Sırpça'da "Beyaz Şehir" anlamına gelen Belgrad, eski ve yeniyi bir arada sunan şehir ruhuyla popülaritesini her geçen gün artırıyor. En eski Avrupa yerleşimleri arasından öne çıkan kent; nefis doğası, nehir adaları ve samimi atmosferiyle huzur verici bir tatil geçirmek isteyen gezginlere en güzel şekilde ev sahipliği yapıyor. 


Şehrin Sava Nehri batısında kalan kısmı, günümüzde iş ve finans merkezi olması dolayısıyla "Yeni Belgrad" olarak biliniyor.

700 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Balkan şehri, Osmanlı mimarisiyle bezenmiş seçkin yapılarıyla size tarihi bir şehir havası yaşatıyor. Hareketli gece yaşantısı, güzel yemekleri ve uygun fiyatlı şehir olanakları ise Belgrad'ı tatil destinasyonu haline getiren diğer unsurları oluşturuyor. Tarihsel ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği capcanlı bir şehir yaşantısı görmek istiyorsanız gezi listenizde Belgrad'a mutlaka yer vermelisiniz.
 

Belgrad Nerededir?

Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad, Doğu Avrupa'da Sava ve Tuna nehirlerinin buluşma noktasında yer alıyor.

Belgrad'a Nasıl Gidilir?

Merkezi bir konumda bulunan Belgrad, ulaşım açısından pek çok seçenek barındırıyor. Uçak yolculuğu yapanlar, Nikola Tesla Havalimanı'nda karşılanıyor. Dünya çapında pek çok farklı noktadan ulaşım sağlayan ve şehrin 18 km batısında bulunan havalimanı; Türk Hava Yolları, Alitalia ve Aegean Airlines gibi daha pek çok hava yolu firması tarafından tercih ediliyor.

Şehrin merkezinde bulunan tren istasyonu da şehre gelmek isteyenler için bir ulaşım alternatif oluşturuyor. Bulgaristan'dan ve Sirkeci'den kalkan tren hatlarıyla kolaylıkla şehre ulaşabiliyorsunuz. Belgrad'a gelmeniz için son seçeneğiniz ise kara yolu. Ticari veya özel aracınız ile E-70 ve E-75 kara yolları üzerinden seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Belgrad'a Ne Zaman Gidilir?

Doğu Avrupa kenti olan Belgrad'da yazın sıcak, kışın soğuk, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde de yağmurlu bir hava hüküm sürüyor. Kış aylarında 3-4 dereceye düşen sıcaklıklar, yazın 26-27 dereceye kadar yükselebiliyor. Dolayısıyla eğlence hayatını yaşamak ve ılıman bir havada şehri gezmek için Belgrad'a ilkbahar-sonbahar mevsimlerinde gitmekte fayda var.

Belgrad'da Şehir İçi Ulaşım:

Avrupa'nın gözde şehirleri arasında bulunan Belgrad'da şehir içi ulaşım; otobüs, tramvay ve minibüs olmak üzere 3 tür toplu taşıma aracılıyla karşılanıyor. Belgrad Bus Plus kart ile işlev gören otobüs ve minibüsler, şehirde sıklıkla göze çarpıyor.

Birkaç hattı bulunan tramvay, hızlı ve konforlu oluşuyla büyük avantaj sağlıyor. Belgrad'ı gezerken kullanabileceğiniz bir diğer ulaşım seçeneği ise taksi. Uygun fiyatlarda hizmet veren ve kolay ulaşım sağlayan taksileri güvenle tercih edebilirsiniz.

