En göz alıcı, en lüks, en ihtişamlıların ülkesi Dubai. 20 sene öncesine kadar; balıkçılıkla ve inci ticaretiyle geçimini sağlayan, kendi halinde bir kasabadan dünyanın en güvenli, refah seviyesi en yüksek şehirlerinden biri haline gelmiş.


Arkasına çölü, önüne denizi alarak; görkemli yapılarıyla yoktan var edilmiş, insanlarını zenginleştirmiş ve sadece turistleri değil, dünyanın dört bir yanından kariyer hırslı gençleri de bünyesine toplamış bir ülke.

Modern ve egzotiği bir arada yaşayabileceğiniz; sabahtan denize girip, öğleden sonra çöl safarisine katılabileceğiniz; sabah kahvaltınızı lüks otelinizde yaparken, akşamüstü eski Dubai’de yerel bir restoranda şavarmanın tadına varabileceğiniz bir tatil düşleyin. İşte orası Dubai.
 

Dubai Nerededir?

Dubai, Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan ve Basra Körfezi’ne kıyısı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin sınırları çerçevesinde bulunan yedi emirlik içerisinde en popüler  olanıdır.

 

Dubai'ye Nasıl Gidilir?

Dubai’ye hem bizim yerel havayolu  firmalarımızla, hem de  Arap Emirlikleri’nin yerel havayolu firmalarıyla aktarmasız direkt uçuşlarla 4 saat 30 dakikada ulaşmak mümkün.


Türk Hava Yolları, Pegasus, Emirates, Fly Dubai ve Royal Brunei firmalarıyla haftanın her günü; hatta günde birkaç defa gerçekleşen uçuşlarla, tatil planınıza ve bütçenize en uygun uçuş planını yapabilirsiniz.

Yukarıda bahsi geçen havayolu firmaları dışında, Air Arabia ve Ethiad Havayolları ile de daha küçük bir havalimanı olan Sharjah’a inip otobüsle Dubai’ye ulaşabilirsiniz.

 

Dubai'ye Ne Zaman Gidilir?

Dubai, Arap Yarımadası’nın kavurucu sıcakları ve çöl ikliminin özelliklerini taşımaktadır.


Yazları; sıcak, rüzgârlı ve nemli geçen Dubai ikliminde, gündüz 50 dereceleri bulan sıcaklıklar akşam saatlerinde ancak 30 derecelere inmektedir. Kış aylarında ise; gündüz sıcaklıkları, 20-25 dereceler arasında seyretmekte, geceler ise en düşük 14 derece ölçülmektedir.

Dubai’ye yazın yapılacak bir seyahatle AVMlere sıkışıp kalmaktansa; tatil planınızı diğer mevsimlerde yapıp hem şehrin keyfini çıkarıp hem de yakın çevre gezileri planlamak daha makul olabilir.
 

Dubai'de Şehir İçi Ulaşım:

Dubai, kolay kullanılabilir ve ferah bir metro düzenine sahip. Hemen hemen her merkezi noktaya ulaşabileceğiniz bu metro hattını rahatlıkla kullanabilirsiniz.


Benzin ucuz olduğu için, taksilerle de oldukça makul fiyatlara seyahat edilebiliyor.  Örnek vermek gerekirse; havalimanından Marina bölgesine gelmek 40 TL civarına denk geliyor.  Farklı renklerde göreceğiniz taksiler, farklı firmaları temsil etmekte; hepsi son derece güvenilir ve konforlu. Gönül rahatlığıyla kullanabilir ve dolandırılma gibi bir durumla karşılaşmazsınız.

Dubai Koyu’nun karşı yakasına yani eski Dubai’ye geçmek için, kullanabileceğiniz deniz taksi ve botlar var.

Halkın refah seviyesi oldukça yüksek olduğundan; araba sahibi olmayan kesim pek az. Onlar için de bir otobüs sistemi var. Yine klimalı ve ferah otobüsler de ulaşım için bir alternatif olabilir.

Lüksü, ihtişamı ve egzotikliği bir arada deneyimleyebileceğiniz Dubai'deki gezilecek belli başlı bazı noktaları sizin için derledik.

