• Muş Hakkında Genel Bilgiler

    Muş Türkiye’deki diğer şehirlerden farkı merkez ilçesiyle ilin adının aynı olmasıdır. Muş şehrinin adını, bölgede yaşayan Muşki kavminden aldığı düşünülüyor. Bir diğer rivayete göre ise Muş adının Süryani dilinde suyu bol anlamına gelen "Muşa" kelimesinden geldiği söylenmekte. Bir başka rivayete göre ise Urartular’ın ünlü hükümdarı Muşet tarafından kurulan kente, Urartular haşmetli krallarının adını vermişlerdir. 

    Muş ovası bulunduğu konum itibariyle tarihinde birçok milleti ve kültürü barındırmış, onlara yaşam vermiştir. Ermenilerin çoğunlukta olduğu 19. yüzyıldan bu zamana bölgede yaşanan savaş ve kıtlığın sebebiyet verdiği köklü değişimler yaşanmıştır. 

    Muş ilinin tanınmasını sağlayan şehir sembolü ise Muş lalesidir. Muş’un markalaşmasına ve kültürel değer kazanmasını sağlamıştır. İlkbaharın ortasında, mayıs ayında bölgede görülmeye değer festivaller düzenlenmektedir. Muş’un lalesi kadar üzümü de meşhurdur. 

    Muş halkı, tarım ve hayvancılıkla ilgilendiği ve nüfusun büyük kısmı kırsalda yaşadığı için şehir endüstriyel açıdan çok gelişmemiştir. Şehir merkezinde ise hizmet sektörü ön plandadır. Kent, Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesine dahil edilmiş ve Muş Alparslan Üniversitesi kurulmuştur. Şehrin en önemli sanayi tesisi ise şeker fabrikasıdır. 

    Muş uçak biletinizi almadan önce şehirde nereler gezilir, uçaktan indikten sonra şehre nasıl ulaşılabilir, hepsini anlattığımız bu rehberi okumaya devam edin.

Muş Gezilecek Yerler

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu şehrin kültürel dokusu da bu çeşitliliği yansıtmaktadır. Bu kültürel çeşitliliğin devamı olarak Muş, bünyesinde çok sayıda kilise, manastır, han ve kalelerin bulunduğu, tarih sever turistler için eşsiz bir kent haline gelmiştir. Merkezinden ilçelerine kadar Siirt’in hemen hemen her bir yanında tarihi yapılara ve kalıntılara rastlamak mümkündür. Sizi Muş uçak bileti almaya ikna edecek tüm o güzel turistik noktaların bir listesini çıkardık:

Muş Kent Merkezi
Muş kent merkezinde Selçuklu’dan kalma eserler özellikle dikkat çekmektedir. Kale Şehri, Yıldızlı Han, Aslanlı Han, Ulu Camii, Alaaddin Bey Camii ve Çeşmesi bu eserler arasında, hem tarihi hem de mimari ilkler olarak yer almaktadır.
 
Muş merkez ilçesinde bulunan diğer önemli kültürel miraslar ise şunlardır: Dere Kilisesi, Surp Karabet Manastırı, Hasbet Kalesi, Mercimek Kalesi, Muşet Kalesi, Hacı Şeref Cami ve Şadırvanı, İbrahim Samidi Türbesi, Kesik Baş Türbesi, Şeyh Halil Türbesi, Şeyh Muhammed-i Mağribi Türbesi, Alaaddin Bey Hamamı, Dere Hamamı, Murat Köprüsü. 
 
Surp Garapet Manastırı
Yukarıyongalı köyü yakınlarında bulunan Surp Garapet Manastırı adlı Ermeni kilisesi ise yıl içindeki günleri simgelediği düşünülen 360 oda ve odacıktan oluşmaktadır. Hem tarihi hem de mimari olarak öne çıkan bu manastırı mutlaka görmelisiniz.

Mercimek Kalesi Höyüğü
Mercimek Kalesi Höyüğü de Merkez İlçede bulunan kültürel varlıklar içerisinde yer almaktadır. Kenti ziyaret ettiğinizde bu höyüğe uğramadan gitmeyin.

Tüm tarihi ve doğal güzellikleriyle Muş’u siz de deneyimlemek istiyorsanız ama mesafe gözünüzde büyüyorsa şehri en kolay şekilde ziyaret etmek için bir Muş uçak bileti edinebilirsiniz.

Muş'a Nasıl Gidilir?

Muş şehrine karayolu, demiryolu ve uçak ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Muş Şehir içi ulaşımında belediye otobüsleri, minibüsler ve taksiler kullanılmaktadır.

Karayolunda özel araçlar ile ulaşım çok uzun sürebildiğinden, şehirlerarası otobüs veya uçak seferlerini tercih etmenizde fayda vardır. Şehir otogarı Muş merkezine yakındır. Oradan da şirket servisleri, minibüsler, şehir içi otobüsler veya taksi ile şehir merkezindeki istediğiniz konuma ulaşabilirsiniz. Ayrıca yine otogarda bulunan minibüs seferleri ile ilçelere de gidebilirsiniz.

Demiryolu ile ulaşım için Van Gölü Ekspres’i kullanabilirsiniz. Van Gölü Ekspres seferleri güzergahında Muş şehri de bulunmaktadır. Muş tren garı merkeze yakın mesafede olduğu için pratik bir şekilde şehre inebilirsiniz. Şehir içi otobüslerle, minibüslerle ve taksi imkanları ile de merkezi konumlara ulaşabilirsiniz.

Bir diğer ulaşım imkanı olan hava yolu ile de Muş’a gidilebileceğinizi biliyor muydunuz? Şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Muş Havalimanı; Muş’a, civar şehirlere ve şehirlerin Muş’a yakın ilçelerine uçak ile ulaşımda önemli bir rol üstlenmektedir. Havaalanına Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Muş uçak bileti bulabilirsiniz.

Havaalanından şehir merkezine ve civar ilçelere ulaşım için uçak sefer saatlerine yakın zamanlarda otobüs seferleri de düzenlenmektedir. Aynı şekilde yine şehir merkezinden ve civar ilçelerden havaalanına ulaşımda da bu otobüs seferleri tercih edilebilir. Şu anda otobüs seferleri iki yönlü olarak Muş'a, Bulanık'a, Bitlis'e, Güroymak'a ve Tatvan'a olacak şekilde bulunmaktadır. Muş uçak biletinizi alırken bu servislerin kalkış saatlerini incelemeniz avantajınıza olabilir. Uçak biletinizin saatini ayarlayamıyor veya şehre daha pratik bir şekilde ulaşmak istiyorsanız taksi kullanmanız de mümkündür. 

 

Muş Havalimanı & Muş Hava Durumu

booked.net