• Siirt Hakkında Genel Bilgiler

    Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Siirt, 12 bin yıl öncesine dayanan yerleşim alanına sahiptir.  Siirt ilk olarak Diyarbakır beyliğinin bir sancağı olarak kayıtlara geçmiştir. Uzun bir süre buraya bağlı olan Siirt, Tanzimat döneminde Teşkilat-ı Cedide ile Siirt Sancağının oluşturulmasıyla birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında 1924 tarihi itibarıyla vilayete dönüştürülmüştür. 7 ilçesi bulunan Siirt, Türklerin Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olarak da biliniyor. Şehrin bu zengin tarihini ve kültürünü deneyimlemek için mutlaka şehri ziyaret etmelisiniz.

    Her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği bereketli toprakları, dört mevsimin yaşandığı iklimi, el emeği kilimleri, Pervari balı, iri taneli fıstığı, kendine has olan Zivzik narı, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, evliyaları ile görülmesi gereken şehirlerden biridir.

    Tüm bu doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla sizi uçaktan iner inmez büyüleyecek bu şehri görmek istiyor ama şehirde nereler gezilir, neler yapılır bilmediğiniz için bir türlü Siirt uçak biletinizi almıyorsanız sorunlarınıza çözüm olacak bu kısa rehberi mutlaka okumalısınız.

Siirt Gezilecek Yerler

Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın kesişim noktasında yer alan Siirt’te tarih ve kültür turizmi meraklılarının mutlaka ziyaret etmesi gereken birçok nokta ve bölge bulunuyor. Bu topraklarda gezmek ziyaretçilerine tarihi yeniden yaşayabilme olanağı sağlıyor. İster kendi başınıza bir maceraya çıkabileceğiniz, isterseniz ailenizle keyifli bir tatil geçirebileceğiniz bu şehirde tarihi yapılar başta olmak üzere birçok ilginç tarihi eseri ziyaret ederek, kültürel mirasımızın keyfine varabilirsiniz. Sizi bu sefer Siirt uçak biletinizi almaya kesinlikle ikna edecek tüm bu güzel turistik noktaların bir listesini hazırladık:


Siirt Saat Kulesi
Siirt’in turistik yerlerinin başında gelen saat kulesi, 6 katıyla ihtişamlı bir yapıdır. Hükümet Caddesi üzerinde bulunan kule, inşa edildiği iki renkli kesme taşlar ile de dikkat çekmektedir. Dört yüzlü olan yapıda, ilk beş kat pencerelere, altıncı kat ise yalnızca saatlere sahiptir. Asıl kule 1905 yılında inşa edilmesine rağmen sonraki yıllarda bilinmeyen bir sebeple yıkılmış, günümüzde turistik bir nokta olan yeni hali ise 1975 yılında tamamlanmıştır.

Siirt Ulu Camii
Siirt Ulu Camii, önemli Selçuklu mimarisi örneklerinden biri olarak ayrıca öne çıkmaktadır. Kimi zaman Çinili Minare olarak da anılan Ulu Camii, zaman içerisinde sayısız onarımdan geçerek de olsa bütünlüğünü büyük ölçüde koruyarak günümüze ulaşmıştır. Eskiden camii içerisinde bulunan gösterişli minber ise 1933 yılında Ankara’daki Etnografya Müzesi’ne gönderilmiştir ve halen de orada sergilenmeye devam etmektedir. 

Botan Mağaraları
Siirt’in büyüleyici tarihi mirasına tanık olduktan sonra bir de şehrin doğal güzellikleri keşfe çıkmak isterseniz ilk durağınız Botan Mağaraları olmalı. Dicle Nehri’nin en önemli kollarından biri olan Botan Çayı ve barajının karşı yakasında bulunan Botan Mağaraları yalnızca doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda içinde bulunan kalıntıların tarihi önemiyle de mutlaka görmeniz gereken noktalar arasında yer alıyor. Botan Vadisinde ayrıca kilise kalıntıları ve arkeolojik bir höyük de bulunmaktadır. Suyun aşındırması sonucu eriyen kalkerle vadi boyunca çeşitli biçimlerde mağaralar oluşması sonucu geçmişte insanlar bu alanları ev olarak kullanmışlardır. Arkeoloji çalışmaları bittiğinde tamamıyla ziyaretçilere açılacak olan bu mağaralar, Siirt’in olduğu kadar tüm Anadolu’nun da tarihinde önemli bir yere sahiptir. 

Veysel Karani Türbesi
Veysel Karani Türbesi, yörenin “cas” adı verilen yerel harcıyla inşa edilip, sonrasında bir kubbe ile örtülmüş bir türbedir. 1967 yılında yıktırılarak yerine yeni bir türbe yaptırılmıştır. Veysel Karani türbesi ve külliyesi 2001 yılında Valilikçe restore edilerek modern bir görünüme kavuşturulmuştur. Ayrıca türbede her yıl 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde çeşitli Veysel Karani’yi anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Finik Kalesi, Şeyhul Hazin Hazretleri ve birçok diğer türbe de ziyaretçilerin uğrayabileceği diğer turistik noktalar arasındadır.
 
Türbeleri, mağaraları ve tarihi mimarisiyle bu güzel şehir size bir Siirt uçak bileti kadar yakın! Uçaktan iner inmez sizi kültürel mirasıyla büyülemesi için Siirt’e mutlaka bir şans verin.

Siirt'e Nasıl Gidilir?

Kara yolu ile ulaşımın sağlanabildiği şehre özel araç dışında otobüs firmalarıyla da gitmek mümkün. Ayrıca Diyarbakır’a gelen Güney Kurtalan Ekspresi ile Ankara’dan tren ile Diyarbakır’a, oradan da otobüsle 180 km uzaklıktaki Siirt’e varmak mümkün. Güney Kurtalan Ekspresi ayrıca Kayseri, Sivas ve Malatya duraklarını da kapsamaktadır. Bu duraklardan birinden trene binerek, Diyarbakır aktarması ile Siirt’e ulaşabilirsiniz. 
 
Siirt’e en pratik şekilde ulaşmak isteyenler için ise en uygun seçenek, önceden indirimli Siirt uçak bileti satın alarak şehre uçmak olacaktır. Siirt uçak biletinizi erkenden satın alarak veya çeşitli indirim ve kampanyaları takip ederek Siirt’e oldukça uygun fiyatlarla ve uçak konforuyla ulaşabilirsiniz. Uçakla seyahat etmek isteyenler için ise Siirt’e 180 kilometre uzaklıkta olan Muş’un veya Diyarbakır’ın havaalanlarını kullanmak mümkün. Muş veya Diyarbakır üzerinden aktarmalı olarak Siirt uçak biletinizi alabilirsiniz. 1994 yılında Siirt’e inşa edilen bir havaalanı bulunmasına karşın, günümüzde bu tesisten uçak kalkmamaktadır.
 
Siirt’te Şehir İçi Ulaşım
Uçaktan indikten sonra şehir merkezine nasıl gideceğiniz konusunda ise endişe etmenize gerek yok. Siirt’in içindeki ulaşımınızı belediyenin sağladığı otobüs ve minibüsler aracılığıyla kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Otobüs seferlerinin güncel saatlerini ise yine belediyenin resmi web sitesinde detaylı bir şekilde inceleyerek gezi planınızı buna göre yapabilirsiniz. Şehirde ayrıca taksi kullanabilir veya otomobil kiralayabilirsiniz.

 

Siirt Havalimanı & Siirt Hava Durumu

booked.net