Balkanlar’ın güzelliği hem doğasında, hem de zengin kültüründe yatar. Doğu Adriyatik ve İyonya sahillerinin yanında, dünyanın en güzel doğal oluşumları Balkan ülkelerinde bulunur.

Hem köklü tarihin, hem de yerel halkın çabaları sonucu oluşturulmuş muhteşem şehirleri ve kasabaları, Hırvatistan gibi duvarlarla çevrili ülkeleri, Rovinj gibi pastel renkli şehirleri ve iç kesimlerdeki göllerle çevrili Mostar, Bosna, Bled ve Slovenya gibi şehirleriyle; Balkanlar eşsiz bir seyahat deneyimi sunar. Dünyanın başka hiçbir yerinde doğa ve kültürel güzellikler, bu kadar kusursuz biçimde birbiriyle harmanlanmamıştır. Yaşanmış olan yıkım, savaş ve fakirliğe rağmen; bu bölgenin insanları ve tarihi adeta Balkanlar’a hayat veriyor.
 

Balkanlar Nerededir?

Balkanlar, Avrupa kıtasının güneydoğusunda yer alır.
 

Balkanlar'a Nasıl Gidilir?

Balkanlar’daki birçok ülkeye, Türk Havayolları başta olmak üzere birçok havayolunun düzenlediği uçak seferleriyle, keyifli bir tren yolculuğuyla ya da otobüsle gidebilirsiniz.

Balkanlar'a Ne zaman Gidilir?

Yaz ayları turistler için en popüler zaman olsa da, şayet Balkanlar’a bu dönemde seyahat edecekseniz; havanın oldukça sıcak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Trenlerin çoğunda klima yok ve bu durum seyahat şartlarını zorlu kılabiliyor.

Bununla beraber, Balkanlar’da kış ayları da oldukça soğuk geçebiliyor. Isıtma sistemleri çoğunlukla iyi olsa da, olmayan yerlere rastlamak mümkün. Sonbahar ayları, Balkanlar’ı ziyaret etmek için en iyi dönem. Sıcaklıkların normal seyrettiği sonbahar ayları, bitki örtüsünün renkleriyle daha da keyifli bir hal alıyor.

Balkanlar'a seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Balkanlar tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Balkanlarda mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik;

  • Plitvice Gölleri Milli Parkı (Hırvatisan)

    Plitvice Gölleri Milli Parkı (Hırvatisan)

    Zagreb, Zadar veya Split’ten otobüsle gidebileceğiniz, Avrupa’nın en meşhur parklarından birisi olan Plitvice Gölleri Milli Parkı göz alıcı turkuaz gölleri, şelaleleri, mağaraları ve dağları ile muhteşem bir bölgedir. Yürüyüş parkurları ile keşfedebileceğiniz Plitvice Gölleri Milli Parkı için yaz ayları en popüler seyahat zamanı olsa da; donmuş gölleri ve şelaleleriyle kışın gitmenin de keyfi başkadır.

    devamı için tıklayın
  • Sveti Stefan, Karadağ

    Sveti Stefan, Karadağ

    Yumuşak, pembe kumlu plajları, berrak denizi ve sahil şeridine yayılmış tarihi kasabalarıyla Sveti Stefan, Adriyatik kıyısında yer alan turistik bir adadır. Akdeniz iklimi etkisinde olan bölge, yıl boyunca ılımandır.

    devamı için tıklayın
  • Bled Gölü

    Bled Gölü

    Ljubljana Havalimanına 35 km. mesafede olan Bled Gölü, tarihi yapısı ve muhteşem doğasıyla turistlerin oldukça ilgisini çeken bir yerdir. Jülyen Alplerinde yer alan gölün yanı sıra, Bled Adası’nda 17. yy’da inşa edilmiş olan bir de kilise bulunmaktadır. Gölün diğer tarafında bulunan ve bir ortaçağ kalesi olan Bled Kalesi ise, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara vaat eder.

