Karayipler’in en büyük ülkelerinden biri olan Dominik Cumhuriyeti’nin onlarca cennet köşesinden biri de Bayahibe’dir. Bayahibe, Dominik’teki diğer tatil bölgelerine kıyasla daha az kozmopolit ve daha korunaklı bir bölgedir.  Adanın büyük bir kısmının ulusal park olması, yerleşimi ve turizmi çok küçük bir alanda bırakırken, bölgenin doğal güzelliklerinin de koruma altında kalmasını sağlamıştır. Bayahibe’de, dünyanın cennet köşelerinden birinde, doğanın en cömert yüzünü keşfederken; konforu, huzuru ve dinginliği de iliklerinize kadar hissedersiniz..

Bayahibe Nerededir?

Karayipler’in en büyük ülkelerinden biri olan Dominik Cumhuriyeti’nin güneydoğusunda yer alan bir sahil kasabasıdır.

Bayahibe’ye Nasıl Gidilir?

Bayahibe’ye, ülkemizden direkt uçuşlar gerçekleşmemektedir. Avrupa ülkeleri, Güney Amerika ülkeleri, Kanada veya Amerika üzerinden gerçekleşen aktarmalı uçuşlarla Santo Domingo, La Romana veya Punta Cana havalimanlarından birine inip Bayahibe’ye ulaşabilirsiniz.

Bayahibe’ye Ne Zaman Gidilir?

Tropik iklimin hüküm sürdüğü diğer Karayip Adaları gibi, Dominik Cumhuriyeti’nde de aynı iklim tipi hakimdir.  Aralık-Nisan ayları arası, hem tropik yağmurların olmaması açısından, hem de nemin en düşük seviyelerde olması açısından, Bayahibe seyahati için en doğru dönem olacaktır.

Bayahibe’de Şehir İçi Ulaşım

Bayahibe’nın içerisinde gezerken, araba kiralamak, turlara katılmak veya taksi tercih etmekten başka seçeneğiniz olmayacaktır.

Bayahibe'ye seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Bayahibe tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Korunaklı bir bölgede, bilindik zincir otellerde kalmanın konforuyla Karayipler’in huzurlu ve sakin tarafını yaşamak isterseniz, Bayahibe tam size göre. Bembeyaz ipek kumlardan ve turkuaz denizden artakalan zamanda, çevre adaları ve suyun altındaki güzellikleri keşfedebilir; ulusal parkta yürüyüşler yapabilir veya safarilere katılabilirsiniz.

  • Plajlar

    Plajlar

    Karayipler’de bir sahil kasabasının hemen hemen her köşesinin plajlardan ibaret olduğunu düşünebilirsiniz; ama bu yarımada şeklindeki kasabada, denizle kumun birleştiği, uçsuz bucaksız plajlardan pek yok. Bunun sebebi ise; Bayahibe’nin çok büyük kısmını, bir ulusal parkın kaplaması ve deniz kenarlarının işletmelere açılmaması. Ulusal parkın denize ulaştığı noktalarda, çok bakir, cennet gibi plajlar bulunmaktadır. Ancak bu plajlara bir turist olarak ulaşmak zor olabilir. Bayahibe’nin yerleşim olan batı kıyısı boyunca uzanan iki tane plaj vardır. Bunlardan biri Playa Bayahibe, diğeri ise Playa Dominicus’tur. Plajların bir kısmı, plajlarda yer alan otellerin adıyla anılsa da, aslında ya Bayahibe Plajı’nın bir parçası ya da Dominicus’un bir parçasıdır. Dominicus Plajı’nın bir bölümünden ulusal parka geçiş bulunmaktadır. Plaj keyfinizi, bir orman yürüyüşüyle renklendirme imkanı sağlar.

    devamı için tıklayın
  • Saona Adası

    Saona Adası

    Bayahibe’nin hemen güneyinde yer alan adayı, günlük turlarla ziyaret edebilirsiniz. Hiçbir tesisinin olmadığı kristal berraklığındaki su ile bembeyaz kumların birleştiği çok bakir plajlar, doğanın yarattığı havuzlar, şnorkel veya tüplü dalış için biçilmiş kaftan olan mercan kayalıklar, elektriğin bile olmadığı minik köyler, adanın size sunacaklarından sadece bazıları.

    devamı için tıklayın
  • Catalina Adası

    Catalina Adası

    Bayahibe’nin kuzey doğusunda yer alan adaya, günlük turlar düzenlenmektedir. Bembeyaz kumsallarda güneşlenmek veya mercan kayalıkları arasında şnorkel yapmak... Tamamen sizin tercihinize kalmış.

