• Amasya Hakkında Genel Bilgiler

    Amasya’nın tarihi hakkında bulunan bulgular, bölgenin tarihinin Kalkolitik Çağa (M.Ö. 5500 - 3000) kadar uzandığını göstermektedir. Bu tarihi mirasın kanıtı olarak, Ovasaray Köyü’nde bulunan Hamam Tepesi höyüğü, Sarımeşe’de bulunan Künbet höyük ve Ayvalıpınar Köyü’nde bulunan Ayvalıpınar höyüğü ile Suluova ilçesinde bulunan Devret Höyük gibi tarihi yerleşkeler şehrin dört bir yanını süslemektedir. M.Ö. 1400 yılları civarında Hitit egemenliğine giren Amasya’da bulunan Hitit fırtına tanrısı Teşup’a ait olan bronz heykel günümüze kadar gelmeyi başarmış önemli Hitit eserleri arasındadır.
     
    Amasya, tarih sahnesinde Kimmerler, Lidyalılar, Medler, Persler, Pontos Devleti ve Roma İmparatorluğu gibi büyük uygarlıkları ağırlamıştır. Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan, 1175 yılında Amasya’yı ele geçirmiştir. Böylelikle Amasya şehri ve civarı Selçuklu egemenliği altına girmiştir. Amasya, Osmanlı zamanında ayrıca şehzadelerin tahtgâhı olmuştur.

    Kentin ayrıca Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri de büyüktür. Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları 12 Haziran 1919 tarihinde Amasya’ya gelmiş ve Amasya Tamimi olarak bilinen kurtuluş genelgesini tüm yurda Amasya’dan ilan etmiştir.

    Hem antik hem de yakın tarihimize tanıklık eden bu güzel şehri gezmek için kendinize bir Amasya uçak bileti almak istiyor ama nereleri gezmeniz gerektiğini mi merak ediyorsunuz? Amasya’ya geldiğinizde mutlaka gezmeniz gereken turistik noktaları ve uçaktan iner inmez şehrin içinde ulaşımınızı nasıl sağlayabileceğinizi anlatan rehberimiz tüm sorularınıza cevap verecek.
     
    Amasya, Karadeniz bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde yer alır. Yaklaşık 329.888 kişilik nüfusu, Amasya merkez başta olmak üzere 7 ilçeye dağılmış bulunmaktadır. Çok sayıda kültürel mirası ile Amasya, Anadolu’nun en eski yerleşim alanlarından biridir. 

Amasya Gezilecek Yerler

Kültürel miras bakımından oldukça zengin olan Amasya’yı gezmeye yeterince zaman ayırmanız, şehrin tarihi dokusunu tam anlamıyla deneyimlemenize yardım edecektir. Amasya uçak biletinizi alırken, bu güzel kenti gezmek için kendinize en az iki günlük bir süre tanımanızı tavsiye ediyoruz. İki günün sonunda ise dönüş uçak biletinizi daha geç bir saate almış olmayı dileyeceksiniz…
 
Amasya Kalesi
Amasya Kalesi, diğer bir adıyla Harşena Kalesi, Amasya’nın en önemli tarihi eserleri arasındadır. Bazı tarihçiler Amasya Kalesi’ni Pontus Kralı Mithridates’in, bazıları da Kumandan Karsan veya Harsana’nın yaptırdığını düşünmektedir.
 
Amasya’da zaman içerisinde egemenlik kuran Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde oldukça zarar uğrayan Amasya Kalesi, neredeyse her uygarlık tarafından yeniden inşa edilmiştir. Amasya Kalesi; İçeri Şehir (Hatuniye Mahallesi), Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale (Harşena) olmak üzere üç bölümden oluşur.
 
Kral Kaya Mezarları
Helenistik dönemde, Amasya’yı başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Harşena Dağı’nın güney eteklerinde bulunur. Yeşilırmak Vadisi boyunca yaklaşık 21 mezar olduğu bilinmektedir fakat bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze ulaşabilmiştir.
 
