Eğer mitolojik efsanelere ve antik dönemlere ilgi duyuyorsanız batı medeniyetinin en eski merkezlerinden biri olan Atina tam size göre. Adeta, bir açık hava müzesi olan şehirde gezinirken kendinizi zaman tüneline girmiş gibi hissedebilirsiniz. Atina; Antik Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihsel ve kültürel izleri bir arada bulabileceğiniz benzersiz bir destinasyondur.

‘Demokrasi’ kavramının temellerinin atıldığı Atina, Aristofanes, Evripides, Sofokles, Aristo, Eflatun, Sokrates ve Herodot gibi büyük filozofların, bilim adamlarının ve sanatçıların yetiştiği kent olması bakımından da oldukça önemlidir.
 

Atina Nerededir?

Eski Yunan medeniyetinin merkezi ve modern Yunanistan’ın başkenti olan Atina, coğrafi konum olarak da Yunanistan’ın merkez bölümünde yer alır. Atina’daki Pire Limanı ise Ege Adaları ile ana kara ulaşımının merkezidir.

Atina'ya Nasıl Gidilir?

Atina’ya ulaşım her bütçeye ve zevke göre kolayca sağlanabilir. Bir yandan İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’den haftanın her günü karşılıklı uçuşlar gerçekleşirken, diğer yandan birçok otobüs firması İstanbul-Atina seferi düzenlemektedir. Otobüsle yolculuk etmeyi tercih edenler yol üzerinden Selanik ve Kavala şehirlerini de gezerek seyahatlerini zenginleştirebilirler. Diğer bir seçenek ise İstanbul’dan trenle Selanik’e geçip oradan Atina’ya gitmek de olabilir. Ayrıca deniz yolculuğunu sevenler için de İstanbul ve İzmir’den Atina Limanı’na direkt gidilebilir.

 

Atina'ya Ne Zaman Gidilir?

Yılın her zamanı gidilebilecek ideal bir destinasyondur ancak Atina’nın tarihi bölgeleri ve adeta bir açık hava müzesi olan mekanlarını rahatça gezmek isteyenler için en ideal zamanlar ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olacaktır. Atina’nın iklimi Türkiye’nin Ege kıyılarına çok benzer olduğundan yazları hem daha sıcak hem de daha hareketli olabilir.

Atina'da Şehir İçi Ulaşım

Atina’da ulaşım bir hayli kolaylaşmış durumdadır. Çok gelişmiş metro ve metro ağıyla tam entegre olmuş tramvay ve otobüs hatları mevcuttur. Atina’da toplu taşıma kullanarak bir noktadan diğerine en fazla 50 dakika içinde ulaşabilirsiniz. Turistler için havaalanı metrosu da dahil olmak üzere 3 günlük turist biletleri makul fiyatlara sunulur. Ayrıca Atina’da otobüs de çok yaygın ve kullanışlı bir ulaşım sağlar, hemen hemen her noktaya sabah 5’ten gece 12’ye kadar otobüs hatları çalışmaktadır.

Özel gezi otobüsleri de Atina'nın keyfini çıkararak gezmek için ideal bir seçim olabilir.
 

Atina'da mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik:

  • Akropolis

    Akropolis

    Akropolis, Yunanca’da ‘yukarıda bulunan şehir’ anlamına gelir. Hemen hemen her antik Yunan şehrinde şehrin yanıbaşında bulunan yüksek bir bölgeye bir akropolis yapılmıştır. Antik çağda Atina halkının toplanıp alınacak kararları oyladığı bir merkez olan Atina Akropolis’i bu anlamda demokrasinin de anavatanıdır. Akropolis’teki birçok önemli antik yapı arasında belki de en önemlisi Atina’ya ismini veren tanrıça Athena’ya ithaf edilen Parthenon Tapınağı’dır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kenti fethinden sonra Parthenon içerisine cami yapılarak ibadethane olarak kullanılmıştır. Ayrıca Akropolis içinde; zafer tanrısı ‘Nike’a adanmış Athena Nike Tapınağı, Erechtheion Tapınağı, Dionysos Tiyatrosu ve Atina’da hala bazı festivallere ev sahipliği yapan beş bin koltuk kapasiteli Herodes Atticus Odeonu gibi önemli yapılar da yer alır. Akropolis’e ulaşım çok kolaydır. Şehrin merkezindeki Sintagma Meydanı’ndan 15 dakikalık yürüme mesafesi ile ulaşılabiliyor ancak rahat ayakkabılar giymenizi tavsiye ederiz çünkü tepelik bir alanda yer alan Akropolis’e ulaşmak için dik bir yolu tırmanmak gerekiyor. Diğer bir seçenek ise, metroda kırmızı hattı kullanarak ‘Acropolis’ durağında inmek olabilir. Akroipolis’i gezmek için 20 Euro vermek gerekiyor ancak size özel bilet paketi seçeneğini tavsiye ederiz. Bu özel bilet paketini aldığınızda, 5 gün boyunca, sadece Akropolis’i değikl ona ek olarak; Akropolis Müzesi, Antik Agora, Dionysos Tiyatrosu, Karameikos Mezarlığı, Roma Forumu, Rüzgar Kulesi ve Olympian Zeus tapınaklarını da toplamda 30 Euro’ya gezebiliyorsunuz.

