• Kayseri Hakkında Genel Bilgiler

    Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Kayseri, Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde, farklı kültür ve medeniyetlerin izlerini taşıyan bir kent. Şehir, Kızılırmak ve Zamantı ırmaklarının hayat verdiği bir coğrafyaya kurulmuş. Şehir çağlar boyunca ana ticaret yollarının kavşağında yer aldığından Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle bezeli zengin bir tarihi mirasa sahip. Şehrin 6 bin yıllık geçmişinden günümüze 60 tümülüs, 56 höyük, 20 yeraltı şehri ve 19 kaya yerleşimi kalmış. Şehirde gezilecek ve görülecek çok sayıda tarihi yapı var.


    Ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden Erciyes Kayak Merkezine ev sahipliği yapan görkemli Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulu olan kent, kendine has lezzetleri olan sucuktan pastırmaya, mantıdan yağlamaya kadar enfes tatlarla da bezeli. Kayseri uçak bileti fırsatlarını takip ederek unutamayacağınız bir yolculuğun ilk adımını atın.

Kayseri Gezilecek Yerler

Kayseri, tarih boyunca Caesarea, Kaisareia ve Mazaka olarak isimlendirilmiş. Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir ile komşu. Yüksek ticaret hacmiyle Orta Anadolu’nun en zengin ve modern altyapıya sahip olan Kayseri, gezilecek yerler açısından oldukça renkli. Bir dönem Anadolu coğrafyasının tek hâkimi olan Hititler, Kayseri coğrafyasında pek çok önemli tarihi eserler bırakmış.

 

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı ‘Kültür Rotası’ projesiyle kent turunun, kolay yapılabilmesi için kaldırımlara döşenen beyaz taşları takip etmek gerekiyor. Turizm tanıtım ofislerinden broşürler ve rota haritaları alınabilir. Şehirde bu turda göreceğiniz Selçuklu döneminden kalan camiler, medreseler, kümbetler, dini mekânlar, hanlar, hamamlar, bedestenler şehrin geçmişle bağını günümüze taşımış. Şehirde ağırlıklı olarak Selçuklu ve Osmanlı yapıları sizi karşılıyor.

 

Anadolu’nun en eski akıl hastanelerinden Gevher Nesibe Hatun Medresesi, İnönü Bulvarı’ndaki Çalıka ve Taşçıoğlu Evleri, Meryem Ana Kilisesi, Güpgüpoğlu Konağı (Etnografya Müzesi) ile Atatürk Evi ve Müzesi şehir merkezinde yapılacak kültür turunda görülmesi gereken yerler arasında. Alaca Kümbeti, Seraceddin Medresesi, Kutlu Hatun Kümbeti, Hunat Hatun Külliyesi, Zeynel Abidin Türbesi ve Ok Burcu da Kayseri gezilecek yerler listesine eklenmeli.

 

Kayseri saat kulesinin bulunduğu Cumhuriyet Meydanı şehrin kalbi konumunda. 1906’da Tavlusunlu Salih Usta tarafından inşa edilen, Anadolu’nun en güzel saat kulelerinden biri olan Kayseri Saat Kulesi, Atatürk Heykeli’yle birlikte meydanı süsleyen tarihi yapılar arasında. Kulenin hemen arkasında ise kuzey sur duvarlarıyla Roma döneminden kalma görkemli Kayseri Kalesi yükseliyor. Arkeoloji Müzesi de görülecek yerler listesine eklenmeli.

 

Hem bağ ve bahçeleriyle ünlü bir sayfiye yeri, hem de yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kayseri’nin Talas beldesi şehrin yükselen yeni rotalarından biri. Şirin tarihi taş evler, dar sokaklar, nefis mekanları, hala ayakta olan kilise ve tarihi noktalarıyla Talas Kayseri’de görülmesi gereken önemli yerlerden.

 

Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas (Taşören); Kayseri merkezin 22 km kuzeydoğusunda yer alan UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı Kültepe Ören Yeri Kayseri çevresinde gezilecek yerler arasında. Kayseri’nin güneybatısındaki Soğanlı Vadisi, ilginç coğrafi yapısının yanı sıra Hıristiyanlık döneminden kalma kiliseleriyle ünlü.

 

Erciyes Dağı, kayak merkeziyle Kayseri’nin en bilinen sembolü. Harika özellikleri ile Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye'nin dünya standartlarında kayak pistlerine sahip, yapılan yatırımlarla her gün gelişerek adını dünya çapında daha da çok duyuruyor. 23 bin 750 metre uzunluğunda teleferik sistemi, zorluk derecelerine göre farklılıklar gösteren toplam 33 adet pistiyle kayak severlerin gözdesi. Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri Havaalanına 25 dakika, Kayseri merkeze ise 20 dakika uzaklıkta yer alıyor. Kayak Merkezi Kapadokya'ya ise 1 saat uzaklıkta yer alıyor.