    devamı için tıklayın
  • Zone Colonial

    Zone Colonial

    Avrupa’nın Yeni Dünya’daki ilk yerleşim noktası olan Dominik’e kadar gelip, o dönemin tarihine ilişkin yapılar görmeden dönmek düşünülemez. Bayahibe’ye, araba veya taksi ile 90 dakika uzaklıkta olan bu bölgede, Kolonyal Dönem’e ait oldukça etkileyici yapılar bulacaksınız. O dönemden kalan yapılarıyla göz dolduran bölgede, Yeni Dünya’da ilk inşa edilen ve Amerika kıtasındaki en eski katedral olma unvanına sahip “Basilica Cathedral of Santa Maria la Menor”; döneminde sömürgeci askerlerin yerleşimi için yapılmış, şimdilerde müze olan “Museo de las Casas Reales”; yapıldığı dönemde Kolomb ailesinin ikamet ettiği ev olan, şimdilerde Orta Çağ ve Rönesans Dönemi eserlerinin sergilendiği bir müze olan “Alcazar de Colon”, Zone Colonial’de ziyaret edebileceğiniz en önemli noktalardandır.

    devamı için tıklayın

Sahil şeridi boyunca Fransız, Küba, Şili ve İtalyan Mutfaklarına dair izler taşıyan restoranlara rastlayacaksınız. Özellikle bir dönem Dominik’in bu kısmına yerleşen İtalyanlar sebebiyle, gerçek ve kaliteli İtalyan yemekleri yeme şansınız olacaktır. Yabancı mutfakların yanı sıra, yerel mutfaklarında da kesinlikle şans verilmeyi hak eden lezzetler yaratmaktadırlar. Hayvancılığın geliştiği bir bölge olması dolayısıyla iyi ete, bir ada ülkesi olması dolayısıyla da taze deniz mahsullerine ulaşım çok kolaydır.


Çorba ile yahni arası, et  veya tavukla yapılıp pilav ile sunulan yemek sancocho, damak tadımıza uygun ve leziz bir yemektir.
 

Bizim pilav üstü kuru fasulyemizi andıran ve lezzeti de damak tadımıza oldukça uygun olan yemek “La Bandera Dominicana” da denenmesi gerekenler listenizde bulunabilir.

Börek benzeri bir yemek olan, Meksika Mutfağı’nda da benzerlerine rastlayabileceğiniz “empanadas”, tavuk ve etle yapılan bir hamur işidir. Hamur ve etin birleşimini seven Türk damak tadı, bu yerel lezzeti de oldukça sevecektir.
 

Dominik topraklarında önemli bir yere sahip şeker kamışı tarlalarının varlığını boşa çıkarmayacak lezzetteki yerel tatlılar da, mutlaka denenmelidir. “Arroz con Lecche”, “flan”, “dulce de lecche”, “dulce de coco” ve “bizcochos”, en meşhur tatlılarıdır. Karayipler’in birçok bölgesinde olduğu üzere Dominik dee romu ile ünlüdür. Dünyanın en iyi romları arasında gösterilen romlardan bazıları, Dominik’te üretilmektedir. Siz de romla yapılan punch ve kokteylleri mutlaka tatmalısınız.
 

Kahve severler için de, bir hatırlatma yapmadan geçmeyelim. Dominik kahve çekirdekleri, dünyanın en iyi kahve çekirdekleri arasında gösterilir.
 

Bayahibe’nin içerisinde çok fazla alışveriş alternatifi bulmanız pek mümkün değil. Turlarla veya kendi imkanlarınızla gezeceğiniz köylerde otantik hediyelik, takı ve kıyafetler bulabileceğiniz gibi, özellikle Dominicus’un sahil şeridinde değil ama iç kısımlarında mağazalar, hediyelik eşyacılar ve rom/puro dükkanları bulabilirsiniz. Bu adaya has larimar taşıyla yapılmış takılar ve eşyaları da, Dominicus’ta bulabilirsiniz.
 

Bayahibe, 5 yıldızlı her şey dahil turizmin popüler noktalarından biridir. Bu sebeple; otellerin dışındaki hayat oldukça kısıtlıdır. Genelde otellerde düzenlenen plaj partileri, animasyonlar veya otellerin casinoları, turistlerin eğlence arayışları için tatmin edicidir. Eğer siz otel konseptinin dışına çıkmak isterseniz, Dominicus’un sahil ve iç kesimlerindeki mekanlara şans verebilir, şanslıysanız düzenlenen konser ve canlı performanslara denk gelebilirsiniz. 

Carnaval: Dominik Bağımsızlık Günü olan 27 Şubatta düzenlenen karnaval, bütün Dominik üzerinde coşkuyla kutlanır. İnsanlar rengarenk giyinip sokaklarda
dans eder. Yerel halk, dini ve tarihsel karakterleri sembolize edecek şekilde giyinerek karnavala katılır.
Festival de Merengue: Temmuz ayının ikinci, Ağustos ayının ilk yarısı boyunca süren, dünyaca ünlü dans ve müzik festivalidir. Aslen, Santo Domingo
merkezli festival, diğer kasabalarda da coşkuyla kutlanır.

