Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Almanya'da Schengen protokolleri işleniyor. Almanya Konsolosluğu'nun istediği güncel, orijinal belgeleri temin eden pasaport sahipleri, vize işlemlerini rahatlıkla tamamlayabiliyor.

 

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Berlin'de şu an faaliyette olan 2 havaalanı bulunuyor. Biri; Berlin Tegel Havaalanı diğeri ise; Berlin Schönefeld Havaalanı. Tegel Havaalanı, Berlin'in kuzeyinde bulunan Reinickendorf bölgesinde yer alıyor. Bu havalanının kent merkezine uzaklığı TXL Express Bus ve Express Bus X9 otobüsleri ile yaklaşık olarak 37-40 dakika arasında değişiyor. Berlin Schönefeld Havaalanı ise kentin güney bölgesinde yer alıyor ve genellikle uygun fiyatlı havayolları şirketleri tarafından kullanılıyor. Schönefeld Havaalanı ile kent merkezi arasındaki uzaklık da yine trenle veya otobüsle 30 dakika civarında.

 

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Berlin'in yerel saati, kış saati uygulamasında Türkiye'den 2 saat geride, yaz saati uygulamasında ise 1 saat geridedir.

 

Hava Durumu

En soğuk kış ayları dışında kalan tüm zamanlar Berlin’i gezmek için uygun.

 

Para Birimi

Euro

 

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

Berlin genel anlamda bütçenize uygun alternatifleri bulabileceğiniz bir şehirdir. Bir birayı ortalama 4-5 Euro civarında bir miktar ödeyerek içebilir, 6 Euro vererek gün boyu ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

 

Restoranlar & mağazalar kaça kadar açıktır?

Berlin sokaklarında yer alan mağazalar ve restoranlar, akşam saat 20.00 ile 21.00 arasında kapanmaya başlıyor. Şehrin farklı bölgelerinde görülen müzeler ise genellikle 09.00-20.00 arasında ziyaret edilebiliyor. Seçkin alışveriş imkanlarıyla öne çıkan Berlin'in Kurfürstendamm ve Friedrichstrasse gibi çeşitli bölgelerinde bulunan mağazaları pazar günleri genellikle açık oluyor.

 

Kentin tehlikeli bölgeleri:

Avrupa'nın modern şehircilik anlayışını taşıyan Berlin sokaklarında, gerek halkın korunması gerekse yaşanabilmesi muhtemel olayların ortadan kaldırılması açısından günün her saati güvenlik önlemleri alınıyor. Ancak şehirde uyuşturucu alışverişinin yapıldığı Görlitzer Park gibi tehlikeli bölgeler de bulunuyor, özellikle gece vakitlerinde bu bölgelerde gezerken daha dikkatli olmak gerekiyor.

 

Gezmek için kaç gün gerekir?

Dolu dolu ve verimli bir tatil geçirmek için iyi bir planlama yaparak, şehri 4-5 günde gezebilirsiniz.

 

Önemli Tarihler:

Berlinale Film Festival (Berlin Film Festivali) – Şubat

Carnival of Cultures (Kültürler Karnavalı) – Temmuz

Her yıl Berlin’in Kreuzberg bölgesinde 4 gün süren festivalde, Berlin’de yaşayan farklı kültürlere ait; dans, müzik ve yemek çeşitlerine yer verilerek kültürel çeşitlilik kutlanıyor.

The Long Night of the Museums (Uzun Müze Gecesi) - 25 Ağustos

25 Ağustos gecesi Berlin’deki yaklaşık 100 müzenin girişi ücretsiz oluyor.

International Berlin Beer Festival (Uluslararası Bira Festivali) – 5-7 Ağustos

Berlin Stilletto Run – Ağustos

Topuklu ayakkabılarla yapılan koşu yarışı

‘Pop Kultur’ Festivali (Berlin Müzik Haftası) – 31 Ağustos veya 2 Eylül

3 gün süren festival; Berlin’in Neukölln bölgesindeki farklı mekanlarda düzenlenen konserler, film gösterimleri, söyleşiler ve workshop’ları kapsıyor.

Berlin Maratonu – Eylül

Her yıl yaklaşık 50.000 kişinin katıldığı Berlin Maratonu, dünyanın en kalabalık maratonlarından biri kabul ediliyor.

Berlin Pyronale Festival – Eylül

Her yıl Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen havai fişek göstericileri jüri karşısından birinci olabilmek için yarışıyor.

Berlin Fetish Ball – Ekim

Berlin Fotoğrafçılık Festivali – Ekim

Festival of Lights (Işık Şöleni) – 10-21 Ekim

Berlin Jazz Festivali – Kasım

Berlin Tatoo Convention – Aralık

 

Berlin'e gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1- Berlin; sığınak ve tünel gibi çeşitli yapıları sayesinde "Yer Altı Şehri" olarak da isimlendiriliyor.

2- Birçok Avrupa şehrine fark atan Berlin’de, 1700 tane köprü ve 175 tane müze bulunuyor. Bu anlamda şehir geleneksel olarak sanata, tarihe ve mimariye çok önem veriliyor diyebiliriz.

3- Berlin'e geldiğiniz zaman sokaklarda dikkatinizi çekecek en önemli ayrıntılardan birisi de pembe borular oluyor. Geçmişte yer altı sularının tahliye edilmesi için döşenmiş olan borular, günümüzde ise görüntü kirliliğini engellemek adına pembe renge boyanıyor.

4- Berlin Filarmoni Orkestrası, her salı günü gerçekleştirdiği ücretsiz öğle yemeği konserleri ile 40 dakikalık harika bir performans sunuyor. Uzun süredir bir gelenek haline gelmiş bu ücretsiz konserler, sanatseverlerden büyük ilgi görüyor.

5- Berlin’de İstanbul’dan daha fazla dönerci ve kebapçı var. Özellikle burada ‘Gemüse kebab’ adı verilen sebzeli dönere çok fazla rastlayabilirsiniz.

6- Başkentin doğal güzellikleri arasında "66 Göl Yolu" olarak isimlendirilen muazzam bir gezi alanı bulunuyor. Özellikle bisikletçilerin ve trekking tutkularının tercih edebileceği bu alanın dikkat çeken en çarpıcı yanı ise içerisinde savaş kalıntılarının bulunması.

7- Berlin'de keşfedilecek çok fazla gizli gece kulübü ve barlar bulunuyor. Hiç beklemediğiniz bir mekân gece saatlerinde çılgın partilerin verildiği bir kulübe dönüşebiliyor.

8- "Şeytan Dağı" olarak adlandırılan Teufelsberg, Berlin'in en yüksek tepesi.

9- Şehrin ampul-florasan şeklinde ayrılan ışıklandırması, doğusunu ve batısını kolaylıkla fark edebilmenizi sağlıyor.

10- Berlin bisiklet dostu bir şehirdir. Şehirde bisiklet kiralayarak uygun fiyata rahatlıkla gezebilirsiniz.