    devamı için tıklayın
  • Modern Akropolis Müzesi

    Modern Akropolis Müzesi

    Akropolis gezisi sonrası tapınaklarda bulunan heykellerin orijinallerinin bir bölümünün sergilendiği Modern Akropolis Müzesi’ni de gezmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Sonrasında müze içindeki restoranda harika bir manzara eşliğinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz. 2009 yılında halka açılan müzede Erken Yunan Tunç Çağı'ndan(M.Ö. 3000) Doğu Roma(Bizans) zamanına kadar Akropolis ve çevresinden çıkarılmış 4000'in üzerinde eser sergileniyor.

    devamı için tıklayın
  • Monastiraki Meydanı

    Monastiraki Meydanı

    Bu meydanı; İstanbul’daki Sultanahmet Meydanı’nın Atina’daki karşılığı olarak tanımlayabiliriz. Turistlerin ve gençlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği meydan aynı zamanda çevresinde yer alan tavernaları ile de ünlüdür. Monastiraki Meydanı; gündüz tarih kokan yapılarını gezebileceğiniz akşam ise; Akropolis manzarası eşliğinde muhteşem Yunan lezzetlerini tadabileceğiniz eğlenceli restoranları ile kentin cazibe merkezlerinden biridir.

    devamı için tıklayın
  • Sintagma Meydanı

    Sintagma Meydanı

    Yunanca'da 'anayasa' meydanı anlamına gelen Sintagma, halkın önemli okazyonlarda bir araya geldiği bir merkez. Gerek protesto gösterileri gerekse de yılbaşı kutlamaları gibi önemli olaylar hep bu meydanda gerçekleşiyor. Meydan hem şehir merkezinde olması hem de metro istasyonuna çok yakın olması bakımından da avantajlı bir konuma sahip. Meydanın çevresinde restoranlar, kafeler, bankalar ve lüks oteller yer alıyor.

    devamı için tıklayın
  • Parlamento Binası

    Parlamento Binası

    Sintagma meydanının doğusunda Parlamento binası yer alır. Parlamentonun önündeki ‘Meçhul Asker Anıtı’ önünde bekleyen ‘Efsun Askerler’ adeta bir şov havasında gerçekleştirdikleri nöbet değişimi ritüelleriyle turistlerin ilgisini çeker. Bina, aslen 19.yy'da ilk Yunan Kralı 1. Otto'nun sarayı olarak neo-klasik mimaride inşa edilmiş. Her Pazar günü sabah saat 11'de nöbetçi askerler turistler için daha ayrıntılı bir nöbet değişimi seremonisi düzenler.

    devamı için tıklayın
  • Ulusal Bahçe

    Ulusal Bahçe

    Parlamento binasının çevresindeki Ulusal Bahçe halkın ziyaretine açıktır. Milli Park olarak da adlandırılabilecek bu bahçeler içerisinde bir de hayvanat bahçesi bulunur. 19.yy'da Kraliyet Bahçesi olarak açılan bahçe, monarşinin yıkılmasıyla ulusal Bahçe adını almıştır.

    devamı için tıklayın
  • Anafiotika

    Anafiotika

    Atina’nın saklı cenneti Anafiotika; Akropolis tapınağının hemen eteklerinde Monastiraki ve Plaka bölgelerinin arasında bulunur. Yunan adalarına özgü mimarisi ile size kendinizi Santoriti’de hissettirecek. Anafiotika mahallesi, ilk olarak 19.yy'da kralın malikanesinin bakımı için bölgeye gelen işçiler tarafından kurulmuş. İşçiler çoğunluklar mermer işçileri ve marangozlar olduğu için kendi evlerini yapmışlar. Mahalle, Yunan - Türk nüfus mübadelesinden sonra da bir çok Anadolu Rumu'na yeni bir ev olmuş.