  • Burj Khalifa

    Burj Khalifa

    Dubai’nin simgelerinden biri haline gelen bu yapı, aynı zamanda dünyadaki en yüksek bina olma ününe de sahip. 829 metre boyunda ve 164 kat yüksekliğindeki bu yapının 124. katından, 360 derecelik bir bakış açısıyla maket şehirmişçesine küçük görünen Dubai’yi izlemeniz mümkün.

    devamı için tıklayın
  • Dubai Mall

    Dubai Mall

    Turistik gezilerde AVM gezisi tam bir vakit kaybı gibi gelse de, söz konusu Dubai olunca AVM deyip geçmek haksızlık olur. İklimi koşulları ve ülkenin zenginliği sebebiyle AVM’ler, Dubai’de hayatın vazgeçilmezi. Yetmiş civarı AVM’ye sahip Dubai’de, görmeden dönmemeniz gereken üç tane alışveriş merkezi var. Bunlardan ilki Dubai Mall. Kapladığı alan açısından dünyadaki en büyük alışveriş merkezi olma unvanına sahip. İçerisindeki 1200 mağaza ile bir yılda, New York’un çektiğinden daha fazla ziyaretçi çektiği söyleniyor.

    devamı için tıklayın
  • Mall of Emirates

    Mall of Emirates

    Sadece bir AVM olmaktan çok daha fazlası. İçerisindeki “Ski Dubai” adındaki kayak pisti ve “Magic Planet” adındaki eğlence merkeziyle, ziyaretçilerine keyifli bir gün sunmanın ötesine geçiyor.

    devamı için tıklayın
  • İbn Battuta Mall

    İbn Battuta Mall

    Dünyanın en büyük temalı alışveriş merkezi olarak ünlenmiş bu AVM, Fas mimarisi ve kültüründen esinlenerek inşa edilmiş. Yiyecek ve içecek anlamında da çok tatmin edici seçenekler barındıran bu mekân, mimari açıdan sizi AVM’de geziyormuş hissinden çıkaracaktır.

    devamı için tıklayın
  • Palm Jumeirah

    Palm Jumeirah

    Neredeyse her şeyin en büyüğü ve ihtişamlısına sahip olan Dubai’nin simgelerinden biri haline gelen, dünyanın en büyük yapay adası. İsmini palmiye şeklinde olmasından alan bu yapay ada, uzaydan bile görünür büyüklükte. Ultra lüks otel ve rezidansları barındıran bu adada, “Aqua Venture Park” adında bir su parkı ve Meşhur Atlantis Otel’i de bulunuyor. Adanın içerisinde arabayla gezebileceğiniz gibi, monoray sistemden de yararlanabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Dubai Marina

    Dubai Marina

    Yedi kilometre uzunluğundaki marinayı gezerken çok şık restoran ve kafelerde mola verebilir, gün batımından sonra başlamanız önerilen bu turda, şehrin ışıklarının büyüsüne kapılabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Eski Dubai

    Eski Dubai

    Modern ve ihtişamlı Dubai'nin kontrastı olan Eski Dubai, 'old town' olarak da anılıyor. Eski Dubai'yi gezmek için yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye deriz çünkü burada; Dubai Müzesi, Grand Mosque (büyük cami), Hindu Tapınağı, Al Fahidi Hisarı gibi eski Dubai kültürüne ait birçok yapıyı gezme şansı bulabilirsiniz. Ayrıca eski Dubai'de ‘souk’ adı verilen çarşılardan egzotik hediyelikler satın alabilirsiniz. Diğer yandan; Dubai Koyu’nu “abra” denilen teknelerle veya deniz taksilerle geçerek Dubai'deki eski yerleşim yerlerini de görebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Dubai Çeşmeleri

    Dubai Çeşmeleri

    Dubai’de ‘en büyüklerin’ sonu yok. Dubai’de inşa edilen şov çeşmeleri tabii ki dünyadakilerin en büyüğü. Müzikle suyun dansına tanık olduğunuz bu çeşmeler, sizi hipnotize edercesine büyüleyecektir. Her performansın 5-7 dakika sürdüğü şovları, gün batımından sonra bir restorana oturarak izlemeniz keyfinize keyif katacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Dubai İnternet Şehri

    Dubai İnternet Şehri

    Dubai şehir merkezine 25 km uzaklıkta inşa edilmiş bir teknoloji parkı ve serbest ticaret bölgesidir. Dubai’nin silikon vadisi olarak da adlandırılabilecek bu bölge, teknoloji meraklıları için gezilmeden dönülmemesi gerekenler arasında yer almaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Jumeriah Plajı

    Jumeriah Plajı

    Ayaklarınızı uzatıp güneşlenmenin, Basra Körfezi’nde denize girmenin zamanı geldiğinde; soluğu almanız gereken en doğru adres.

    devamı için tıklayın

Dubai’de, ülkemizden de tanıdık olduğumuz, birçok markalaşmış restoranı bulabileceğiniz gibi, lüks otellerin elegan mutfaklarından çıkmış ve dünya standartlarının çok üzerinde yemekleri de tadabilirsiniz. Özellikle deniz ürünleri konusunda sınırları zorlayacak lezzetleri tecrübe edebilirsiniz. Dubai gastronomisi, tam anlamıyla bütün dünya mutfaklarının yansıması olarak değerlendirilebilir. Burada, Meksika mutfağından tutun, Çin mutfağına kadar her tarz damak tadına ve kültüre hitap eden lezzetlere ulaşmak mümkün.