Alçak Köprü
Alçak Köprü Roma döneminde, Amasya Kalesi’ni kentin yerleşim yerine bağlamak üzere inşa edilmiştir. Amasya’da Roma döneminden kalan tek köprü Alçak Köprü’dür. Düzgün kesme taşlarla dört yüksek kemer oluşturacak biçimde tasarlanan Alçak Köprü’nün ayakları suyun yükselmesi ile birlikte Yeşilırmak’a gömülmüş, kemerlerin sadece üst kısımları görünür kalmıştır.

Tüm bu tarihi ve doğal güzellikleri kendi gözünüzle görmek için geç kalmadan Amasya uçak biletinizi ayırtın. İster tek başınıza dinlendirici bir tatil için, ister tüm ailenizle tarihi ve kültürel bir keşif gezisi için olsun, Amasya’yı ziyaret ettiğinize asla pişman olmayacaksınız.

Amasya'ya Nasıl Gidilir?

Amasya’ya Yurt İçinden Nasıl Gidilir?
Amasya’ya yurt içinden hava yolu ve kara yolu ile ulaşabilirsiniz. Şehre modern otoyollar ile Türkiye’nin dört bir yanından kara yolu ile seyahat etmek mümkündür. Ancak yaşadığınız şehre bağlı olarak, Amasya’ya karayoluyla gelmek, uçak ile gelmekle karşılaştırıldığında çok uzun sürebilir.
 
Daha pratik bir seçenek olarak şehre uçak ile uğramak isterseniz, Amasya Merzifon Havalimanı’na uçak bileti alabilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Amasya’ya her gün düzenlenen uçak seferleri ile Amasya uçak biletinizi dilediğiniz güne, uygun fiyatlarla edinmeniz mümkündür.
 
Amasya’ya Yurt Dışından Nasıl Gidilir?
Amasya Merzifon Havalimanı’na İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan her gün gerçekleşen aktarmalı uçak seferleri ile yurt dışına Amasya’dan uçak ile seyahat edebilirsiniz. 
 
Amasya Merzifon Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım 
Amasya uçak biletinizi alırken aklınızda şehir merkezine nasıl ulaşacağınıza dair bir soru olmasın. Amasya Merzifon Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır ve şehir merkezine seyahat ortalama olarak bir saat sürmektedir. Uçaktan indikten sonra dilediğiniz noktaya gitmeniz için çeşitli yollar mevcuttur.
 
Türk Hava Yolları ve Pegasus tarafından uçak sefer saatlerine göre düzenlenen servisler ile Amasya Merzifon Havalimanı’ndan şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Amasya Merzifon Havalimanı’ndan şehir merkezine doğru seyahat eden servisleri tercih edebilirsiniz. Bu servisleri kullanacaksanız, Amasya uçak biletinizi aldığınız saati buna göre ayarlamak işinizi kolaylaştırabilir.
 
Uçak biletinizi aldığınız saati kontrol edemiyorsanız veya servisleri beklemek istemiyorsanız, Amasya Merzifon Havalimanı’ndan ilçelere ve Amasya şehir merkezine, havalimanında bulunan taksiler ile de ulaşabilirsiniz.
 
Amasya Şehir Merkezinden Amasya Merzifon Havalimanı’na Ulaşım 
Amasya şehir merkezinden Eğitim, AVM Park, Anıt Meydanı, Ticaret Kavşağı, Eski Sanayi, Eski Sanayi, Dumlu, Emniyet ve Suluova Garajlar duraklarından Amasya Merzifon Havalimanı’na Türk Hava Yolları ve Pegasus tarafından uçak sefer saatlerine göre düzenlenmiş servisler ile ulaşabilirsiniz.
 
Amasya Şehir İçi Ulaşım
Amasya’da şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlanmaktadır. Özel halk otobüsleri geniş taşıma ağı sayesinde ziyaretçiler ve yerel halk tarafından oldukça sık kullanılır. Amasya’nın illerine seyahat etmek için sık aralıklarla kalkan minibüsleri de tercih edebilirsiniz. 

 

Amasya Havalimanı & Amasya Hava Durumu

booked.net