    devamı için tıklayın
  • Meteora, Yunanistan

    Meteora, Yunanistan

    Araba, otobüs ya da trenle gidebileceğiniz ve Kalambaka’da yer alan Meteora, altı adet Doğu Ortodoks Manastırından oluşan bir komplekstir. 9. yy’da keşişler tarafından yapılmış olan manastırlarda yine bu keşişler ikamet etmişlerdir. Yazları çok sıcak, kışları ise çok soğuk olan bu bölgeye gitmek için en ideal zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

    devamı için tıklayın
  • Dubrovnik, Hırvatistan

    Dubrovnik, Hırvatistan

    Tarihi ve kültürel olarak çeşitlilik gösteren bu şehir, plajları ve tatil merkezleri ile meşhurdur. Turistler tarafından çok rağbet gören Dubrovnik, öne çıkan tarihi sebebiyle UNESCO’nun koruması altındadır. Heybetli mimarisi, yaz aylarında kutlanan festivalleri, huzur veren plajlarının yanı sıra; yelken meraklıları için de eşsiz bir şehirdir.

    devamı için tıklayın
  • Ohrid, Makedonya

    Ohrid, Makedonya

    Özellikle yaz aylarında güzel havası ve renkli festivalleriyle ziyaretçilerini karşılayan Ohrid, kültürel zenginliklerle dolu olmasının yanı sıra; keyifli bir eğlence merkezidir. UNESCO tarafından kültürel yapısı ve doğasıyla Dünya Mirası olarak kabul edilen ve zümrüt yeşili bir gölle çevrilmiş olan Ohrid, sayısız antik kilise ve manastıra ev sahipliği yapar.

    devamı için tıklayın
  • Buna Nehri

    Buna Nehri

    Yıl boyunca Akdeniz ikliminin en güzel halinin yaşandığı şehir, eşsiz doğası ve mimari dokusuyla Buna Nehri’nin üzerinde hayat bulur. 17. yy’da inşa edilmiş olan Blagaj Tekke Manastırı, şehrin en meşhur yapısıdır. Muhteşem doğası, çeşitlilik gösteren hayvan faunası ve şehrin sunduğu görkemli manzara ile turistler için oldukça popüler bir yerdir.

    devamı için tıklayın
  • Rila Manastırı, Bulgaristan

    Rila Manastırı, Bulgaristan

    Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın 117 km. dışında, Rila Dağları’nda yer alan ve 10. yy’da keşfedilmiş olan Rila Manastırı, bir Doğu Ortodoks Manastırıdır. Tarihi ve kültürel değerinin yanında, mimarisiyle de öne çıkan ve dağ manzarasıyla bezenmiş olan bu manastır, ülkenin önde gelen turistik yerlerinden bir tanesidir.

    devamı için tıklayın
  • Split, Hırvatistan

    Split, Hırvatistan

    Adriyatik kıyısındaki bu şehir, insan yapımı ve doğal güzelliklerin mükemmel bir birleşimidir. 305 yılında Roma İmparatoru Diocletian, bu şehri emeklilik yeri olarak seçmiş ve günümüzde şehrin tarihi merkezi olan yapının bir parçası olan sarayı yaptırmıştır. Split; kumsalları, doğa yürüyüşleri ve deniziyle Hırvatistan’ın gözde şehirlerinden bir tanesidir.

    devamı için tıklayın
  • Gjirokastra, Arnavutluk

    Gjirokastra, Arnavutluk

    “Taş Şehir” olarak bilinen Gjirokastra, Güney Arnavutluk’ta bulunmaktadır. Aynı zamanda; şehrin her yerine dağılmış olan Osmanlı tarzında inşa edilmiş evleri sebebiyle UNESCO listesinde yer alır. Ünlü komünist lider Enver Hoxha ve dünyaca bilinen yazar İsmail Kadare’nin doğum yeri olan şehir, bronz çağından beri yerleşke olarak kullanılmış olsa da; günümüzdeki binaların çoğu 17. ve 18.yy’dan kalmadır.

    devamı için tıklayın
  • Subotica, Sırbistan

    Subotica, Sırbistan

    Belirli bir etnik gruba ev sahipliği yapmayan şehirde; Macarlar, Sırplar, Hırvatlar ve diğer ırklar yaşamaktadır. Vojvodina bölgesine ait olması sebebiyle; çoğunluğunu Macarların oluşturduğu şehir, yazar Dezso Kosztolanyi, Drakula, aktör Bela Lugosi gibi dünyaca ünlü şahsiyetlerin de yaşamış olduğu şehirdir. Subotica’nın uzun ve karmaşık bir tarihi vardır. Birçok krallık hüküm sürmüştür; ancak son derece belirgin bir Art Nouveau mimarisine sahip şehrin bu özelliği Avusturya – Macaristan monarşisinden gelir.