Ülkenin lokal mutfağında, sizlere tanıdık gelecek birçok alternatif lezzeti de görebilirsiniz.

Dubai'de Nerede Yemeli? Nerede İçmeli?

  • Tabule

    Tabule

    Arap salatası olarak da bilinen, bulgur bazlı bir mezedir. Arap ülkelerinin yanı sıra Ermenistan ve Türkiye gibi çevre ülkelerde de görülür. Yemeğin kökeni Levantenlere dayanır.

    devamı için tıklayın
  • Humus

    Humus

    Arapça'da 'nohut' anlamına gelen humus, ülkemizde de bilinen bir mezedir. Ayrıca tüm Ortadoğu'da yapılan bir mezedir.

    devamı için tıklayın
  • Babagannuş

    Babagannuş

    Ülkemizde de farklı isimlerle anılan bu patlıcan bazlı (abagannuş, abugannuş) Arap mezesi özellikle Güneydoğu bölgemizde yaygındır.

    devamı için tıklayın
  • Şavarma

    Şavarma

    Levanten kökenli lezzet, sıklıkla Arap ve Orta doğu ülkeleri ve bir kısım Avrupa ülkesinde bulunabiliyor. Görünüm olarak pide döneri andırsa da aslında içindeki salatalar ve sosları ile aslında dönerden çok daha farklıdır. Şavarma, içine sarımsaklı, humuslu, şalgamlı ve turşulu soslar konulur. Ayrıca yanında tabule veya fattuş gibi Arap salataları servis edilir.

    devamı için tıklayın
  • Fattuş

    Fattuş

    Ekmek salatası olarak da bilinen lezzet, bilindik salata malzemelerinin nar ve kızarmış lavaş ekmeği ile karışımından oluşur. Malzemeler basit olsa da ortaya çıkan lezzet sizi şaşırtabilir.

    devamı için tıklayın
  • Indego by Vineet

    Indego by Vineet

    Londra ve Cenevre’deki restoranlarıyla Michelin yıldızı kazanmış bir şefin restoranı olan Indego, konseptini tam olarak modern Hint Mutfağı olarak adlandırıyor. Klasik Hint Mutfağı’nın modern bir yorumu olan restoranın menüsü iştah kabartan cinsten.

    devamı için tıklayın
  • Cafe Rider Custom Motorcycles

    Cafe Rider Custom Motorcycles

    Ödüllü baristaların kahvelerinizi hazırladığı; özgür motorcu ruhuyla, leziz kahvelerin birleştiği, yorgunluğunuzu atabileceğiniz keyifli bir mekan.

    devamı için tıklayın
  • The Stables

    The Stables

    Dünya mutfağından keyifli yemekler yiyebileceğiniz, aynı zamanda da geceye devam edip müzik ve eğlencenin tadını çıkarabileceğiniz bir mekan.

    devamı için tıklayın

Alışveriş, Dubai’nin göbek adı olmalıymış dedirtecek kadar günlük yaşamın bir parçası. Yetmişin üzerindeki AVM sayısı ve lokal çarşılarıyla tam bir tüketim şehri. Eğer lüks markaların yer aldığı AVM’ler sizin için çekim noktası ise, Dubai Mall ve Mall of Emirates sizin için biçilmiş kaftan. Eğer sadece yerel, egzotik ve Arabik ürünlere meraklıysanız, eski Dubai’de yer alan ‘souk’ adı verilen çarşılar, tekstilden baharata, altından hediyelik eşyalara kadar birçok yönden ihtiyaçlarınızı karşılayacak nitelikteler.

