekâna girmemekte fayda var. Burada ayrıca, sırt çantası taşımak ve fotoğraf çekmek yasaktır. Kiliseye giriş ücreti yoktur fakat üst katındaki müze ve manzarayı izlemek ücretlidir. Şartlar biraz kısıtlayıcı olsa da içerisi çok ihtişamlı ve etkileyicidir.

    devamı için tıklayın
  • Grand Canal

    Grand Canal

    Venedik şehrinde su trafiği, ‘Grand Canal’ adı verilen ana hat üzerinden sağlanıyor. Bu hat, Saint Mark Basin'den başlayıp Santa Lucia tren istasyonu civarında son buluyor. 3800 metre uzunluğundaki kanalın derinliği yaklaşık olarak 5 metredir. Kanalın etrafı, eski çağlarda zengin aileler tarafından yapılan binalarla çevrilidir. Su taksileri, gondollar, su otobüsleri ve kişiye özel botlar kanaldaki trafiğin olmazsa olmazlarıdır. Ponte Delgi Scalzi, Ponte dell’Accademia ve Rialto köprüleri de yaya geçişine uygundur. Bu tarihi köprülere, yakın zamanda bir de Calatrava adlı yeni bir köprü dahil olmuştur. Kanal kenarında kurulan evlerin yapısı, 10. yüzyılda Bizans mimarisinin etkisi altındayken, zamanla Gotik ve Barok tarzı yapılar da Venedik'e başka bir hava katmıştır. 14. yüzyıldan kalma bir alışkanlık olan “Regeta Storica” adlı bot yarışı etkinliği de yılda bir kez yerel halkı geçmişe götürür ve oldukça ilgi görür.

    devamı için tıklayın
  • Ponte di Rialto

    Ponte di Rialto

    Rialto Köprüsü, 16. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. Mimarı, bir yarışma sonunda bu yapıyı yapma hakkını kazanan Antonio da Ponte'dir. 1591 yılında açılan köprü, uzun yıllar bölgede yaya ulaşımının sağlandığı tek alan olmuştur. Burada, cam ve ipek ürünler satan şık dükkanlara rastlamak mümkündür. Aynı zamanda, birçok mücevher ve tasarım dükkanını da üzerinde bulunduran köprü, San Polo ve San Marco'yu birbirine bağlar.

    devamı için tıklayın
  • Palazzo Ducale

    Palazzo Ducale

    Gotik tarzdaki mimarisiyle, Venedik'in ihtişamlı saraylarından biridir. 9. yüzyılda, Venedik Cumhuriyeti'nin yönetildiği bir şato olarak inşa edilmiştir. 1923 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Her yeri tarih kokan bu saray, bir rehberle gezilirse; eserleri ve geçmişi çok daha iyi inceleme fırsatı yakalamış olursunuz.

    devamı için tıklayın
  • Santa Maria della Salute

    Santa Maria della Salute

    Meryem Ana anısına, 17. yüzyılda halkın büyük bir çoğunluğunun vebadan öldüğü dönemde inşa edilmiştir. Barok tarzı ile tasarlanan kilisenin mimarı, Vincenzo Scamozzi'dir. Roma Katolik kilisesinin içerisinde, ünlü İtalyan ressamların özel çalışmalarına rastlayabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Bridge of Sighs (Ahlar Köprüsü)

    Bridge of Sighs (Ahlar Köprüsü)

    Köprü, eski çağlarda mahkumların hapse götürüldüğü yol üzerinden geçermiş ve bir söylentiye göre; mahkumlar hapse girmeden önce Venedik'e son bir kez bakarken derin bir iç çekerek, ah ederlermiş. Bu efsaneden yola çıkılarak, köprünün ismi Lord Byron tarafından ‘Bridge of Sighs’ yani ‘Ahlar Köprüsü’ olarak konulmuş. Başka bir inanışa göre de bu köprünün altında güneşin batışını izleyen, aşkla öpüşen çiftlerin ilişkilerine sonsuzluk vaat ediyormuş ‘Bridge of Sighs’. Bu köprü, Palazzo dele Prigioni ve Palazzo Ducale’yi birbirine bağlar ve Venedik'in sembollerinden biridir.

    devamı için tıklayın

Herkesin, kendi damak zevkine hitap edecek bir şeyler bulduğu İtalyan mutfağında; pizzalar, risottolar, ev yapımı makarnalar, deniz ürünleri, kremalı dondurmalar yakından bildiklerimiz.