    devamı için tıklayın
  • Peles Şatosu, Romanya

    Peles Şatosu, Romanya

    Transilvanya’nın şöhreti, şehrin dünyaca ünlü sakinlerinden gelir; ancak ormanların ve dağların içinden yükselen büyüleyici Peles Şatosu’nu gördüğünüzde, burası hakkındaki tüm düşünceleriniz değişecektir. Şatonun Neo-Rönesans tarzı, Drakula’dan daha çok Da Vinci’yi çağrıştırır. Roma hükümdarları tarafından 1870’li yıllarda yapılmış olan Peles Şatosu, tamamen elektrik aksamına sahip tek şato olma özelliğine de sahiptir. Braşov’a kısa bir araba mesafesinde olan Peles Şatosuna giderken, yol üzerinde bulunan Drakula’nın Bran Şatosu’na da uğrayabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Visoki Dečani

    Visoki Dečani

    Kosova’da yer alan bu Sırp Ortodoks Manastırı Balkanlar’daki en büyük Ortodoks kilisesini içinde barındırır. Bölgenin karmaşık dini ve etnik tarihini anlamak adına görülmeye değer bir yapıdır. Manastırın UNESCO listesine girmiş olmasının başlıca sebebi ise; Sırp ortaçağ sanatına ait olan ve günümüze kadar gelmeyi başarmış en büyük koleksiyonu oluşturan ve kilisenin içerisini süsleyen İncil’den sahnelerin, soylu ailelerin, Ortodoks azizlerinin resmedildiği fresklerdir.

    devamı için tıklayın
  • Mostar, Bosna Hersek

    Mostar, Bosna Hersek

    Mostar’daki Mostar Köprüsü yenilenmiş olsa da; Osmanlı Hükümdarlığının bölgedeki en önemli izlerinden bir tanesidir. Neretva Nehri üzerinde bulunan köprü, 1558 yılında yapıldığında adeta bir mimari şaheser niteliğindeydi; ancak 1990’lı yıllardaki savaş sırasında şehrin çok zarar görmesi sebebiyle bu köprünün ve çevresinin tekrar düzeltilmesi için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke maddi destekte bulunmuştur. Bugün Mostar şehri, Bosna Hersek’in en önemli kültürel olgularından bir tanesidir.

    devamı için tıklayın
  • Durmitor Milli Parkı, Karadağ

    Durmitor Milli Parkı, Karadağ

    Büyük bir bölümü dağlık olan Karadağ’ın Durmitor Parkı dağ turizminin merkezidir. Yürüyüş, kayak ve sadece manzara keyfini sürmek için bile; turistler tarafından oldukça rağbet gören bir yerdir. Sayısız gölle çevrili olan park, özellikle sonbaharda yaprakların renkleriyle adeta aydınlanır. Durmitor Milli Parkı’ndaki bir diğer harika oluşum ise, Büyük Kanyon’dan sonra dünyada ikinci büyük kanyon olan Tara Nehri Kanyonu’dur.

    devamı için tıklayın
  • Nessebar, Bulgaristan

    Nessebar, Bulgaristan

    Karadeniz’de bulunan bu ufak şehir, doğa ve kültürün birleşerek nasıl harikalar yaratabildiğinin en güzel örneklerinden birisidir. Nessebar, 3000 yıldır çok çeşitli kültürlere ve imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Tüm bu farklı kültürlerin izlerini, günümüzde şehre yayılmış olan farklı dönemlerden kalma binalarda, farklı mimari stillerde ve Doğu Ortodoks kiliselerinde görmek mümkündür.

    devamı için tıklayın

Balkan mutfağında önemli bir yeri olan lezzetleri sizin için listeledik;

  • Burek (Börek)

    Burek (Börek)

    Balkan mutfağında çok önemli yere sahip olan börek, ülkemiz de de Arnavut böreği, Boşnak böreği şeklinde izlerini sürdürmektedir. Balkan ülkelerinin hepsinin kendine özgü börek çeşitleri vardır ve yapımının zahmetli olması sebebiyle genellikle Pazar günleri pişirilir.

    devamı için tıklayın
  • Elbasan Tava

    Elbasan Tava

    Balkanlar’dan Türk Mutfağına girmiş olan lezzetlerden bir tanesi de Elbasan Tava’dır. Arnavutluk yemeği olan Elbasan Tava, aslen kuzu etiyle yapılsa da; tavuk ve hindi ile de yapılmaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Pleskavitsa

    Pleskavitsa

    Çok yağlı kıymadan yapılan ve Balkanlar’ın milli yemeği kabul edilen Pleskavitsa, hamburgere benzer; ancak lezzet bakımından çok farklı bir yiyecektir.