Dubai'den Eğlence & Alışveriş Mekanları

  • Al Fahidi Caddesi

    Al Fahidi Caddesi

    Uygun fiyatlı elektronik eşyalar alabileceğiniz bir lokasyon.

    devamı için tıklayın
  • Wafi Mall

    Wafi Mall

    Dünyaca ünlü markaların değil de, daha çok yerel tekstil ürünlerinin bulunabileceği, fiyatların makul olduğu bir AVM.

    devamı için tıklayın
  • Magic Planet

    Magic Planet

    Mall of Emirates alışveriş merkezi içinde yer alan, düyanın en büyük ve bol ödüllü kapalı eğlence merkezi hem küçüklerin hem de büyüklerin ilgisini çekecek türden.

    devamı için tıklayın
  • Ski Dubai

    Ski Dubai

    Mall of Emirates alışveriş merkezi içinde yer alan kayak merkezi, güneşi ve kumu ile bilinen Dubai'ye farklı bir soluk getiriyor. Avrupa'daki kayak merkezlerini aratmayan bu kapalı kayak merkezinde penguenleri bile görebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Wild Wadi

    Wild Wadi

    Dünyanın en lüks oteli olan Burj Al Arab'ın hemen ön tarafındaki bu büyük su parkı ailece eğlencesi için ideal.

    devamı için tıklayın
  • Aqua Venture

    Aqua Venture

    Dünyanın insan eliyle yapılmış en büyük adası olan The Palm Island'ın hilalinde yer alan Atlantis The Palm Resort'un içerisinde yer alan bu dev su parkı önündeki paljı ile de harika bir gün geçirmenize yeterli olacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Çöl Safarisi

    Çöl Safarisi

    Çöl safarisine katılmadan dönmek, aklınızın ucundan bile geçmemeli. Yarım gününüzü alacak bu aktivite, anlaştığınız turun sizi otelden almasıyla başlar ve çölde devam eder. Bir kamp yerinde verilen molada, barbekü keyfi yapıp, Hint kınasından dövmeler yaptırabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli husus, güvenli bir gün geçirebilmek adına güvenilir şoförlerin çalıştığı tur firmalarını seçmek. Bu sebeple; çok ucuza kaçmamaya özen gösterin.

    devamı için tıklayın
  • Sky Diving

    Sky Diving

    Dubai’de oldukça popüler bir aktivite olan paraşütle atlayış, heyecan tutkunlarının tatillerini unutulmaz hale getirecektir.

    devamı için tıklayın
  • Sarı Bot Turu (Yellow Boat Tour)

    Sarı Bot Turu (Yellow Boat Tour)

    Maksimum 90 dakikanızı ayırarak katılacağınız, Dubai’nin bütün simgelerini fotoğraflayıp; hızlandırılmış bir şekilde denizden görebileceğiniz bir tur.

    devamı için tıklayın
  • Dhow Cruise

    Dhow Cruise

    Akşam için yemekli olarak organize edilen, gün batımından sonraki ışıl ışıl Dubai’yi seyre dalabileceğiniz bir tekne turu.

    devamı için tıklayın

Dubai için vize gerekir mi? Nasıl alınır?

Vize başvurusu, gerekli evraklar tamamlandıktan ve 115 dolar bedelindeki (tek giriş için) harç yatırıldıktan sonra 2-4 iş günü içerisinde sonuç alınır.  Vizenin kullanım süresi 58 gündür; ancak Dubai’de maksimim 29 gün kalabilirsiniz.

Yeşil veya diplomatik pasaport sahipleri, vizeden muaftırlar.

Dubai'de havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Eğer Dubai Uluslararası Havalimanı’na indiyseniz, metro ile 40 dakikalık, taksiyle 25 dakikalık bir yolculuk sonunda şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Eğer daha az kullanılan ama daha uygun uçuşların gerçekleştiği Sharjah Havalimanı’na indiyseniz, havalimanından kalkan otobüslerle (Airport Shuttle) 1 saatte şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

 

Dubai ile saat farkı ne kadardır?

Dubai yerel saati, ülkemizden 1 saat ileride.

 

Dubai'de hava durumu ve iklim:

Dubai’de tamamiyle çöl iklimi hakim. Yazlar, sıcak, rüzgarlı ve nemli. Kışlar, ılıman ve kum fırtınalı olabiliyor.

 

Dubai'ye genel olarak fiyatlar nasıldır?

Dubai, her şeyin en ihtişamlısına ve lüksüne sahip olmasıyla nam saldığı için, para harcama konusunda bir sınır koymak imkansız. Sizin tatil beklentinize göre değişebilecek fiyatlarda yerel veya uluslararası restoranlarda yemek yiyebilir, yine yerel veya uluslararası markalardan alışveriş yapabilirsiniz.

Dubai’de söz konusu olan vergi muafiyeti sebebiyle; ülkemizde de olan uluslararası markaları daha uygun fiyatlara satın almanız mümkün.