    devamı için tıklayın
  • Atina Bit Pazarı

    Atina Bit Pazarı

    Burada birçok otantik ve antika eşyaları bulabileceğiniz gibi ara sokaklarında da Yunanistan’a has sokak lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Ulusal Arkeoloji Müzesi

    Ulusal Arkeoloji Müzesi

    Neolitik dönemden Roma dönemine kadar birçok sanat eserine ve medeniyet kalıntılarına yer veren müzede Yunan eserlerinin yanı sıra ciddi bir Mısır medeniyeti arşivi de yer alır. İnsanlık tarihinin, Yunan ve Mısır medeniyetlerinin geçtiği aşamaları gözlemleyebileceğiniz, tarih kokan, büyülü bir atmosferde bulunmak isterseniz Ulusal Arkeoloji Müzesi mutlaka görmeniz gereken bir müzedir.

    devamı için tıklayın

Atina’da Ege ve Akdeniz mutfağının en iyi örneklerini bulabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi balık, mezeler ve zeytinyağlılar konusunda Türkiye ile yarışabilecek seviyede olan Yunan mutfağı midenizi fazlasıyla mutlu edecektir. Yunan mutfağının lezzetindeki en önemli etken taze zeytinyağının bolca kullanılmasıdır. Sabah kahvaltısında Türkler için çay ne ise, Yunanlılar için de kahve o kadar önemlidir. Sabah kahvaltılarından Yunanalılar kahvenin yanında 'kaulouri' adını verdikleri simit veya 'tiropita' adı verilen böreklerden tüketirler. Öğlen ve akşam yemekleri Yunanistan'da, Türkiye'de alışık olduğumuz saatlerden daha geç yenir. Örneğin; akşam yemekleri saat 21:00'den sonra yenir. Porsiyonlar da çok büyüktür. 
 
En önemli Yunan lezzetlerinden bazıları;
 
Taramasalata
 
Dolmades (bildiğimiz dolmanın Yunan versiyonu)
 
Moussaka (patlıcan, patates ve kıyma kullanılarak hazırlanan bir yemektir bildiğimiz musakkadan biraz daha farklı olarak lazanyaya benzer bir görünümü vardır)
Feta peyniri (beyaz peynir)
Soutzoukakia (bol baharatlı salçalı köfte)
 
Feta Me Meli (peynir tatlısı) olarak listelenebilir. 
 
Bu bölümde, Atina’nın bize göre en ilgi çekici ve mümkün olduğunca yerel izler taşıyan yeme içme mekanlarına yer verdik.

Atina'da Nerede Yemeli? Nerede İçmeli?

  • Agora Restoran & Bar

    Agora Restoran & Bar

    Atina’nın Ampelokipi bölgesinde yer alan deniz ürünleri restoranı Agora fiyat ve performans dengesi açısından makul bir profil çiziyor. Restoranda servis edilen birçok otantik Yunan lezzetlerinin yanı sıra, patates kızartmasının da efsane olduğu söyleniyor. Ayrıca Agora çocuklu aileler için de uygun bir ortam sunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Karamanlidika tou Fani

    Karamanlidika tou Fani

    Yunan mutfağının vazgeçilmezi olan mezelerin en iyi örneklerini burada bulabilirsiniz. Yolunuz Monastiraki – Omonoia bölgesine düştüğünde, Yunanistan’ın köylerinden gelen, taze ve en iyi kalite malzemelerle hazırlanan çok çeşitli mezeleri mutlaka tadın.

    devamı için tıklayın
  • Stani

    Stani

    Gerçek Yunan yoğurdu bulabileceğiniz harika bir mekan. Şehir merkezindeki 80 yıllık Grek yoğurtçusu; taze, otantik ve lezzetine doyulmaz yoğurtları, sütlü tatlıları ile damakları şenlendiriyor. Ayrıca mekanın spesiyali Galaktoboureko tatlısını özellikle tavsiye ederiz.

    devamı için tıklayın
  • Tier Et Tout

    Tier Et Tout

    Atina'daki en şık restoranlardan biri olan Tier Et Tout kendini gastronomi restoranı ve bar olarak tanımlıyor. 7 gün, günün her saati her öğün için gidilebilecek mekan, özel bir akşam geçirmek isteyenler için ideal.

    devamı için tıklayın
  • Oineas

    Oineas

    Gerçek Yunan mutfağını, makul fiyatlara tadabileceğiniz, ambiyans olarak da çok sevimli bir mekan. Kendi müdavimlerini yaratmış olan mekanda özellikle et yemeklerini, ahtapot ve tatlıları öneriyoruz.

    devamı için tıklayın

Atina'da eğlence ve alışveriş konusunda sıkıntı çekmeniz pek olası değil çünkü hemen her zevke ve bütçeye uygun alternatifleri bulabilirsiniz. 