Bir de tüm bunların dışında, Venedik'in kendine has lezzetleri var. Mesela, Risi e bisi; risotto ile çorba karışımı, leziz bir Venedik yemeğidir. Pasta e fagioli ise, yine tamamen Venedik usulü bir makarna çeşididir. Sardee in Saor ve Bigoi in Salsa da sardalyanın farklı tarzlarda sunulduğu sevilen Venedik yemekleridir.

Hemen hemen her restoranda, Polenta adını verdikleri kremamsı yemek bulunur.

Gnocchi ve deniz mahsulleriyle hazırlanan farklı seçenekler de Venedik'te sofraları süslemektedir.

Genelde her yemek, Fritella alla Veneziane adı verilen Venedik'e özel tatlı ile sonlandırılır. Dikkat, kızartılmış donutlar, bağımlılık yaratabilir.
 
Venedik'te Nerede Yemeli? Nerede İçmeli? 

  • Vinaria

    Vinaria

    Gurme pizzanın favori adresi Vinaria, Rialta Köprüsü yakınında, Grand Canal manzaralı çok leziz bir nokta. Restoran, ünlü mimar Longhena tasarlanmış eski bir saray olup, şu anda çok modern bir dekorasyona sahiptir. Aynı zamanda; mekân Murano Adası'na ait detaylarla süslüdür.

    devamı için tıklayın
  • Farini

    Farini

    San Polo'da yer alan İtalyan pastanesi Farini; ekmekleri, pizzaları, çok leziz Venedik usulü tatlıları, kekleri ve donutları ile tatlı krizine son vermekle kalmaz, bağımlılık yaratabilir.

    devamı için tıklayın
  • Magna Bevi Tasi

    Magna Bevi Tasi

    St. Marks meydanına çok yakın bir mesafede olan mekan İtalyanların 'bacaro' adını verdikleri geleneksel Venedik şarap barıdır. Menüsünde çoğunlukla İtalyanların 'ciccheti' adı verdikleri tapas benzeri mezeler bulunur. Mekanın zengin şarap menüsünde; İtalyanlara has, kolay içimli, şampanyaya benzeyen, leziz 'Prosecco' şarabını da bulabilirsiniz. Aperatiflerle bezeli masalar ve akşamüstü keyfi denince, Venedik'te akla ilk gelen, hem yerel halk hem de turistler tarafından rağbet gören bir mekândır.

    devamı için tıklayın
  • Vino Vero

    Vino Vero

    Vino Vero, oldukça keyifli ve yerel bir şarap dükkânı/barı olarak hizmet veriyor. Menüdeki atıştırmalıklar da içerik ve sunum bakımından oldukça şık. Burası; bir kadeh şarap ile kanalın kıyısında, yerellerle birlikte takılmak için en doğru adreslerden biri olabilir.

    devamı için tıklayın

Venedik'ten, cam ürünler, tasarım takılar ve tabi ki Venedik'in olmazsa olmazı olan rengarenk maskeler alınabilir. Maske alırken, kalitesine dikkat etmenizi öneririz çünkü birçok mağazada Çin malı maskelere rastlayabilirsiniz. Zaten orjinal maskeler, işçilikleri ve fiyatları ile diğerlerinden kolayca ayrılıyor. Venedik'in simgelerinden biri olan Murano cam eşyalar da maskeler kadar renkli ve orjinal. Eğer; evinize şık bir detay katmak isterseniz, Murano Adası'na özgü ürünler dekoratif anlamda ön plana çıkıyor. Venedik'te bulabileceğiniz bir diğer el yapımı ürün ise; Burano Adası'na özgü zarif dantellerdir. 

Venedik'te eğlence anlayışı gece hayatı ile değil, yılın belirli günlerinde düzenlenen renkli festivallerle bütünleşiyor. Bu festivallerin en güzeli de Venedik Karnavalı olarak biliniyor. Şubat ayında düzenlenen etkinlikte, az önce bahsettiğimiz renkli maskeler başrolde.
 