    devamı için tıklayın
  • Ajvar

    Ajvar

    Patlıcan, kırmızı biber ve sarımsaktan yapılan ve birçok Balkan ülkesinde bulunan bu sos Yugoslavya’ya aittir. Ajvar Sosunun, özellikle Sırbistan ve Balkanların en popüler soslarından olduğunu söylemek gerek. Özellikle Sırbistan'da ajvar sos üretimi, bir sektör haline gelmiş. Sirke, sarımsak ve sıvı yağla zenginleştirilmiş kırmızı biber salçası diyebileceğimiz ajvar sosun ayırıcı özelliği ise, köz biberle hazırlanıyor olmasıdır. Bu sosa, isteğe bağlı olarak farklı sebzeler de konulabilir. Sebze olarak, közlenmiş patlıcan da en çok yakışanıdır.

    devamı için tıklayın
  • Salata od hobotnice

    Salata od hobotnice

    Ahtapot salatası nerede yediğinize göre değişiklik göstermektedir; ancak limon, zeytinyağı ve tuz ile hazırlanan taze ızgara ahtapotlu salatayı hemen hemen her yerde bulmak mümkündür.

    devamı için tıklayın
  • Tavce Gravce

    Tavce Gravce

    Etsiz olarak pişirilmiş Kuru Fasulye yemeği olan Tavce Gravce, Makedonya’nın ulusal yemeğidir. Makedonlar, kurufasulyeyi bizden biraz farklı yapıyorlar ve daha az domates sosuyla toprak güveçte pişiriyorlar.

    devamı için tıklayın
  • Cevapi

    Cevapi

    Az baharatlı köfte olan Cevapi, soğan ve kaymakla birlikte pide içinde servis edilir. Eğer; Balkanlara bir kez gidip Cevapi yediyseniz, kalan ömrünüzde yediğiniz bütün köftelerde cevapinin lezzetini arayabilirsiniz. Porsiyonu, genelde 7-8 köfteden oluşur. Yanında gelen kaymak ve küçük küçük kesilmiş soğanlarla; lezzeti bir başkadır.

    devamı için tıklayın
  • Palacinke

    Palacinke

    Bizim bildiğimiz adıyla krep olan Palacinke, içine çikolata sürülerek servis edilir. Hemen hemen tüm kafe ve restoranlarda bulunan Palacinke, tanıdık bir tat arayanlar için idealdir.

    devamı için tıklayın

Balkanlar için vize gerekir mi? Balkanlar'a vize nasıl alınır?

Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Bosna Hersek vizesiz gezebileceğiniz Balkan ülkeleridir.
Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Slovenya ve Romanya ise; vize ile gidilebilecek Balkan ülkeleridir.

Balkanlar'ın Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Karadağ, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Arnavutluk, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Makedonya, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Slovenya, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Romanya, Türkiye’nin 1 saat gerisindedir.
Bosna Hersek, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Hırvatistan, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Sırbistan, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Kosova, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Bulgaristan, Türkiye’nin 1 saat gerisindedir.
Yunanistan, Türkiye’nin 1 saat gerisindedir.
 

Balkanlar'ın hava durumu ve iklimi nasıldır?

Balkanlar’ın iklimi, bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Güneyde Akdeniz iklimi hakim olup, Kuzey ve iç kesimlerde kara iklimi kendini gösterir. Kıyı kesimlerde ve adalarda iklim daha yumuşakken, iç kesimler ve dağlık bölgelerde daha sert hava koşulları bulunur.

Balkanlar'ın para birimi nedir?

Karadağ    : Euro
Arnavutluk    : Lek
Makedonya    : Makedon Denarı
Slovenya    : Euro
Romanya    : Leu
Bosna Hersek    : Bosna Hersek Markı
Hırvatistan    : Hırvat Kunası
Sırbistan    : Dinar
Kosova        : Euro
Bulgaristan    : Levası
Yunanistan    : Euro
 

Balkanlar'da genel olarak fiyatlar nasıldır?

Her ülkenin kendi yeme içme kültürü ve ekonomik düzeni vardır. Ülkeler arası fiyatlar farklılık gösterse de; genel anlamda Balkanlar uygundur ve yemeğe çok fazla bir bütçe ayırmanıza gerek yoktur.
 