Avrupa'nın parlayan yıldızı Belgrad'da mutlaka gezip görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik:

  • Nikola Tesla Müzesi

    Nikola Tesla Müzesi

    Sırp kahramanı Nicola Tesla anısına yaptırılan müze, alternatif akımı bulan mucidin deneylerini ve icatlarını yakından görme fırsatı sunuyor. Belgrad Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu rehberlik hizmeti ise müzedeki eserleri daha net bir şekilde anlamanıza katkıda bulunuyor. Dev müzede 150.000'den fazla orijinal döküman, 2000 kitap, 1000'in üzerinde sergi parçası bulunuyor. Elektriğin mucidinin bütün hayatı ve mirası müzede toplanmış.

    devamı için tıklayın
  • Aziz Sava Katedrali

    Aziz Sava Katedrali

    12.yy'da yaşamış ve Sırp milli kimliğinde büyük bir yere sahip olan Aziz Sava adına 1989 yılında açılan katedral, ihtişamlı mimari yapısıyla ve eşsiz tasarımıyla göz doldurmakta. Dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden biri olan ve aynı anda 10.000'den fazla insanı alabilen katedral, Belgrad'ın en görkemli binalarından birisi. Katedral, eski Osmanlı sadrazamı Koca Sinan Paşa'nın mezarının bulunduğu ve Aziz Sava'nın kalıntılarının yakıldığı alana yapılmıştır. Katedralin planları 19.yy'da çizilmiş, Balkan Savaşları, 1. ve 2. Dünya Savaşları ile Yugoslav İç Savaşı sebebiyle inşa bir çok kez durmuş, günümüzde ise dış inşa tamamıyla bitmişken iç düzenleme hala sürmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Taş Meydan (Tašmajdan Park)

    Taş Meydan (Tašmajdan Park)

    Adını, Roma zamanında açılıp Osmanlı zamanına kadar açık kalan bir taş ocağından alan meydanın Belgrad folklöründe yeri büyüktür. Şehir merkezine çok yakın olduğu için bu ocaktan çıkarılan taşlar şehrin günümüzde ikonik hale gelmiş bir çok yapısının inşasında kullanılmıştır. Kosova Savaşı'nda, NATO bombardımanından nasibini almış meydanın çevresindeki bir çok bina zarar görmüştür. 2010 yılında park, "Azerbaycan'ın Sırbistan'a hediyesi" olarak Azerbaycan Devleti tarafından yenilenmiştir. Parkta 1100 ağaç bulunmaktadır. Savaş zamanlarında askeri depo ve sığınak amaçlı kullanılan Taş Meydan, geniş bir düzlük boyunca uzanıyor. Meydanın çevresini Rus Kilisesi, Sırbistan Radyo TV Binası ve Merkez Postanesi gibi çeşitli unsurlar çevreliyor. Meydanın bir çok fotoğrafında arka planda bulunan heybetli kilise ise Aziz Mark Kilisesi'dir.

    devamı için tıklayın
  • Bayraklı Camii

    Bayraklı Camii

    Belgrad Kalesi'ne yakın noktada 16.yy'da inşa edilmiş olan Bayraklı Cami, şehrin Osmanlı tarihini ve mimarisini simgeleyen örneklerin başında geliyor. Cami, Sırp Komünist Hükümeti tarafından önce kültür anıtı; daha sonra ise büyük kıymetli kültür anıtı olarak derecelendirilmiş ve koruma altına alınmış.Tarih içinde 250'den fazla cami bulunan Belgrad'da bugün ibadete açık olan tek cami olan Bayraklı Camii, Sırp hükümetinin kontrolünde.

    devamı için tıklayın
  • Skadarlija

    Skadarlija

    Parke taşlarla döşenmiş, sevimli bir mimariye sahip olan bu bölge, yazarları ve sanatçılarıyla şehrin bohem ruhunu vurgu yapıyor. Burası aynı zamanda şehrin en otantik ‘kafanalarının’ (kafelerinin) bulunduğu bölge unvanını taşıyor. Skadarlija, şehrin turistler tarafıdnan en çok tercih edilen bölümlerinden birisidir. Günümüzde, Bohemler ve turistik kafeler alanı birlikte doldurmakta.