Venedik'ten Eğlence & Alışveriş Mekanları:

 

  • Casin Dei Nobili

    Casin Dei Nobili

    Bu dükkânda, Venedik'e özel farklı tasarımlarda maskeler bulabilirsiniz. Stefano Oliani adlı ünlü sanatçının el yapımı maskeleri, sizi 18. ve 19. yüzyıla götürüyor. Maskelerinde kullandığı inci ve tüy aksesuarlar, tasarımlarını daha da görkemli bir hale getiriyor. Satın almasanız bile, bu dükkânı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

    devamı için tıklayın
  • Micromega Ottica

    Micromega Ottica

    Belki de görüp görebileceğiniz en ilginç mağazalardan biri olan bu optik mağazasında bulunan her gözlük sahibine özel olarak tasarlanıyor. Dünyadaki en hafif çerçeveye sahip gözlükleri üreten mağaza, özellikle çok özgün hatta bazen çılgın gözlük modelleri ile ziyaretçilerini şaşırtıyor, mağazanın vitrini bile insanları çekmeye yetiyor. Muazzam bir el işçiliği ile, sadece size özel üretilmiş bir gözlüğünüz olsun isterseniz, mutlaka uğramanız gereken bir dükkân.

    devamı için tıklayın
  • Gilberto Penzo

    Gilberto Penzo

    Geleneksel Venedik teknelerinin ahşap, el yapımı modellerinin satıldığı bu mağaza sahibinin adını taşıyor. Hem koleksiyonerlerin hem de İtalya'nın önde gelen denizcilik müzelerinin rağbet ettiği mağazada çok çeşitli tekne ve gondol modellerini bulabilirsiniz. Yıllardır çizgisini koruyarak, kaliteli malzemeler ve üst kalite el işçiliği ile üretilen bu el yapımı modellerin sergilendiği mağazada, ayrıca evde kendi gondolunu veya teknesini inşa etmek isteyenler için kitler de satılıyor.

    devamı için tıklayın
  • Bacaro Jazz

    Bacaro Jazz

    Venedik'te geç saate kadar açık olan barlardan biri olan Bacaro Jazz'ın ambiansı da bir hayli ilginç. Mekan; tavanında asılı sütyenler ve duvardaki müşteri boyamalarıyla, misafirlerine sıra dışı bir atmosfer sunuyor. Yerel halkın da rağbet ettiği bu mekanda genellikle jazz müzik dinlenmesine karşılık zaman zaman futbol maçları da izleniyor. Yerellerle vakit geçirmek isteyenler için keyifli bir adres olabilir.

    devamı için tıklayın
  • F30

    F30

    Birçok fonksiyonu içinde barındıran mekan, neredeyse her ihtiyaca cevap veriyor. Tren istasyonunun hemen yanında yer alan bu mekân, gündüzleri restoran, kafe, pastane gibi hizmet verirken gece canlı dj performanslarıyla yerli halkı ve turistleri dans pistinde coşturan bir gece kulübüne veya bir şarap barına dönüşebiliyor. Üstelik, içki fiyatları da gayet makul.

    devamı için tıklayın

Venedik için vize gerekir mi? Venedik’e vize nasıl alınır?


Venedik’e seyahat ederken, diğer Avrupa şehirleri gibi; Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Konsolosluk sayfasında istenen evrakları eksiksiz hazırlayarak, seyahat gününden en az 25 gün önce vize başvurusunda bulunmanız gerekir.

Venedik’te havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Venedik Şehir Merkezi'ne ulaşım otobüsle, yaklaşık yarım saat olup; merkeze ulaştıktan sonra esas ulaşım aracı olan vaporettolar yardımıyla, istediğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer otobüs kullanmak istemezseniz, diğer bir seçenek de havaalanı çıkışında sizi karşılayan botlar veya su taksileri olacaktır. Çoğu turist, şehre varır varmaz; suların üzerinde yolculuğu başlatmak için can atıyor ve botları tercih ediyor.

Venedik’in Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Türkiye'den 1 saat geridedir. 

Venedik’te hava durumu nasıldır?


Yaz aylarında çok sıcaktır. Kış aylarında ise; konumundan ötürü sağanak yağışlar ve fırtına görülür. Şehri gezmeye en uygun aylar, bahar aylarıdır. Baharda, şehirde güzel ve ılık bir hava hissedilir.

Venedikte'de kullanılan para birimi nedir?

Euro'dur.

Venedik’te genel olarak fiyatlar nasıldır?


Venedik'te, şık bir akşam yemeği için kişi başı ortalama 100-150 Euro, lokal bir restoranda ise; 50 Euro'ya kadar olan fiyatlar uygun olarak görülür. Bu bilgi ışığında; Venedik için, yeme-içme anlamında pahalı bir şehir diyebiliriz.

