Orta Avrupa ülkesi Çek Cumhuriyeti, yeni adıyla (Temmuz 2016’dan beri) Çekya, Ortaçağ’dan günümüze gelen ve ülke geneline yayılan benzersiz Gotik ve Barok mimari eserleri ile dikkat çekiyor. Ülke; bu yönüyle ziyaretçileri üzerinde, adeta bir zaman makinasında seyahat ediyor etkisi yaratıyor. Ülkenin Ortaçağ’a dayanan geçmişi cezbedici olsa da; Nazi işgali sırasında her yanını alevler saran Avrupa’da, bu talihsiz günlerden yara almadan çıkabilen tek ülke olması, Çekya’yı daha da ilginç bir hale getiriyor.


Çek Cumhuriyeti’nde özellikle Prag’da, Viyana’yı aratmayan kafe kültürü yaygın biçimde yaşanıyor. Yerel halkın büyük çoğunluğu, akşamüstlerini bu hoş kafelerde sosyalleşerek geçiriyor. Ülkenin bira üretim kültürü oldukça gelişmiş olduğundan, yüzlerce çeşitte ve lezzette bira türü bulunuyor. Değişik biraların lezzetlerine varmaktan ve yeni lezzetleri denemekten hoşlanıyorsanız, Çek Cumhuriyeti sizin için çok isabetli bir destinasyon olacak. Hafta sonu tatil kaçamağı ve romantik evlilik teklifi yapmak isteyenler için, en yakın yurt dışı noktalarından biri olarak da oldukça tercih ediliyor.

Çek Cumhuriyeti Nerededir?

Denize kıyısı bulunmayan Çek Cumhuriyeti, kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşu konumundadır.

Çek Cumhuriyeti'ne Nasıl Gidilir?

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a, İstanbul’dan haftanın her günü THY ve Pegasus ile günde 4 sefer gerçekleştiriliyor. 2 saat 40 dakika süren direkt uçuşlarla Prag’a ulaşılıyor.

Çek Cumhuriyeti'ne Ne Zaman Gidilir?

Nisan-Eylül ayları, Çek Cumhuriyeti’ne seyahat etmek için en uygun zaman aralığıdır.

Çek Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Çek Cumhuriyeti tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Ülke, komünist rejimin çöktüğü 1989 yılına dek; uzun yıllar boyu tüm görkemli yüzünü kendine saklamış. Bu nedenle; Çek Cumhuriyeti’nde keşfedilecek el değmemiş pek çok güzelliğe ve mimari esere rastlıyorsunuz. Biz de, sizin için görülmesi gereken şehirleri ve yerleri listeledik.

  • Prag

    Prag

    Şehir özellikle; Franz Kafka’nın aşkla bağlı olduğu Prag’ın simgesi Charles Köprüsü (Karluv Most) ve Vltava Nehri’nin iki yanını birbirine bağlayan diğer köprüler ile ziyaretçilerini büyülüyor. Heykellerle süslü bu tarihi köprüden geçmek; insanda hem nostaljik, hem de romantik hisler yaratıyor. Dünyanın en büyük antik kalesi kabul edilen Prag Kalesi ve Eski Şehir (Old Town veya Çekçe adıyla Staroměstské Náměstí), tarih meraklıları için baş döndüren bir deneyim olabilir. Kafka Müzesi, Mucha Müzesi, Blacklight Tiyatrosu ve Ulusal Opera Binası; Prag’da mutlaka ziyaret edilmeli. Ayrıca; Prag Eski Şehir Meydanı’nın en önemli yapılarından olan Astronomik Saat, şehrin en önemli gezi noktalarından biri konumunda. Her saat başında, çan sesleri eşliğinde saatin üzerindeki kapılar açılıyor ve içinden çıkan kuklaların gösterisi, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Ayrıca, saatin üzerinde bulunan kuleye çıkarak; muhteşem Prag manzarası izlenebiliyor.

    devamı için tıklayın
  • Plzeň (Pilsen)

    Plzeň (Pilsen)

    Çek Cumhuriyeti’nin biralarıyla ünlü şehri olarak biliniyor. Bohemya'nın güneybatısında bulunuyor. Pilsen diye okunan şehir ismi, Efes Pilsen birasındaki, pilsen sözcüğünün kaynağıdır. Şehirde, irili ufaklı birçok bira fabrikası yer alıyor. Şehirdeki bira fabrikalarında, bira yapım aşamalarını izleyebilir ve farklı bira çeşitlerini tatma imkânı bulabilirsiniz. Güney Bohemya'da yer alan şehirde, aynı zamanda Gotik mimarinin nadide örneklerinden Bartolomeje Katedrali bulunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Theresienstadt (Terezin Kasabası)

    Theresienstadt (Terezin Kasabası)