    devamı için tıklayın
  • Ulusal Müze

    Ulusal Müze

    Şehrin Cumhuriyet meydanına geldiğinizde ilk olarak Picasso, Kandinsky ve Van Gogh gibi önemli ressamların eserlerinin sergilendiği Ulusal Müze gözünüze çarpıyor. 19.yy'da inşa edilen müze binası, günümüzde hala Sırbistan'ın en büyük müzesi olma unvanına sahip. Müzede 400.000'den fazla eser bulunuyor. Müzede, M.Ö. 5000 yılından kalma Vinca heykelleri ile M.Ö. 5.yy'dan kalma sikke ve mühür örnekleri en eski eserleri oluşturuyor. Müzenin İtalyan ressam koleksiyonu ise en büyük Roma ve Floransa müzeleriyle yarışacak kadar büyük. Rafael'den Titian'a, Caracci'den Botticelli'ye bir çok ünlü ressamın eserleri müzede bulunuyor. Müzede aynı zamanda Dışavurumcu(Ekspresyonist) Fransız ressam Roualt'ın ve İzlenimci(Empresyonist) ressamlar Degas ile Renoir'ın çok nadir ve önemli eserleri bulunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Cavketov Pasaz Galerisi

    Cavketov Pasaz Galerisi

    Unutulmuş insan portrelerinin bulunduğu muazzam bir sokak galerisi. Sırp gençliğini anlamak için galeriye mutlaka uğramalısınız. 2011 yılına kadar sadece küçük ve kirli bir ara sokak olan yer, aradan geçen zaman içinde Sırp sokak artistleri tarafından keşfedilmiş ve her bir karışı modern sanat ile taçlandırılmış. Sürekli yenilenen sergileri, posterleri, fotoğrafları ve sürekli daha da gelişen graffiti kültürü ile Belgrad'ın popüler yeraltı hayat stilini Bohem yaşam anlayışıyla birleştiren sokak, modern sanat sevdalılarının mutlaka zaman ayırması gereken bir yer.

    devamı için tıklayın
  • National Bank (Ulusal Banka Binası)

    National Bank (Ulusal Banka Binası)

    Yaratıcı objelerden ve koleksiyonlardan hoşlanıyorsanız bölgede görmeniz gereken en çarpıcı noktalar arasına burayı da eklemelisiniz. Çünkü ulusal bankada, 1933 yılında basılmış olan dünyanın en çok sıfırlı parası sergileniyor. (500 000 000 000)

    devamı için tıklayın

Avrupa'nın gözde şehirlerinden birisi olan Belgrad'da, Sırp mutfağının yanı sıra Osmanlı ve Slav mutfaklarından da esintiler bulabilirsiniz.


Karma yapıya sahip olan ve daha çok et ağırlıklı olan Belgrad mutfağının en meşhur yemeklerinin başında ‘cevapcici’ geliyor. İnegöl köfteyi andıran yemek, somun ekmek, pide arasında veya yanında garnitür ile beğeniye sunuluyor.
 

Şehrin tadılmaya layık lezzetlerinden bir diğeri ise ‘palacinke’. Krep hamurunu andıran lezzet; çikolata, reçel, marmelat veya bal gibi farklı tatlarla zenginleştirilerek servis ediliyor.


Ayrıca Belgrad’a kadar gitmişken Sırplara özgü bir hamburger çeşidi olan ‘pljeskavica’yı mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.


Ayva, kayısı, erik ve şeftali gibi meyvelerden hazırlanan bir brandy çeşidi olan ‘rakija’ Balkanlara özgü bir içecek. Rakija’nın Sırp versiyonu olan ‘sljivovica’ ise mürdüm eriğinden yapılıyor ve Belgrad’da sıkça içilen bir içki. Sert oluşundan dolayı ‘shot’ şeklinde gelen içkiyi isterseniz bal ile zenginleştirerek içebiliyorsunuz.


Belgrad'da Nerede Yemeli? Nerede İçmeli?