Venedik’te mağazalar & restoranlar kaça kadar açıktır?


Büyük mağazalar, 09:00-19:30 arası hizmet veriyorlar. Hediyelik eşya satan küçük dükkanlar ise; genelde öğleden sonraları kapatıp, akşam tekrar açıyorlar. Böylelikle; günün her saati açık bir dükkân bulabiliyorsunuz. Restoran saatleri değişkenlik gösteriyor. Akşam yemeği için tercih edilen restoranlar, genelde 19:00-00:00 arası hizmet veriyor.

 

Venedik’in tehlikeli bölgeleri nerelerdir?


Venedik, oldukça güvenli bir İtalyan şehridir.

Venedik’i gezmek için kaç gün gerekir?


Bu minik şehri 2 günde gezebilir, 3. gün de keyfini sürebilirsiniz.

Venedik için önemli tarihler nelerdir?

 

Venedik Karnavalı ve Venedik Film Festivali, şehirdeki en önemli festivallerdir. Bunların dışında; sanat ve müziğe dair, yılın belli dönemlerinde birçok festivale ev sahipliği yapılıyor. Opera ve Vivaldi festivalleri de bunların başlıcalarıdır.

 

Venedik Karnavalı: Venedik'in en ünlü karnavalıdır. Herkes, maskesini takar ve sokaklara dökülür. Renkli aktiviteler ile her yıl Şubat ayında keyifli, sıcacık bir atmosfer oluşturulur. Şehrin en çok turist akınına uğradığı zaman, bu karnaval zamanıdır.

 

Venedik Film Festivali: Bu yıl 73. sü düzenlenen etkinlik, her yıl Ağustos sonu Eylül başı, birbirinden özel filmleri Venedik'te ağırlıyor. Venedik merkezinde değil, Lido Adası'nda gerçekleştiğini de belirtmemiz gerek.

 

Venedik Bienali: Dünyanın en eski bienali olan, Venedik Bienali kültür-sanat meraklıları için modern sanatın dünyadaki doruk noktasıdır diyebiliriz. Her iki yılda bir, tek sayılı yıllarda düzenlenen etkinlik genellikle yaz aylarında yapılır ve en az üç buçuk, dört ay kadar sürer. 

 

Venedik'e gitmeden önce mutlaka bilmeniz gereken 8 şey:

1. Venedik'e yüksek sezonda, şehrin normal zamanlarındaki nüfusunun yarısından fazla sayıda turistin, sadece bir günde geldiği günler olabiliyor.

2. Venedik'te fiyatlar, diğer şehirlere oranla biraz daha pahalıdır. Sebebi de her şeyin deniz yolu ile taşınması ve şartların karayolları kadar kolay olmaması.

3. Burano ve Murano Adaları'nı mutlaka ziyaret edin. Bu adalarda, el işçiliğine dair çok özel ürünlere rastlayacaksınız.

4. Gondollar, taksi gibi ücretlendiriliyor; kapasitesi 6 kişi olup, gündüz ve gece tarifeleri değişkenlik gösteriyor. Eğer çift olarak tatildeyseniz ve gondol biraz pahalı bir seçenek gibi göründüyse; diğer turistlerle tarifeyi paylaşmayı deneyebilirsiniz. Pazarlık yapmadan gondol kiralamayın, fiyatlar oldukça değişkenlik gösterebiliyor.

5. Eğer şarap içmeyi seviyorsanız, 'grappa' içmeden dönmeyiniz.

6. Venedik Karnavalı'ndaki renkli maskeler, geçmişte düzenlenen eğlencelerde sınıf ayrımını ortadan kaldırıp, eşitlik sağlanması adına ortaya çıkmış.

7. Murano Adası'ndaki cam işçiliği o kadar farklı ve özel ki, zamanında başka ülkeler tarafından kopyalanmaması için adaya bir dönem uzun müddet girişler yasaklanmış.

8. Venedik'in yerel halkı, yağmurun yağıp yağmayacağını, çan kulesinin tepesinde yer alan Başmelek Gabriel heykelinin, kuzeydoğuya yani San Marco Bazilikası'na doğru dönmesinden anlarmış. Bu yön değiştirme rüzgarın yön değiştirdiğini anlamalarını sağlar, bu da yağmurun bir göstergesi kabul edilirmiş.