Kolonaki ve Plaka bölgeleri şehir içinde keyifle alışveriş yapabileceğiniz mağazaları ve yorulduğunuzda mola verebileceğiniz kafeleriyle sizi mutlu edecektir. Ayrıca, Agia Irini Meydanı’ndaki hip mekanları ve kafeleri de hem gündüz hem de gece için önerebiliriz.

Atina’da klasik şehir turlarının yanı sıra farklı aktivitelere katılıp Atina deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz. Lokal turlar açısından oldukça gelişmiş olan Atina’da sıradan bir tatil geçirmek istemeyenler için çeşitli alternatifler mevcut. Bunlardan birkaçı; kiteboard turları, vintage motosiklet kiralama, elektrikli bisiklet turları, gastronomi turları, şarap tadım turları, Grek dans & eğlence turları ve sokak sanatları turlarıdır.

Ayrıca yine çocuklu aileler için; Atina Ulusal Bahçelerinde yer alan çocuk oyun alanlarını, Helenistik Çocuk Müzesi’ndeki aktiviteleri ve havaalanı yakınlarındaki Attica Hayvanat Bahçesi gezilerini önerebiliriz.
 

Atina'dan Eğlence & Alışveriş Mekanları

  • Gazarte

    Gazarte

    Gece hayatının kalbi olan Gazi bölgesindeki; Gazarte’yi gece eğlencesi sevenler için önerebiliriz. Bu mekan, Atina'nın en iyi manzaralarından birine sahip terası ile ziyaretçilerini cezbediyor.

    devamı için tıklayın
  • Mc Arthur Glen Designer Outlet

    Mc Arthur Glen Designer Outlet

    Designer ürünlerini daha uygun fiyatlara almak için, Spata bölgesindeki Mc Arthur Glen Designer Outlet’i tercih edebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Factory Outlet

    Factory Outlet

    Fabrika çıkışı fiyatlara uygun fiyatlı alışveriş için, Neo Faliro bölgesindeki Factory Outlet’i tercih edebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Cine Thisio

    Cine Thisio

    Thisio bölgesindeki, eski ancak yerel halk arasında çok popüler olan Cine Thisio’da, açık hava sinema deneyimi yaşayabilirsiniz. Şehirde bir yürüyüş sonrası Cine Thisio’da bira, atıştırmalık ve muhteşem Parthenon manzarası eşliğinde film keyfi yaşayabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Atina Ulusal Gözlemevi

    Atina Ulusal Gözlemevi

    Özellikle çocuklu aileler için, Atina’nın merkezine 18 km uzaklıkta bulunan Penteli'deki Ulusal Gözlemevi’ni önerebiliriz. Burada çocuklarınızla birlikte yıldızları, gezegenleri gözlemleyebilir ve astrofizik hakkında bilgi edinebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Escoba

    Escoba

    Kefalari bölgesindeki mekan, hem kafe hem de bar olma özelliğine sahip. Atina'nın eski ve popüler mekanlarından biri olan Escoba'da Meksika mutfağından örnekler ve lezzetli burgerler bulabilirsiniz. Ayrıca bar kısmında da keyifli vakit geçirebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Minnie the moocher

    Minnie the moocher

    Kolonaki bölgesinde yer alan mekan, Atina'daki en keyifli mekanlardan biridir. Hem restoran hem de bar olarak hizmet veren Minnie the moocher'da dj performanslarının yanı sıra zaman zaman canlı performanslara da denk gelebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Brettos

    Brettos

    Renk renk şişeler ve antika eşyalarla göz alıcı bir dekorasyona sahip mekan, kendi üretimi olan 36 çeşit likörü, çeşit çeşit uzoları ve şarapları ile meşhur. Atina'nın en popüler yerlerinden biri olan Brettos'a akşam 21:00'den sonra giderseniz yer bulmanız biraz zor olabilir.

    devamı için tıklayın
  • Baba Au Rum

    Baba Au Rum

    Özellikle rom bazlı içkileri ile tanınan mekan, avant garde dekorasyonu ve makul sayılabilecek fiyatları ile Plaka bölgesinde yer alıyor.

    devamı için tıklayın

Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Atina’ya gidebilmek için Schengen vizenizin olması gerekiyor. Ekonomik krizin başladığı 2009 yılından beri Yunanistan turistler için vize alımını kolaylaştırdı. Daha önceleri direkt olarak konsolosluk kanalıyla vize başvuruları yapılırken şimdi vize işlemleri ‘Kosmos Vize İşlemleri’ adlı şirket tarafından yürütülüyor.
 

