• Diyarbakır Hakkında Genel Bilgiler

    Ülkemizin en kalabalık şehirleri arasında yer alan Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Şehrin iklimi mimari yapısını da etkilediği için şehir genelinde düz damlar görebilirsiniz. Şehirde sıcaklık, yaz aylarında 45 - 50 derecelere ulaşmaktadır. Köklü geçmişi ile Diyarbakır’ın tarihine sıkı sıkı sarıldığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Bu bölgede yapacağınız gezide pek çok uygarlığa, millete ve döneme ait izlerle karşılaşabilirsiniz. 

    9000 yıllık tarihi ile Anadolu ve Mezopotamya arasında bir köprü görevi gören şehir, tarih boyunca önemini hiç yitirmemiştir. Diyarbakır, her daim önemli bir ticaret şehri olarak kalırken, aynı zamanda Dicle Nehri’nden aldığı bereketi ile verimli tarım arazileriyle de öne çıkmıştır. Paleotik döneme kadar inen bir geçmişi bulunan şehrin yaklaşık 33 millete ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

    Tüm bu özellikleriyle Diyarbakır kültür turizmi yapmak isteyenler için harika bir seçenek. Diyarbakır uçak biletinizi almadan önce şehre dair bilmeniz gereken her şey bu kısa rehberde. Uçaktan indiğiniz andan itibaren şehrin tadına nasıl varabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Uçaktan iner inmez sizi güzellikleriyle kendine çekecek bu tarihi şehirde gezebileceğiniz birçok tarihi, turistik ve kültürel nokta bulunuyor.

Ulu Cami

Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. Kiliseden camiye çevrilen yapı, pek çok ayrı mimari yapının bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Farklı milletlerden kitabeler bulabileceğiniz camide oldukça ünlü bir güneş saati de bulunuyor. El-Cezeri tarafıdan yapılan bu saat yaklaşık 800 yıllıktır. 
 
Dört Ayaklı Minare
Gerçek adı Şeyh Mutahhar Cami olan ancak dört ayaklı minaresinden dolayı Dört Minareli Cami olarak bilinen yapı, Akkoyunlular tarafından yaptırılmıştır. Anadolu’nun tek dört ayaklı minaresidir. Dört ayağının dört İslam mezhebini simgelediği düşünülüyor. Akkoyunlular’ın en önemli anıtsal eseri olarak bilinmektedir. 
 
İç ve Dış Kale 
Oldukça eski tarihlere dayanan bu iki yapı her dönemde restore edilerek faklı amaçlar için kullanılmıştır. İç kale, kentin kalbi olarak anılmaktadır. Dış kale surları ise Çin Seddi’nden sonraki en uzun sur olma unvanına sahiptir. 
 
Çayönü Ören Yeri 
Şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. 9000 yıl öncesine dayanan tarihi ile Çayönü Antik Kenti’nde ilk yerleşik hayatın Cilalı Taş Dönemi’nde başladığı bilinmektedir. Bölgede yapılan kazılar sonucunda çıkarılan parçalar ise Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 
 
Malabadi Köprüsü
Mostar Köprüsü’nün ikizi olarak bilinen yapı, tek kemerlidir. Sadece köprü olarak inşa edilmemiştir, içerisinde ziyaretçilerinin yatması, dinlenmesi ve dış tehlikelerden korunması için özel bölümler de vardır. 
 
Hevsel Bahçeleri
Ülkemizin en değerli tarihi yapıları arasında sayılan Hevsel Bahçeleri, 8000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Uzun yıllar şehrin tüm tarım faaliyetleri bu bahçelerde yapılmıştır. Bahçeler ayrıca UNESCO tarafından korunmaya alınmıştır.
 
Mesudiye Medresesi 
Anadolu’nun ilk üniversitesi olarak kabul edilen medresede bulunan çeşitli motifler ve kitabelerle, yapının sadece bir eğitim yeri değil, bir sanat eseri olduğu da kanıtlanmaktadır. Medresenin avlusunda bulunan döner taş sütunlar ise binada meydana gelebilecek bir çökme veya kaymayı tespit etmek için yapılmıştır. 
 
Meryem Ana Kilisesi 
Ortodoks Süryanilere ait faal olan bir kilisedir. 3. yüzyılda inşa edilmiş yapı, Genç Roma dönemine ait bir kapıya ve mihraba sahiptir. Kilise olarak kullanılmadan önce ise Güneş Tapınağı olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bünyesinde pek çok yapının haricinde önemli dini eserlerde bulunmaktadır. 
 
Deliller Hanı 
Hüsrev Paşa Hanı olarak da bilinen han, halk arasında Deliller Hanı olarak anılmaktadır. Bunun sebebi ise zamanında hacı adaylarını Hicaza götürecek delillerin bu handa kalmasıdır. Yapı, 1500’lü yıllarda vali Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. 
              
Sülüklü Han 
Birçok turistin ilgisini çeken han, adını içerisinde bulunan kuyudan almaktadır. Zamanında hekimler bu kuyudan tedavilerde kullanmak üzere sülükler çekerlermiş. Günümüzde şehre karışmak için gezebileceğiniz hanlardan birisidir. İçerisinde bulunan mekanlarda kahvaltı edip, menengiç kahvesi içebilirsiniz. 
 
Tüm bu tarihi güzellikler bir Diyarbakır uçak bileti kadar yakın! Mesafe gözünüzü korkutsa bile Diyarbakır’ın sunduklarını kendi gözlerinizle görmeğe değer.

Diyarbakır'a Nasıl Gidilir

Şehre demiryolu, karayolu ve uçak ile ulaşmak mümkündür. Eğer demiryoluyla gelmek isterseniz Adana - Elazığ arasında seferleri bulunan Fırat Express şehirde durmaktadır. Karayolu ile gelmek isteyenler ise kolaylıkla ülkenin her yerinden otobüs ile Diyarbakır’a ulaşabilirler. Şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanı ise, sık yapılan uçak seferleriyle şehre ulaşım sağlamak için kullanabileceğiniz en pratik seçenek. Diyarbakır uçak biletinizi önceden alarak bu pratik seçeneği oldukça uygun bir ücretle tercih etmeniz mümkün olabilir.

 

Diyarbakır’a Yurt İçi ve Yurt Dışı Uçak Seferleri 

İstanbul, İzmir ve Ankara’dan hemen hemen her gün direkt uçak seferleriyle Diyarbakır’a ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Antalya ve Adana’dan da haftanın belirli günlerinde Diyarbakır uçak bileti bulmanı mümkündür. Ancak yurt dışına uçakla gitmek için aktarma yapmanız gerekmektedir. Yurt dışına giden Diyarbakır uçak seferlerinde çok kullanılan aktarma yeri İstanbul’dur. Buradan dilediğiniz yere direkt uçak bileti bulmanız ve Diyarbakır’a aktarmalı olarak uçak ile seyahat etmeniz mümkündür.
 
 
Diyarbakır’da Şehir İçi Ulaşım 
 
Şehre uçakla gittikten sonra merkezi nasıl gezeceğiniz konusunda endişelenmenize gerek yok, kentte ulaşım olanakları oldukça gelişmiş. Diyarbakır’da en çok kullanılan ulaşım araçları belediye otobüsleri ve minibüslerdir. İlçelere de gitmek isterseniz eğer aynı şekilde tüm ilçelere minibüs bulunuyor. Çok fazla otobüs kullanma planınız varsa toplu taşıma araçlarında geçen Diyarkart alabilirsiniz. 

 

Diyarbakır Havalimanı & Diyarbakır Hava Durumu

booked.net