  • Lorenzo & Kakalamba

    Lorenzo & Kakalamba

    İnce bir zevkin ürünü olan Lorenzo & Kakalamba, şehrin en ilginç restoranı olarak tanımlanabilir. Lezzetli yemekleri, şık sunumları ve ihtişamlı atmosferi ile misafirlerini memnun etmeyi başarıyor.

    devamı için tıklayın
  • Şaran

    Şaran

    Deniz ürünleri yemek için tercih edebileceğiniz mekanların arasında ilk olarak Şaran göze çarpıyor. Muazzam bir ambiyansın hâkim olduğu mekanda, enfes bir balık yemeği deneyebilir, dilerseniz yemeğinizi kırmızı şarapla taçlandırabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Little Bay

    Little Bay

    19. yy. havasını hissettiren Little Bay, müziğin akışında lezzet dolu anlar yaşamanıza yardım ediyor. Yemek ve içki menüsünü geniş tutan mekânın atmosferi kadar sunduğu hizmetleri de son derece iyi.

    devamı için tıklayın
  • Salon 5

    Salon 5

    Tarihi bir binanın restore edilerek yemek salonuna dönüştürülmesiyle ün kazanan Salon 5, yemekleriyle bir hayli rağbet görüyor. Mekânda risottadan paperdelleye, kaz ciğerinden İtalyan mantısına kadar daha pek çok tat deneyimlemek mümkün.

    devamı için tıklayın
  • Toma Pekara

    Toma Pekara

    Şehrin en popüler pastane zinciri markası olan Toma Pekara, Belgrad'da; kurabiye, pasta ve pizza gibi çeşitli atıştırmalıklar için gidebileceğiniz şirin lezzet duraklarına sahip. Şubelerin en büyük artısı ise 24 saat açık olması.

    devamı için tıklayın

Avrupa'nın eğlence hayatına sahip şehirleri arasında gelen Belgrad'da yer alan Club Republika, Club Beton, Club Molokini, Clup Angels gibi mekanlar, şehrin dinamizmine ışık tutuyor. Belgrad'ın farklı zevklere hitap eden bu mekanlarına giderek dans edebilir ve doyasıya eğlenebilirsiniz.


Belgrad'ın en büyük avantajlarından birisi; cazip fiyat aralıklarında alışveriş yapabilme imkânı sunması.

Belgrad'dan Eğlence & Alışveriş Mekanları:

  • Knez Mihailova Caddesi

    Knez Mihailova Caddesi

    Cadde, dünyaca ünlü mağazalarının yanı sıra restoranları ve kafeleriyle de ziyaretçilerin akınına uğruyor. Caddede farklı köşelere konuşlanmış tarihi binalar ise şehrin ‘vintage’ havasını yansıtıyor.

    devamı için tıklayın
  • Gallery 1250

    Gallery 1250

    Antikaların ve hediyelik eşyaların beğeniye sunulduğu Gallery 1250 de yine alışveriş yapmak isteyeceğiniz nezih bir mekân. El yapımı mücevherlerden tabaklara, küçük resimlerden tablolara kadar birçok eşyanın olduğu mekânda sıcak ve samimi çalışanlar sizleri karşılıyor.

    devamı için tıklayın
  • Terassa Lounge

    Terassa Lounge

    Belgrad'ın en nezih kulüpleri arasında öne çıkan Terassa Lounge, hareketli gece eğlenceleri ve doyumsuz şehir manzarasıyla ziyaretçilerine iyi vakit geçirtiyor. Mekânın sadece yaz aylarında açık olduğunu hatırlatmak isteriz.

    devamı için tıklayın

Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Belgrad'a ulaşımda avantajlı yönlerden birisi de vize talebinin olmayışı. Ancak kişilerin, 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla şehirde kalması ve en az 6 ay geçerli olan pasaportlarında boş bir vize sayfasının olması gibi şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Belgad'daki Nicola Tesla Havalimanı kent merkezine 18 kilometre uzaklıktadır.

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Bulgaristan yerel saati Türkiye'den; kış saati uygulamasında 2 saat, yaz saati uygulamasında ise 1 saat geridedir.
 

Hava Durumu:

Sağanak yağışların görüldüğü şehirde yaz aylarında kavurucu sıcaklıklar, kış aylarında da sert soğuklar yaşanabiliyor. En kurak aylarda dahi yağış miktarı belli seviyede bulunmakta. İlkbahar ve sonbahar aylarında ise daha ılıman bir iklim hüküm sürüyor.