Bayahibe'ye vize gerekir mi? Bayahibe için vize nasıl alınır?

Bayahibe seyahatini gerçekleştirebilmeniz için, Dominik Cumhuriyeti vizesine ihtiyacınız olacaktır. Ülkede kalacağınız sürenin en az iki katı kadar süre geçerli pasaportunuzla seyahatinizi gerçekleştirebilir, 10 dolar karşılığında 30 gün geçerli vizenizi sınır kapısında alabilirsiniz.
 

Bayahibe'nin Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Bayahibe yerel saati, Türkiye saatinden 7 saat geridedir.
 

Bayahibe'nin iklimi nasıldır?

Tropik iklimin hakim olduğu adada, hem en az nemin olduğu, hem de tropik yağmurların gözlenmediği tek dönem Aralık-Nisan arasıdır. Mayısla beraber iyice yükselen sıcaklıklarla, nem oranı tavan yapar. En sıcak dönem ise, Ağustos ayıdır.
 

Bayahibe'de kullanılan para birimi nedir?

Geçerli olan para birimi Dominik Pezosu’dur. 1 TL = 12,5 RD$’dır
 

Bayahibe'de genel olarak fiyatlar nasıldır?

Bayahibe, genellikle 5 yıldızlı otellerin bulunduğu bir bölge olması sebebiyle restoran seçeneği çok fazla değildir. Olan restoranlar da az seçenek olduklarını bildiklerinden, çok uygun fiyatlı yemekler satmazlar ama verdikleri yemek kalitesine göre fiyatların pahalı olduğunu söylemek de pek adil olmaz. Plaj kenarında edeceğiniz bir kahvaltı 400 RD$ civarlarında olacaktır.  Ortalamanın üzerinde bir restoranda, fiks menülü bir yemek için ise 1800 RD$ civarlarında bir hesap ödemeniz gerekecektir.
Yine ortalamanın üzerinde bir restoranda, bir bira ile bir deniz mahsullü makarnaya ödeyeceğiniz ücret 700 RD$ civarı olacaktır.
 

Bayahibe'de restoran & mağazalar kaça kadar açıktır?

Avrupa veya Amerika’da olduğu gibi çok belirgin çalışma saatlerinden bahsetmek pek mümkün değil. Bayahibe, genel olarak sakin bir sahil kasabası olsa da, deniz turizminin verdiği dinamizmle haftanın her günü, günün her saati yaşayan bir kasabadır. Restoranlar, mutfaklarını 23.00 civarı kapatmaya başlasa da, sokak satıcıları çok daha geç saatlere kadar hizmet vermeye devam ederler.
 

Bayahibe'yi gezmek için kaç gün gerekir?

Beyaz kumların, mercan kayalıklarının ve turkuaz denizin tadını çıkarmak için en az 3 gününüzü Bayahibe’ye ayırmanızı öneririz. Eğer çevre kasabalara ziyaret planlıyorsanız, Bayahibe’de 1-2 gün daha kalabilirsiniz.
 

Bayahibe’ye gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Dominik’in resmi dili İspanyolca’dır. Otellerin dışında, İngilizce konusunda sıkıntı yaşayacağınız anlar olabilir.
2. Eğer kendi imkanlarınızla ulusal parkı gezmek isterseniz, parkın içerisinde sizi yönlendirecek herhangi bir görevli olmadığını bilmenizi isteriz.
3. Birçok restoranda Amerikan Doları’yla ödeme yapmanız mümkün.
4. Restoranlarda bahşiş zorunluluğu yoktur. Halkın alım gücünün çok düşük olmasından yola çıkarak, eğer bahşiş bırakırsanız mutlu olacaklardır.
5. Ocak-Mart ayları arasında seyahatinizi ayarlarsanız, kambur balinaların göçüne denk gelebilirsiniz.
6. Özellikle; akşamları böcek ilacı sürmeden odanızdan çıkmamanızı öneririz.
7. Musluktan akan su içilebilir değildir.
8. Sakin ve huzurlu bir tatil beldesidir. Çılgın eğlenceleriyle değil, dinginliğiyle hatırlayacağınız bir tatil olacaktır.
9. Bölgede, 100 çeşitten fazla mango yetiştirilmektedir. Mango ile yapılan tatlı veya kokteyllere öncelik vermeniz iyi bir fikir olacaktır.
10. Almadan dönmemeniz gerekenler; rom ve puronun yanı sıra, adaya özgü larimar taşıdır.