Yiyecek, içecek konusuna gelirsek; yerel köşebaşı restoranlarında 20-40TL arası karnınızı doyuracak yerel yemekler bulabilirken, iki kişi iyi bir akşam yemeğine dört haneli hesaplar da ödeyebilirsiniz.

Dubai'de restoranlar & mağazalar & müzeler kaça kadar açıktır?

Sokaklardaki mağazalar, 10:00-13:00 ile 16:00-22:00 arası açıktır. AVM’ler, 10:00-22:00 arası tüm gün boyunca hizmet vermektedir. Hatta; Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri bu süre, gece yarısına kadar uzamaktadır. Cuma günleri haftanın tek dini tatil günü olduğundan; metro dahil olmak üzere, hemen hemen her yer öğleden sonra çalışmaya başlar.


Müzeler Cumartesi’den Perşembe’ye 08:30-20:30 arası açıkken, Cuma günü saat 14:30’dan sonra hizmet vermeye başlar.Restoran saatleri, işletmeden işletmeye farklılık gösterebilirken, çok özel restoranlar dışında genel eğilim gün boyunca açık olmaları yönünde.

Dubai'nin tehlikeli bölgeleri:

Birçok araştırma kurumu tarafından, dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olarak gösterilmiştir.

Genel olarak refah seviyesi oldukça yüksek bir şehir olması ve yönetimdeki katı kurallar, güvenlik problemini  ortadan kaldırmaktadır.  Yeni Dubai (downtown) bölgesi, yeni inşa edilen bir bölge olduğundan, eski sokaklara veya yerleşimlere denk gelme ihtimaliniz yok.

Eski Dubai’yi ziyaret ettiğinizde, durum biraz daha farklı olabilir. Güvenlik probleminin söz konusu olmamasıyla beraber, Arap kültürünü daha yoğun hissedeceğiniz, nispeten daha tutucu bir bölgedir.

Dubai’yi gezmek için kaç gün gerekir?

Çölde yapacağınız bir gezi, eski Dubai’nin egzotik havasını koklamak, dünyanın en büyüklerinden olan yapılarını gezmek, Jumeriah plajında biraz dinlenip keyif yapmak için 4-5 gün yeterli olacaktır.


Dubai'de önemli tarihler:

Müslüman bir ülke olması sebebiyle; bizim ülkemizde geçerli olan bütün dini tatiller Dubai’de de geçerli.
Bağımsızlık Günü - 2 Aralık
Dubai World Cup – Mart 
Dubai Caz Festivali – Şubat 
Dubai Moda Festivali – Şubat

Dubai'ye gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Alışveriş merkezleri oldukça soğuk oluyor, çantanıza hırka, şal gibi şeyler atmayı ihmal etmeyin.
2. Alkollü araç kullanmak kesinlikle ama kesinlikle yasak. Bu konuda, işinizi şansa bırakmayın.
3. Metro biletlerini tek kullanımlık, günlük veya daha uzun süreli alabilirsiniz. Ne kadar uzun kullanımlık olursa, fiyat o kadar ucuzluyor. Biletleri kullandıktan sonra kesinlikle atmayın çünkü çıkarken de okutmanız gerekecek. Eğer elinizde bilet olmaz ise; bir görevliyle laf anlatmak zorunda kalmanız kaçınılmaz.
4.Metrolarda kadın ve çocuklar için ayrı vagonlar bulunmakta. Buralara erkekler kesinlikle binemiyor ama kadınlar diğer vagonlara binebiliyor.
5. Metrolarda “gold” sınıf olarak adlandırılan üst sınıf vagonlar var. Eğer biletiniz gold değil ise; o vagonlara binmediğinize emin olun.
6. AVM’lerde çok açık kıyafetlerle geziyor olmanız hoş karşılanmıyor. Tatsız bir uyarıyla karşılaşmamak adına, tedbirli olmakta yarar var.
7. Dubai’de alkol satışı biraz çetrefilli. Otellere bağlı restoranlarda bir problem olmazken, hiç beklemediğiniz bir restoranın ruhsatı olmayabiliyor.
8. Ramazan ayı içerisinde Dubai’de bulunmayı planlıyorsanız, iftar saatinden önce otellerin dışında  yemek yiyecek yer bulmanız problem olabilir.
9. Dubai’de hüküm süren çöl iklimi sebebiyle dönem dönem kum fırtınaları oluyor ki; bu da hayatı felç edebiliyor. AVM’den çıkamayan turistler, tuvaletlerde bile uzun kuyruklara sebep olabiliyor.
10. Burj Khalifa ziyaretini önceden internetten rezervasyon yaparsanız; hem daha az para öder, hem de tam istediğiniz saatte manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.