Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Atina’ya gidebilmek için Schengen vizenizin olması gerekiyor. Ekonomik krizin başladığı 2009 yılından beri Yunanistan turistler için vize alımını kolaylaştırdı. Daha önceleri direkt olarak konsolosluk kanalıyla vize başvuruları yapılırken şimdi vize işlemleri ‘Kosmos Vize İşlemleri’ adlı şirket tarafından yürütülüyor.

 

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Atina kent merkezinin Eleftherios Venizelos Uluslararası Havaalanı’na uzaklığı 27 kilometredir.

 

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Atina yerel saati, kış saati uygulamasında Türkiye’den 1 saat geridedir. Yaz saati uygulamasında ise Atina ile Türkiye arasında fark yoktur.

 

Hava durumu:

Türkiye’nin Ege kıyılarına benzer bir iklimi olan Atina genellikle sıcak ve ılıman bir bölgedir. Kışın yaz ayalarına kıyasla daha fazla yağış alır.

 

Para Birimi:

Euro

 

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

Atina’da ortalama bir restoranda, bir kişilik ana öğünün fiyatı yaklaşık 10 Euro’dur.

 

Restoranlar & mağazalar & resmi kurumlar kaça kadar açıktır?

Yunanistan’da resmi kurumlar, hastaneler de dahil olmak üzere, sabah 07.00 ile öğleden sonra 14:00 arası hizmet verir. Atina’da saat 14:00 - 17:00 arası siesta saatleridir. Siesta sonrasında bazı mağazaları ve restoranları açık bulamayabilirsiniz. Yerel küçük marketler, tütün mağazaları ve sokak büfeleri hariç Pazar günleri her yer kapalıdır. Büyük mağaza ve süpermarketler hafta içi saat; 09:00-21:00 arası açıktır. Cumartesi günleri için her ikisi de saat 20:00’ye kadar açıktır.

 

Kentin tehlikeli bölgeleri:

Atina’daki Omonia bölgesi özellikle geceleri çok güvenli değildir. Geceleri bu bölgeden geçecek olursanız tedbiri elden bırakmayın.

 

Gezmek için kaç gün gerekir?

Atina’yı hakkıyla gezebilmek için 4-5 gün yeterlidir.

 

Önemli tarihler:

Helenistik Festival (Athens & Epidaurus Festivali); Her yıl düzenlenen kültür festivalinde yaz boyu Epidaurus ve Atticus tiyatrolarında dans, müzik ve tiyatro performansları sergileniyor. - Haziran, Temmuz ve Ağustos

Dionysos Şarap Festivali – Şubat

Atina Caz Festivali – Nisan

Lykavittos Festivali; Klasik müzik & Caz – Haziran

Rockwave Festivali; Rock müzik  – Temmuz

Atina Moda Haftası – Eylül

Atina Film Festivali – Eylül

Atina Tango Festivali – Ekim

Atina Maratonu – Kasım

 

Atina’ya gitmeden önce bilmeniz gereken 7 şey:

1. Sintagma Meydan’ı zaman zaman protesto gösterilerine sahne olur ancak bu gösteriler yönetim ve kolluk kuvvetleri tarafından gayet demokratik bir şekilde karşılanır. Gösteri bittiğinde sessiz topluluk sessizce dağılır, endişe edilecek bir durum yoktur.

2. Atina’da toplu taşımada zaman zaman rötarlar olabiliyor. En doğru ve güncel bilgileri bilet satış noktalarından alabilirsiniz.

3. Atina’da bir restorana gittiğinizde pek fazla zorluk çekmezsiniz çünkü Türkçe menüler gayet yaygındır. Ayrıca birçok yemeğin özellikle de mezelerin isimleri Türkçe ‘deki isimlerine çok yakındır.

4. Yunanlılar için kahve adeta bir saplantı derecesindedir. Frappe’den tutun Yunan kahvesine birçok çeşit, lezzetli ve taze kahveyi Atina’da bulabilirsiniz. Ayrıca Yunan kahvesi bildiğimiz Türk kahvesinin eski yöntemler kullanılarak pişirilmiş halidir yanında sakızlı lokum da ikram edilir.

5. Atina’da ve hemen hemen tüm Yunanistan’da, Türkiye’de olduğu gibi gönül rahatlığıyla pazarlık yapabilirsiniz.

6. Yunanistan’ın birçok bölgesinde olduğu gibi Atina’da da kredi kartı çok yaygın olmayabilir, o nedenle tedbirli olun ve hep biraz nakit bulundurun.

7. Mitolojik efsaneye göre; Atina şehri adını, tanrıça Athena dan almıştır.