Fransa için vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Fransa bir AB üyesi olduğundan, Türk vatandaşlarından Schengen Vizesi talep eder. Fransa vizesi için bazı özel yetkili acenteler üzerinden ya da şahsi olarak konsolosluğa başvuru yapabilirsiniz. Tüm diğer Schengen ülkelerinde olduğu gibi Fransa için de, seyahatinizden en az bir ay önce başvuru yapmak gerekir.

 

Fransa ile Türkiye'nin ile saat farkı ne kadardır?

Fransa yerel saati, Türkiye yerel saatinden 2 saat geridedir.

 

Fransa'nın hava durumu ve iklimi nasıldır?

Fransa’nın hangi bölgesini seyahat etmek istediğinize göre, hava durumu değişiklik gösterecektir. Fransa’nın güneyinde Akdeniz iklimi hakim olup, sıcaklıklar Antalya kadar yüksek derecelere çıkmasa da, ılıman bir iklime sahiptir. Paris ve Lyon gibi iç kesimlerdeki şehirlerde ise, karasal iklim hüküm sürer. Kışlar sert, karlı ve rüzgarlı geçerken, yazlar sıcaktır. Kuzeye çıkıldıkça, hem sıcaklıklar kuzey ülkelerinin sınırlarına iner hem de kış turizmi ön plana çıkar.

 

Fransa'da hangi para birimi kullanılır?

Fransa’nın para birimi Euro’dur(€).

 

Fransa'da genel olarak fiyatlar nasıldır?

Eğer başkent Paris’i referans olarak alırsak, fiyatların pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama bir restoranda, bir kadeh şarapla bir öğle yemeğini 20 Euro’dan aşağı yemeniz pek mümkün olmaz. İyi bir yemek içinse, kişi başı minimum 50 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekir. Bu fiyatlar daha az turistik yerlerde (Provence’de bir kasabada) oldukça düşebilirken, Saint Tropez gibi yerlerde, çok daha yüksek rakamlara çıkabilir. Eğer genel bir ortalamaya vurmak gerekirse; yerel birayı 4-8, gazlı içecekleri 1,5-3, kahveyi 2-4, 375 cl ev şarabını ise 3-11 Euro arası fiyatlara içebilirsiniz.

 

Fransa'da restoran & mağazalar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?

Genel eğilim, mağazaların sabah 10.00’da açılıp, akşam 19.00-21.00 arası kapanması yönündedir. Bu saatler daha az turistik şehirlerde veya merkezden uzak yerleşim yerlerinde, belediye kurallarınca değişiklik gösterebilir. Pazar günleri, şehir merkezleri dışındaki yerlerde açık restoran, market bulmak neredeyse imkansızdır. Şehir merkezlerinde de, öğleden sonra hareketlilik başlar ve 17.00-18.00 civarı dükkanlar tekrar kepenk indirmeye başlarlar.

Restoranların açılış saatleri, verdikleri hizmete göre değişiklik gösterir. Kafe konseptindeki mekanlar, sabah erken saatlerde açılıp, akşam 22.00 civarı kapanırken; bistro ve brasserieler daha geç saatlere kadar açık kalır. Restoran konseptindeki mekanların bir kısmı sadece akşam yemeği servisi verip, saat 20.00-01.00 arası açık olurlar. Yerel restoranlar ve şehir merkezi dışındaki mekanlar Pazar günleri kapalı olabilir ama şehir merkezlerinde birçok mekan açıktır.

 

Fransa'nın önemli şehirlerini gezmek için kaç gün gerekir?

Sırf Paris için bile, en az 3 güne ihtiyacınız olduğunu düşünürsek; birkaç şehir gezmeyi planlıyorsanız, 1 hafta 10 gün gibi bir süre ayırmanız, Fransa’nın tadını çıkararak seyahat etmeniz demektir.

 

5 dakikada Fransızca 10 kelimelik/cümlelik dil rehberi:

Evet -oui (vîy)
Hayır -non (no)
Merhaba -Bonjour (bonjur)
Günaydın -Bonjour (bonjur)
İyi akşamlar -Bonsoir (bonsuar)
İyi geceler -Bonne nuit (bonnui)
Teşekkürler -Merci ( mersi)
Özür dilerim -Excusez-moi (ekskuze mua)
Tuvalet nerede? -Où sont les- toilettes ? (U son les tualet?)
Lütfen bana yardım edebilir misiniz? -Pourriez vous m’aider, S’il vous plait? (Puriyevu mede, Sil vuple?)

 

Fransa’ya gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. "Fransızlar İngilizce konuşmaz." efsanesi tam olarak gerçek olmasa da, zorluk çıkardıkları zamanlar olabiliyor. Her ihtimali göz önünde bulundurarak, yanınızda hızlı konuşma rehberi gibi bir kitapçık taşıyabilirsiniz.
2. Fransızlar, özellikle akşam yemekleri için uzun saatler ayırırlar ve bu işi ciddiye alırlar. O yüzden akşam yemeklerinde çok hızlı servisler veya sipariş verdiğiniz yemeklerin hepsinin aynı anda masaya gelmesi gibi beklentilere girmemenizi tavsiye ederiz.
3. Metroya bindiğinizde, biletiniz tek kullanımlık bile olsa, metrodan çıkana kadar atmayın. Metrodan çıkarken tekrar okutmanız gerekecek.
4. Sabah kahvaltısı için çok yüksek beklentilere girmeyin. Yerel eğilim kruvasan, ekmek ve tereyağı tüketmek yönündedir.
5. Pazarlardan veya marketlerden baget ve istediğiniz Fransız peynirlerinden alıp, bir öğle yemeğini piknik yaparak değerlendirin.
6. Eğer bütçenizi ayarlayabilirseniz, Fransa tatiliniz öncesi, Michelin yıldızlı bir restorana rezervasyon yaptırın.
7. Ağustos ayı, Fransızların tatil zamanı. Bu ay içerisinde, kapalı dükkanlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek.
8. Birkaç şehri aynı anda gezmeyi planlıyorsanız, muhtemelen tren seyahati düşünüyorsunuzdur. Trenlerin ucuz olduğunu düşünüyorsanız, büyük yanılgıya düşüyorsunuz demektir. Seyahatinizi planlamadan önce, tren biletlerini kontrol edin ve mümkün olduğunca önceden alın.
9. Fransızlar, iletişim konuşunda bazı katı kurallara sahip olabiliyor. Tanımadığınız insanlarla konuşurken, Madame, Monsieur veya Mademoiselle diye hitap etmeyi ihmal etmeyin. Bir mağaza girdiğinizde, merhaba demeyi unutmayın.
10. Fransızlar eti az pişmiş yer. Eğer az pişmiş at yiyemiyorsanız, sipariş verirken mutlaka iyi pişmiş istediğinizi vurgulayın. Aklınızda bulunsun; şef, o eti sizin için çok pişirirken kulaklarınızı da çınlatacaktır.