 

Dünyanın en ilginç yerlerinden Kapadokya’nın önemli bir bölümü de Kayseri sınırlarında kalıyor. Kayseri uçak bileti alarak da Kapadokya bölgesine doğru bir keşif yolculuğuna çıkabilirsiniz. Kayseri ayrıca yirmiden fazla yeraltı şehrine ev sahipliği yapıyor. Kayseri yeraltı şehirleri Nevşehir’de bulunanlara oranla daha küçük ölçekte. Ağırnas Mimar Sinan Evi altında, Ağırnas Subaşı Mahallesinde, Çatalin, Gesi-Kayabağ, Penzikli’de bu yeraltı şehirleri görülebilir.

 

Kayseri’nin doğal zenginlikleri olan şelaleler Yahyalı ilçesinin sınırlarında görülebilir. Türkiye’nin debisi en yüksek şelalesi unvanını taşıyan ve yükseklikleri 30 ile 70 metre arasında değişen Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı Milli Parkı, Hacer Ormanı ve Yedigöller Platosu Kayseri çevresinde görülmesi gereken doğal güzellikler arasında. Aladağlar’ın Niğde-Çamardı-Ulupınar güzergâhı Türkiye’nin en güzel yürüyüş rotalarından birisi olarak doğaseverleri ağırlıyor.

 

Restore edilen tarihi Kayseri evleri, birbirinden güzel fotoğraf karelerine hayat veriyor. Kent merkezinde Cumhuriyet Meydanı çevresinde bulunan dükkanlarda el sanatları örnekleri ve hediyelik eşya çeşitleri bulunabiliyor. Türkiye’nin İstanbul ve Bursa ile birlikte en eski üç kapalı çarşısından biri olan Kayseri Kapalıçarşısı, kentin kalbinin attığı ana merkezde yer alır. Manifaturacılardan hediyelik eşyaya kadar envaı çeşit malın satıldığı çarşı, Kayseri’nin mutlaka gezilmesi gereken renkli mekanlarından birini oluşturuyor.

 

Kayseri yıl boyunca düzenlenen festival ve şenlikleri ile oldukça hareketli bir şehir. Erciyes Kış Turizm Festivali, Bünyan Kış Yüzme Şenliği, Erciyes Film Festivali, Uluslararası Kayseri Altınçınar Film Festivali, İncesu Üzüm Festivali, Uçurtma ve Bahar Şenliği, Yeni Yoğurt ve Kilim Festivali, Mimarsinan’ı ve Evliyaları Anma Günü, Aşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali ile Gesi Ceviz Gilaboru Festivali kentin en önemli etkinliklerinden.

 

Dünya çapında ün yapan Kayseri mutfağı da Kayseri seyahati planlayanları cezbeden bir başka unsur. Tam 36 farklı çeşidi bulunan leziz mantısı, hamurişi ve geleneksel tatlarıyla Kayseri mutfağı midesine düşkün olanlar için tam anlamıyla cennet. 

Kayseri'ye Nasıl Gidilir

Kayseri şehir merkezine 5 km uzaklıktaki Kayseri Erkilet Havalimanı, 1998 yılından bu yana faaliyette. Yurt içinde İstanbul, İzmir, Antalya ile direkt seferleri bulunan havalimanından yurt dışında da Amsterdam, Köln, Frankfurt, Münih ve Düsseldorf bağlantısı sağlanıyor. Kayseri Havalimanı uçak bileti fiyatlarını seyahatim.com ile karşılaştırın ve en ucuz bileti güvenle satın alın.

 

Kayseri Havalimanı’ndan Kayseri şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsü, HAVAŞ otobüsleri, taksi, araç kiralama hizmetleri kullanılıyor. Havalimanı çıkışından geçen 100 ve 102 numaralı belediye otobüsleri her 20 dakikada bir sefer yapıyor. Bu duraktan geçen dolmuşlar da şehir merkezine ulaşmak için bir başka seçenek. HAVAŞ, Talas ve Otogar güzergahında iki farklı hatta sahip.  Ayrıca Kayseri Havalimanında bulunan rent a car firmalarından araç kiralayarak da havalimanı-şehir merkezi ulaşımını sağlayabilirsiniz. 

Kayseri şehir merkezinden Kayseri Havalimanı’na ulaşım için belediye otobüsü, HAVAŞ otobüsleri, taksi ve araç kiralama hizmeti kullanılıyor. Kayseri şehir merkezi ile Kayseri havalimanı arasında 100 ve 102 numaralı otobüsler hizmet veriyor.  20 dakikada bir kalkan belediye otobüsleri havalimanı yakınından geçiyor. Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden kalkan HAVAŞ otobüsleri uçak seferlerine göre düzenleniyor. Talas ilçesi-havalimanı arasında da HAVAŞ servisleri var.

 

Orta Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olan Kayseri, az bilinen tam bir hazine gibi. Gerek antik dönemden kalan kalıntıları gerekse Selçuklu ve Osmanlı mirasıyla kentte gezilip görülecek çok yer var. Doğal güzellikleri, Kapadokya coğrafyasına yakınlığı ve leziz mi leziz mutfağı da Kayseri uçak bileti bakmak için bir sebep. Bir hafta sonu gezinizi Kayseri’ye ayırın.

 

Kayseri Havalimanı & Kayseri Hava Durumu

booked.net