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Atina kent merkezinin Eleftherios Venizelos Uluslararası Havaalanı’na uzaklığı 27 kilometredir.
 

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Atina yerel saati, kış saati uygulamasında Türkiye’den 1 saat geridedir. Yaz saati uygulamasında ise Atina ile Türkiye arasında fark yoktur.
 

Hava durumu:

Türkiye’nin Ege kıyılarına benzer bir iklimi olan Atina genellikle sıcak ve ılıman bir bölgedir. Kışın yaz ayalarına kıyasla daha fazla yağış alır.
 

Para Birimi:

Euro
 

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

Atina’da ortalama bir restoranda, bir kişilik ana öğünün fiyatı yaklaşık 10 Euro’dur.

Restoranlar & mağazalar & resmi kurumlar kaça kadar açıktır?

Yunanistan’da resmi kurumlar, hastaneler de dahil olmak üzere, sabah 07.00 ile öğleden sonra 14:00 arası hizmet verir. Atina’da saat 14:00 - 17:00 arası siesta saatleridir. Siesta sonrasında bazı mağazaları ve restoranları açık bulamayabilirsiniz. Yerel küçük marketler, tütün mağazaları ve sokak büfeleri hariç Pazar günleri her yer kapalıdır. Büyük mağaza ve süpermarketler hafta içi saat; 09:00-21:00 arası açıktır. Cumartesi günleri için her ikisi de saat 20:00’ye kadar açıktır.
 

Kentin tehlikeli bölgeleri:

Atina’daki Omonia bölgesi özellikle geceleri çok güvenli değildir. Geceleri bu bölgeden geçecek olursanız tedbiri elden bırakmayın.
 

Gezmek için kaç gün gerekir?

Atina’yı hakkıyla gezebilmek için 4-5 gün yeterlidir.

Önemli tarihler:

Helenistik Festival (Athens & Epidaurus Festivali); Her yıl düzenlenen kültür festivalinde yaz boyu Epidaurus ve Atticus tiyatrolarında dans, müzik ve tiyatro performansları sergileniyor. - Haziran, Temmuz ve Ağustos

Dionysos Şarap Festivali – Şubat

Atina Caz Festivali – Nisan

Lykavittos Festivali; Klasik müzik & Caz – Haziran

Rockwave Festivali; Rock müzik  – Temmuz

Atina Moda Haftası – Eylül

Atina Film Festivali – Eylül

Atina Tango Festivali – Ekim

Atina Maratonu – Kasım
 

Atina’ya gitmeden önce bilmeniz gereken 7 şey:

1. Sintagma Meydan’ı zaman zaman protesto gösterilerine sahne olur ancak bu gösteriler yönetim ve kolluk kuvvetleri tarafından gayet demokratik bir şekilde karşılanır. Gösteri bittiğinde sessiz topluluk sessizce dağılır, endişe edilecek bir durum yoktur.

2. Atina’da toplu taşımada zaman zaman rötarlar olabiliyor. En doğru ve güncel bilgileri bilet satış noktalarından alabilirsiniz.

3. Atina’da bir restorana gittiğinizde pek fazla zorluk çekmezsiniz çünkü Türkçe menüler gayet yaygındır. Ayrıca birçok yemeğin özellikle de mezelerin isimleri Türkçe ‘deki isimlerine çok yakındır.

4. Yunanlılar için kahve adeta bir saplantı derecesindedir. Frappe’den tutun Yunan kahvesine birçok çeşit, lezzetli ve taze kahveyi Atina’da bulabilirsiniz. Ayrıca Yunan kahvesi bildiğimiz Türk kahvesinin eski yöntemler kullanılarak pişirilmiş halidir yanında sakızlı lokum da ikram edilir.

5. Atina’da ve hemen hemen tüm Yunanistan’da, Türkiye’de olduğu gibi gönül rahatlığıyla pazarlık yapabilirsiniz.

6. Yunanistan’ın birçok bölgesinde olduğu gibi Atina’da da kredi kartı çok yaygın olmayabilir, o nedenle tedbirli olun ve hep biraz nakit bulundurun.

7. Mitolojik efsaneye göre; Atina şehri adını, tanrıça Athena dan almıştır.