    Şehir, 1780 ve 1790 yılları arasında, Avusturya İmparatoru Joseph'in emriyle Bohemya'nın kuzeybatı bölgesinde istihkâm bölgesi olarak kurulmuş. 44 bin kişinin esir tutulduğu, 88 bin kişinin diğer ölüm kamplarına gönderildiği ve 33 bin kişinin son nefesini verdiği; Nazi ölüm kampının bulunduğu Çek şehridir. 1940'ta şehri ele geçiren Alman Gestapo Birlikleri, burada bir hapishane inşa ettiler. Kasım 1941'de, şehir gettoya dönüştürüldü. Naziler tarafından bir Yahudi yerleşim yeri olarak tanıtılmasına rağmen, aslında bir toplama kampıydı. Aynı zamanda, Auschwitz'e götürülen Yahudiler için bir geçiş noktası olarak kullanıldı.

    devamı için tıklayın
  • Kutná Hora

    Kutná Hora

    Prag'ın yaklaşık 70 km doğusunda bulunan şehir, gümüş madenleri ile Ortaçağ’dan bu yana önemli bir konuma sahiptir. Kutná Hora, görünüşü ile tablolaştırılacak güzellikteki üç yüzden fazla Ortaçağ ve Barok mimarisini yansıtan eserler kompleksidir. St. Barbara Kilisesi başta olmak üzere; şehrin mimari güzellikleri ve kemik kilisesi ile dikkatleri üzerinde toplayarak, günümüzde halen popülerliğini korumayı sürdürüyor.

    devamı için tıklayın
  • Karlov Vary

    Karlov Vary

    Kralın Banyosu anlamına gelen Karlov Vary, dünyanın en önemli kaplıca kentidir. Bu nedenle, dünya tarihine damgasını vurmuş pek çok lider ve sanatçı ömründe bir kez de olsa bu şehri ziyaret etmişler. Şehirde konaklayanlar arasında; Karl Marx, Sigmund Freud, Beethoven, Tolstoy ve bizler için hepsinden önemlisi Mustafa Kemal Atatürk bulunuyor. Çek Cumhuriyeti'nin en güzel şehirlerinden biri olarak da dikkatleri üzerinde toplayan şehir, dünyanın ve Avrupa sosyetesinin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Adeta film setinde olduğunuzu düşündüren eşsiz mimari yapıları, şifalı kaynak suları ve şifalı banyoları ile SPA keyfi yapılacak şehri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

    devamı için tıklayın

Çek mutfağı, büyük oranda Alman, Macar, Avusturya ve Polonya mutfaklarından etkilenerek ortaya çıkmış bir mutfaktır. Yemeklerin ana malzemelerini genellikle; domuz eti, lahana ve hamur işleri oluşturur. Ülke halkı ağırlıklı olarak et ürünleri ile besleniyor. Ördek, tavşan, geyik gibi av etleri ve elbette domuz eti en çok tercih edilen et türleridir.

Çek mutfağında çorbalar, oldukça önemli bir yere sahiptir. Ana öğün sayılan öğle yemeklerinde ve önem gösterilen akşam yemeklerinde, çorba mutlaka tüketiliyor. Özellikle patates ağırlıklı ve karışık bol sebzeli Bramboracka çorbası, Çeklerin favorisi.


Fırınlanmış domuz bacağı Koleno (pečené vepřové koleno), kızarmış patates krepi Bramboráky, karabiber ve soğanlı, soğuk servis edilen domuz sosisi Utopenci, sığır bonfile, havuç ve kerevizle birlikte yapılan Svíčková na smetaně s knedlíky ülkenin yerel yemeklerinden bazıları arasındadır.


Ülkede, yüksek oranda bira üretimi ve tüketimi mevcut. Çekya’nın en çok içilen içecekleri ise; bira ve kahve. Kişi başı 145 litre bira tüketimi ile dünyada en çok bira içenler olarak Çekler, sıralamada ilk sırayı alıyor. Gambrinus, Kozel, Cerna Hora, Krusovice, Pilsner Urquell, Becherovka, Budweiser, Staropramen, Slivovice Çekler’in en ünlü ve favori bira markaları olarak dünyaca tanınıyor ve fazlasıyla tüketiliyorlar.
 

Dünyaca ünlü Çek bira markasının yanı sıra, 300 yıldan fazla mazisiyle Prag, Plzeň ve diğer şehirlerdeki meşhur restoranların kendi ürettiği butik biraları da 

bulunuyor. 

Çek Cumhuriyeti için vize gerekir mi? Çek Cumhuriyeti'ne vize nasıl alınır?

Çek Cumhuriyeti’ne seyahat için, Schengen vizesine başvurmak gerekiyor.

Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Çek Cumhuriyeti'nin yerel saati, kış saati uygulamasında Türkiye'den 2 saat geride, yaz saati uygulamasında ise 1 saat geridedir.

Çek Cumhuriyeti'nde hava durumu ve iklim nasıldır?

Çek Cumhuriyeti’nde, Orta Avrupa’nın genelinde olduğu gibi; ılıman bir kara iklimi hâkim. Kışları soğuk ve nemli, yazları sıcak.  Bahar ayları ise, ılık ve keyifli.

Çek Cumhuriyeti'nin para birimi nedir?

Çek Cumhuriyeti'nin para birimi, Çek Korunası (Crown)'dur. 1 Koruna, 0.14 TL’dir.

