• Sivas Hakkında Genel Bilgiler

    İç Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sivas; görkemli tarihi yapıları, binlerce yıllık ibadethaneleri, yaz sıcağını unutturan yemyeşil yaylaları, buz gibi suların aktığı şelaleleri, hoş manzaralar sunan gölleri, damak çatlatan tatlara sahip yemekleri ve misafirperver halkıyla Anadolu’nun sıcaklığını yansıtan bir şehir.


    İç Anadolu ile Doğu Anadolu bölgeleri arasında önemli bir geçiş güzergahında yer alan, bu iki zengin coğrafyadan esintiler taşıyan Sivas’ı ve doğa harikası güzelliklerini görmek için Sivas uçak bileti fırsatlarını değerlendirmek gerek.

Sivas Gezilecek Yerler

Sivas’ın kuzeyinde Tokat, Ordu ve Giresun; doğusunda Erzincan, batısında Yozgat, güneybatısında Kayseri, güneydoğusunda Malatya doğusunda ise Kahramanmaraş şehirleri yer alıyor. Türkiye’nin en etkileyici yapılarından bazılarını görebileceğiniz Sivas’ta, 1271 yılından bu yana ayakta duran Çift Minareli Medrese, Cumhuriyet tarihinin yapı taşlarından olan Sivas Kongre Müzesi, muhteşem süslemeleriyle göz alan Gök Medrese, Selçuklu döneminde yaptırılan Ulu Camii, Sivas Kalesi ve Sivas Eğri Köprü gibi sayısız tarihi bina bulunuyor.


Sivas’ta gezilecek yerlerden Çifte Minareli Medrese 1271’de İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmış. Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip görkemli kapısının süslemeleri ve çinili tuğlalarıyla örülmüş iki minaresi ile büyüleyici. 4. Kılıçarslan'ın oğlu 3. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Faahreddin Ali tarafından 1271’de yaptırılmış Gök Medrese, Türk mimarisi ve süslemesinin bir arada olduğu Sivas’ta görülecek önemli yerlerden biri. Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 arasında "Milli Mücadele Karargâhı" olarak kullanılan tarihi bina, şimdilerde Sivas Kongre Müzesi olarak Cumhuriyet tarihimize ışık tutuyor. Buruciye Medresesi ve Şifaiye Medresesi, Taşhan ve Subaşı hanları görülecek yerler arasında.


Sivas'ın Divriği ilçesinde yer alan ve tarihsel değeriyle Anadolu'nun El-Hamrası sayılabilecek Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa, Anadolu Selçukluları döneminde yapıldı. Yapımı 15 yıl sürmüş camideki İslami imgeleri ve motifler görmeye değer. Camiye bitişik olarak bir de Darüşşifa yer alıyor. İçerideki havuzdan gelen su sesi ve çalınan ney ile akıl ve sinir hastalarının tedavileri Darüşşifa’da yapılmış. Bina sonraları medrese olarak hizmet vermiş. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde ''Methine diller kısır, kalem kırıktır'' dediği Divriği Ulu Cami UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.


Zengin tarihi ve kültürel dokusunun yanı sıra nefes kesen doğal güzellikleriyle de hafızalara kazınan bu şehirde, doğa yürüyüşü yapanların gözde rotalarından olan Gürün Şuğul Vadisi, Gemerek ilçesinde yemyeşil bir orman içine gizlenen Sızır Şelalesi ile kuş ve balık avcılarının mesken tuttuğu Zara Tödürge Gölü de görülmeye değer yerler arasında.


Kayak sporları açısından oldukça elverişli olan Sivas Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi ise şehri kış aylarında da cazip bir seyahat rotasına dönüştürüyor. Kışın soğuk ve karlı iklimini fırsata dönüştüren bu merkez, 2013 yılından bu yana faaliyette. Hafta sonu tatilini kayakla değerlendirmek isteyenler için alternatif bir adres olan bu merkez, yaz aylarında da kamp, yamaç paraşütü ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin akınına uğruyor.


Sivas gezilecek yerler arasında bulunan Balıklı Çermik, halk arasında Balıklı Kaplıca olarak da biliniyor. Deri hastalıkları, sedef ve romatizmalı hastalıklara iyi gelen bu şifahane hem yurt içinden hem de yurt dışından çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.