Para Birimi:

Belgrad'da para birimi olarak Sırp Dinarı kullanılıyor. Şehrin para birimi kodu ise RSD.

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

Belgrad, çoğu Avrupa şehrine göre daha uygun fiyatlıdır diyebiliriz. Özellikle Belgrad'ı İstanbul ile kıyaslayacak olursak yaklaşık %40 daha ucuz diyebiliriz. Belgrad'da ev yemeklerini fast food tarzı yemeklerden daha ucuza almanız da mümkün. Günlük 4 Euro gibi bir ücrete ortalama restoranlarda öğünlerinizi geçirebilirsiniz.

Müzeler, restoranlar ve mağazalar kaça kadar açıktır?

Belgrad'da yer alan müzeler genellikle hafta içi 10.00-17.00 saatleri arasında hafta sonu da 10.00-13.00 saatleri arasında ziyaretçilere açılıyor. Şehrin farklı bölgelerinde konuşlanmış olan restoranlar akşam 20.00 civarında kapanmaya başlarken; mağazalar ise bulunduğu bölgeye göre 20.00 ile 22.00 saatlerine kadar hizmet veriyor. Belgrad'da özellikle alışveriş için tercih edebileceğiniz Aleksandra Bulvarı ve Terazije Caddesi üzerinde yer alan mağazalar, genellikle Pazar günleri de açık.

Kentin tehlikeli bölgeleri:

Avrupa'nın metropol kentleri arasında bulunan Belgrad, şehir güvenliğini korumak açısından birçok önlem almış bulunuyor. Özellikle eğlence hayatının yoğun yaşandığı Old Town bölgesinde geceleri güvenlik önlemleri daha fazla uygulanıyor. Olası aksiliklere karşı dikkatli olmanız ve yanınızda pasaport/kimlik bulundurmanız sizin lehinize olacaktır.

Gezmek için kaç gün gerekir?

Belgrad'ı gezebilmek yapabilmek için 4-5 günlük bir zaman aralığına ihtiyacınız var.

Önemli Tarihler:

Gitar Festivali – Şubat

Uluslararası Film Festivali – Şubat

Şarap Festivali – Mayıs

Uluslararası Caz Festivali – Ağustos

Usce Bira Festivali – Ağustos

Belgrad'a gitmeden önce bilmeniz gereken 9 şey:

1. Eski karada yer alan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Belgrad Doğru ve Batı Avrupa’nın kesişim noktasıdır.

2. Belgrad şehri tarihte 50 kez yıkılıp baştan inşa edilmiştir.

3. Belgrad’da neredeyse her mekânda ücretsiz wi-fi bağlantısı bulabilirsiniz.

4. Belgrad Kalesi ve Zafer Heykeli şehrin sembolleridir ve ünlü Yugoslav heykeltıraş Ivan Mestrovic tarafından tasarlanmıştır.

5. Savaşın izlerinin kısmen de olsa hala görülebildiği Belgrad’da yerel halk ile konuşurken savaştan konu açmak pek hoş karşılanmayabilir.

6. Belgrad eğlenceyi çok iyi bilen bir şehirdir ve eğlence anlayışı olarak Akdeniz ülkelerine benzer. Bu anlamda Türkler eğlence anlamında pek zorluk yaşamazlar.

7. Belgrad’da kahve çok önemlidir ve bir Türk içeceği olarak bilinir. Çünkü kahveyi şehre ilk getiren ve tanıtan Osmanlılardır. Belgrad’da ‘kafana’ adı verilen ilk kafe (kahve dükkânı) 1522’de açılmıştır.

8. Belgrad’ın eğlence hayatının önemli bir bölümünü Sava ve Tuna nehirleri üzerinde demirlemiş yüzen gece kulüpleri oluşturur.

9. Belgrad' doğumlu olan Zelko Joksimovic isimli aktör, bölgenin yerel ezgiler seslendiren gözde sanatçıları arasında bulunmakta. Dolayısıyla şehirde gezerken sanatçıya ait şarkıların çeşitli mekanlarda çaldığına şahit olabilirsiniz.