Balkanlar için Önemli Tarihler:

Balkanlar'da genel olarak bütün şehirlerinde gece hayatı canlı ve keyiflidir. Belgrad, Budva, Dubrovnik, Hvar Adası, Karadağ başlıca eğlenceli yerler arasındadır. Bir sürü meşhur gece kulübüne ev sahipliği yaparlar. Alışveriş denilince; Belgrad'daki el sanatları ve hediyelik eşya dükkanları dikkat çekmektedir. Aynı zamanda, şehrin düzenli yapısı, sokakları ve ucuz olması turistlere alışveriş yaparken bambaşka bir keyif verecektir. StariGrad adındaki eski şehirde, Budva'da son moda butikler ve tasarım dükkanları bulabilirsiniz. Burada alışveriş yaparken, tarihle iç içe olacaksınız. Bu hissi, Balkanlar'ın hemen her yerinde hissedebilirsiniz. 

Balkanlar'da müziğe ve eğlenceye olan ilgi; yılın belli dönemlerinde müzik festivalleriyle de tavan yapıyor. Sanat ve müzikle iç içe olacağınız önemli festivalleri sizin için listeledik;

-Southern Soul Festival-Karadağ-Haziran sonu

-Exit Festival-Sırbistan-Temmuz’un ilk hafta sonu

-See Dance Festival-Budva-Temmuz’un ikinci hafta sonu

- Baščaršija Noci Kültür Festivali-Saraybosna-Temmuz ayı boyunca

Balkan dilleri nelerdir?

Balkanlar’da Hint-Avrupa Dilleri ailesine dahil olan Balkan dilleri konuşulur. Sırasıyla bu diller; Arnavutça, Azerice, Boşnakça, Bulgarca, Ermenice, Gagavuzca, Gürcüce, Hırvatça, İstriotça, Karadağca, Kırım Tatarcası, Macarca, Makedonca, Pomakca, Romanca, Rumence, Rusça, Sırpça, Slokvakça, Tatarca, Ukraynaca’nın yanında Türkçe ve Kafkas dilleri olarak sıralanabilir.

Balkanlar'ın önemli şehirlerini gezmek için kaç gün gerekir?

1 hafta ayırıp, Balkanlar'da önemli birkaç şehri doya doya gezme fırsatını yakalayabilirsiniz. Eğer 1 hafta gibi bir zamanınız yoksa; her bir şehir için 2 gün yeterli olacaktır. Kısa hafta sonu kaçamaklarını Balkanlar'da değerlendirebilirsiniz.

Balkanlar’a gitmeden önce bilmeniz gereken 12 şey:

1.    Balkanlarda tren ile ulaşım denildiğinde akla ilk gelen eski tip trenler ve yavaş ulaşımdır. Eğer Balkanlar’da seyahat edecekseniz; otobüs yolculuğunu tercih etmelisiniz.
2.    Balkanlar, birçok Avrupa ülkesine oranla daha güvenli sayılır. Bölgenin savaş görmüş olması, Balkan ülkelerini daha az güvenli kılmıyor.
3.    Üzerinden çok uzun süre geçmemiş olması sebebiyle; savaş konusu hakkında Balkan insanları oldukça hassaslar ve ziyaretçilerin bu konuda duyarlı olması gerekiyor.
4.    Balkan ülkelerinde hemen her yerde sigara içmeye izin var, buna trenler ve otobüsler de dahil.
5.    Balkan ülkelerinde hayat yavaş akar,  dolayısıyla; sabırlı olmalı ve buranın hayat ritmine ayak uydurmalısınız.
6.    İngilizce çok yaygın olarak bilinmediğinden,  gideceğiniz ülkeye ait birkaç kelime bilmenizde yarar var.
7.    Paranızı bozdurmadan önce kullanacağınız miktarı hesaplayın, gereğinden fazla para bozdurmanız durumunda daha sonra kullanamayacağınız paralarla kalabilirsiniz.
8.    Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü’nden atlamak yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Biraz cesaretiniz varsa; yerellerden yardım alarak siz de deneyebilirsiniz.
9.    Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da yaratıcı bir yerli tarafından Hostel Celica olarak otele çevrilmiş olan hapishaneyi, kalmasanız bile gezebilirsiniz.
10.   Zagreb’teki Kırık Kalpler Müzesi ziyaret edilebilecek ilginç yerler arasındadır.
11.   Bulgar Komünist Partisi’nin merkezi olan ve günümüzde terkedilmiş vaziyette bulunan Buzludzha  anıtı içerisine girilemese de dışarıdan görülebilir.
12.   Belgrad’daki yüzen gece kulüplerinde bir gece geçirin.