Kültür-sanat etkinlikleri, festivaller ve şenlikleri ile Sivas oldukça hareketli bir yaşama sahip. Banaz Pir Sultan Abdal Kültür Etkinliği, Uluslararası Kangal Köpek Festivali, Çamşıh Divriği Halk Ozanları Festivali, Hafik Kültür ve Turizm Festivali, Yıldızeli Geleneksel Karakucak Güreşleri, Şeme Dağı Şenlikleri, Atatürk’ün Sivas’a Gelişi ve Zara Bal Festivali şehrin kültürel yaşamına katkı koyan etkinliklerden. 


Anadolu’nun en zengin yemek kültürüne sahip şehirlerinden biri olan Sivas’ta ana malzeme olarak et ve tahıl ürünleri kullanılıyor. Pancar, patates, şehriye çorbası, lahana, sebzeli et, madımak, su böreği, Sivas kebabı, yahni en bilinen yerel lezzetlerden.

Sivas'a Nasıl Gidilir

Sivas merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, şehrin kuzeybatısında konumlanıyor. İlk kurulduğu dönemde NATO üssü olması planlanan Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, 1957 yılında sivil hava trafiğine açıldı. Günümüzde İstanbul ve İzmir’den yapılan direkt uçuşlar için kullanılan bu havalimanı 2010 yılında faaliyete geçen yeni terminal binasında üç milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip. Merakum tepesinde bulunan Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, Türkiye’nin batısı, İç Anadolu ve Doğu Anadolu arasında bir köprü kuruyor. Sivas Havalimanı uçak bileti fiyatlarını seyahatim.com ile karşılaştırın ve en ucuz bileti güvenle satın alın.


Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’ndan Sivas şehir merkezine ulaşım için otobüs, HAVAŞ araçları, özel transfer aracı, taksi ya da araç kiralama hizmetlerinden yararlanılabilir. Şehirde, İstanbul ve İzmir’e gerçekleşen uçak seferleriyle eş zamanlı hareket eden belediye otobüsleri, havalimanı-şehir merkezi-şehirlerarası otobüs terminali güzergâhında hizmet veriyor. Uçak saatlerinde yapılan değişiklikler otobüslerin hareket saatine de yansıtılıyor. Uçakların iniş saatinden 25 dakika sonra hareket eden HAVAŞ araçları havalimanı ile Sivas şehir merkezi arası ulaşımı sağlıyor. 


Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’ndan Tokat şehir merkezine de yolcu taşıyan HAVAŞ araçları, Sivas Havalimanı, Sivas-Tokat Karayolu, Novada Alışveriş Merkezi ve Tokat Hükümet Meydanı rotasını takip ediyor. Yolculuk yaklaşık 90 dakika sürüyor. Havalimanından şehir merkezine yolcu taşıyan ticari taksiler ise hızlı ve konforlu bir yolculuk için cazip bir ulaşım seçeneği. 


Sivas şehir merkezinden Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na ulaşım için otobüs, HAVAŞ araçları, özel transfer aracı, taksi ya da araç kiralama hizmetleri kullanılabilir.


Şehirde, İstanbul ve İzmir’e gerçekleşen uçak seferlerine uygun olarak hareket eden belediye otobüsleri, şehir merkezi, şehirlerarası otobüs terminali ile Sivas Havalimanı güzergâhında hizmet veriyor. HAVAŞ araçları ise Büyük Otel, 4 Eylül Stadyumu, Kümbet Halı Saha, Sabancı Lisesi Durağı ve Özel Harekât Şube Müdürlüğü​​ güzergâhında yolcu taşıyor. Şehir merkezinden havalimanına gidiş yaklaşık 40 dakika sürüyor. 


Tokat şehir merkezinden Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na da yolcu taşıyan HAVAŞ araçları, Tokat Hükümet Meydanı, Novada Alışveriş Merkezi, Sivas-Tokat Karayolu ve Sivas Havalimanı rotasını takip ediyor.


Anadolu’nun ortasında yer alan Sivas, Selçuklu Devrinden kalan çok sayıda eseriyle tarihsel önemini gözler önüne seren bir kent. Cumhuriyet tarihimize yön veren şehirde gezilip görülecek az bilinen çok yer var. UNESCO koruması altındaki Divriği Ulu Cami bile bu şehre seyahat planlamak için yeterli bir neden. Sivas uçak bileti fırsatlarını yakalayarak bu şehri keşfe çıkın.

 

Sivas Havalimanı & Sivas Hava Durumu

booked.net