5 dakikada Çekçe 10 kelimelik/cümlelik dil rehberi

Evet -  Ano
Hayır - Ne
Teşekkür ederim - Dekuji
Rica ederim - Neni zac
Afedersiniz - Prominte
Günaydın - Dobre rano!
İyi geceler - Dobrou noc!
İyi akşamlar - Dobry vecer!
İngilizce konuşuyor musunuz? - Mluvite anglicky?
Lütfen bana yardım edebilir misiniz? - Muzete mi pomoci, prosim?

Çek Cumhuriyeti'nde genel olarak fiyatlar nasıldır?

Çek Cumhuriyeti’nde, fiyatlar oldukça uygun ve hatta diğer Avrupa ülkelerine göre, hemen her şey çok daha ucuz denilebilir.

Çek Cumhuriyeti'nde restoran & mağazalar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?

Mağazalar 09.00-20.00, AVM’ler hafta içi ve Cumartesi dahil 08.00-22.00, Pazar 10.00-19.00 saatleri arası açık bulunuyorlar.

Çek Cumhuriyeti'nin önemli şehirlerini gezmek için kaç gün gerekir?

Kapsamlı bir gezi için, 1 hafta yeterlidir.

Çek Cumhuriyeti için önemli tarihler:

Çek Bira Festivali: Her yıl Mayıs ayında 17 gün boyunca düzenlenen festival, Avrupa'nın en büyük bira festivallerinden biridir. 10.000 kişi kapasiteli bir alanda düzenlenen festivalde her yıl 120'den fazla farklı bira sunulur. Geleneksel Çek kıyafetleri giyen hosteslerin biraları sunduğu festival, alkolsever herkesin en az bir defa yaşaması gereken bir tecrübe.

Colours of Ostrava: Sadece ülkenin değil, Orta Avrupa'nın da en büyük müzik festivallerinden biri olan Colours, her yıl 100'den farklı sanatçıya ve onbinlerce seyirciye ev sahipliği yapan kocaman bir festivaldir. Her yıl haziran ayında gerçekleştirilen festivalde büyük isimlerin konserlerinin yanında sinema, tiyatro ve atölye etkinlikleri de düzenlenir.

Early Music Festival: Klasik müzik sevdalılarının asla kaçırmaması gereken Erken Müzik Festivali, her yıl temmuz ayında başlar.

Bohemya Jazz Festival - Temmuz

Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali: Adını gerçekleştirildiği küçük köyden alan festival, dünyanın en eski film festivallerinden birisidir. İlk olarak 1946 yılında gerçekleştirilen festival, günümüzde özellikle Orta Avrupalı sinema severler arasında çok büyük bir yere sahiptir. Genellikle Haziran'ın son günlerinde başlayan festivale her yıl yüzlerce film katılır. Festivalde yılın en iyi filmi ve üstün sanatsal katkı kategorilerinde Kristal Küre ödülü takdim edilir.

Çek Cumhuriyeti’ne gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Müzelerin hemen hepsi Pazartesi günleri kapalı. Marketler ise, Pazar günleri kapalı oluyor. Ancak Prag’ın merkezinde  (Old Town), turistik nedenlerle açık bulunuyorlar.

2. Prag’da, döviz bozdurma sırasında dolandırıcılık çok yaygın. Özellikle turistik semtlerde para bozdurmak ve Çek Korunası almak isteyen birçok turist ve yabancı dolandırılıyor. Euro, Dolar gibi paralarla Koruna alırken, çok dikkatli olmalısınız.

3. Çek Cumhuriyeti’nde yer alan ünlü Marionette Kukla Tiyatrosu’nun tarihi, ortaçağa dayanıyor. Çek Cumhuriyeti kuklacılık sanatı, UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alıyor ve 3 bine yakın kukla yapım atölyesi bulunuyor. 1951 yılından beri Bohemya bölgesinde düzenlenen kukla festivali ise, alanında dünyanın en uzun soluklu ve en kapsamlı etkinliği olarak tanımlanıyor.

4. Ülkede yaklaşık 45 bin Vietnamlı yaşıyor. Komünizm devrinde, komünist dayanışması adı altında Vietnam’dan eğitim için getirilen yüzlerce öğrencinin ikinci ve üçüncü nesil çocukları bu ülkeyi vatan olarak benimsemişler. Yolda yürürken veya alışveriş yaparken çekik gözlü insanlara rastlarsanız; şaşırmayın.

5. Çekler, Franz Kafka kitaplarını Almanca yazdığı için kendisini pek sevmiyorlar. 

6. Her yıl, Prag’ı ortalama 3 milyon turist ziyaret diyor.

7. Franz Kafka, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvorak, Vaclav Havel, Albert Einstein, Milan Kundera dünyaca ünlü Praglılardan bazıları.

8. Çek Cumhuriyeti’nde restoranlar, 22.00'dan sonra yemek hizmeti vermiyorlar.

9. Ülkede, şişelenmiş içme suyu bulmak oldukça zor. Su yerine, soda içiliyor.

10. Prag’da komisyonsuz döviz bozdurulan tek yer; Staroměstská metro istasyonunun hemen yanında yer alıyor.