• Elazığ Hakkında Genel Bilgiler

    Fırat Nehrinin oluşturduğu verimli topraklara sahip geniş bir ova üzerine kurulan ve Milattan Önce 10 binli yıllara dek uzanan köklü geçmişiyle Elazığ, Doğu Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Harput Antik Şehri’ne de ev sahipliği yapıyor. Şehir köklü tarihi miraslarından geriye kalan şeylerin yanı sıra ilginç doğal ve kültürel güzellikleri de barındırıyor. Elazığ'ı görmediyseniz, gidilesi bir şehir olduğuna hemen karar verirsiniz.

     

    Ziyaretçilerini Anadolu’nun görkemli coğrafyası ve zengin kültürel dokusuyla buluşturan bir merkez olan Elazığ, Doğu Anadolu’nun güzel manzaralarına tanık olmak isteyenlerin ilk duraklarından biri olmalı. Tarihi ve gelenek görenekleri gibi sofrası da oldukça zengin bir şehir Elazığ. Türkiye'de çeşit bakımından Gaziantep'ten sonra en zengin mutfağa sahip il, bu yanıyla da sürprizler barındırıyor. Elazığ uçak bileti fırsatlarını değerlendirerek bu tarihi şehri ve az bilinen güzelliklerini keşfetmek gerek.

Elazığ Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu’nun en eski yerleşim yerleri arasındaki Harput Antik Şehri, Elazığ gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen merkez. Harput çevresindeki toprakların tarıma ve yerleşime elverişli olmaması sebebiyle bugünkü yerinde varlığını sürdüren Elazığ, tarih boyunca Hurriler, Hititler, Urartular, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyetin yerleşim yeri oldu.

 

Günümüzde bu medeniyetlerden kalma çok sayıda tarihi eser ve kalıntıyı barındıran şehirde, Harput Kalesi, kesme taşla yapılan Üç Lüleli Çeşme, Anadolu’nun en eski Türk camilerinden olan Ulu Camii, Milattan Sonra 179’da inşa edilen ve bölgenin en eski ibadethaneleri arasında bulunan Meryem Ana Kilisesi gibi birbirinden değerli yapılara rastlamak mümkün. Harput beldesinde, Palu ve Keban ilçelerinde onlarca eser günümüze kadar gelmeyi başarmış.

 

Tarihi zenginliğinin yanı sıra göz alıcı güzellikleri doğasıyla da hayranlık uyandıran Elazığ, bahar ve yaz aylarını görsel bir şölene dönüştüren yaylaları, gürül gürül akan şelaleleri, gizemli atmosferiyle ilgi çeken mağaraları ve fotoğraf meraklısı gezginler için etkileyici kareler saklayan gölleriyle oldukça cezbedici. İçindeki doğal hava akımı sayesinde yazları serin kışları ise serin bir havası bulunan Buzluk Mağarası, romatizma, kadın ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenen şifalı sularıyla ünlü Golan Kaplıcaları, mavi bayraklı plajlarıyla yaz aylarında cıvıl cıvıl bir tatil noktasına dönüşen Hazar Gölü ve Türkiye’nin ikinci büyük yapay gölü olan Keban Baraj Gölü de şehrin görülmeye değer önemli gezilecek noktalarından.

 

Kış aylarında bembeyaz bir görünüme bürünen 2 bin 347 metre yüksekliğindeki Hazarbaba Dağı da kayak sporlarına meraklı olan yöre halkı ve turistlerin gözdesi. Dağ üzerinde hizmet veren Hazarbaba Kayak Merkezi, profesyonel ve amatör sporcuların kullanabildiği pistleri, telesiyeji ve kafeleriyle keyif dolu bir gün geçirmenizi sağlayabilir.

 

Elazığ kültürel yaşamına katkı sunan festival ve şenlikler her yıl binlerce insanı bir araya getiriyor. Fırat Kısa Film Festivali, Arıcak Ters Lale Şenlikleri, Gezin Çilek Festivali, Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Hazar Spor Şenlikleri Denizcilik Bayramı, Piri Davut Şenlikleri, Yaz Şenliği, Orcik Festivali ve Geleneksel Bağ ve Bal Teşvik Müsabakası düzenli olarak devam eden etkinliklerden.

 

Elazığ mutfağı, Anadolu’nun kültürel zenginliğinin en güzel örneklerini sergiliyor. Tulum peyniri, badem şekeri, baharat çeşitleri, dut unu, Ağın leblebisi gibi lezzetler şehir ve ilçe merkezindeki geleneksel dükkanlarda bulabileceğiniz yerel tatlardan. Harput ekmek tatlısı, Harput köftesi, gömme ve içli köfte kentle özdeşleşen lezzetler arasında. Nefis kokusuyla çedene bitkisinden yapılan çedene kahvesi özellikle mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle biliniyor.

 

Dünyaca en ünlü şarap uzmanlarından Hugh Johnson, kaleme aldığı şarap ansiklopedisinde, “Eğer Nuh’un, Ağrı Dağının eteklerinde kurduğu bağlar gerçekten ilk bağlar idiyse, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinin, şarabın anavatanı olduğu iddia edilebilir” diyor. Dünyaca ünlü Boğazkere ve Öküzgözü üzümü vatanı Elazığ’da yüksek standartlarda üretiliyor.

 

Elazığ üzümlerinden yapılan Buzbağ şarabı, tulum peyniri, sarı dur pestili, bakır eşyalar yanında sekizgen köşeli şapka hediyelik eşya olarak alınabilir.

Elazığ'a Nasıl Gidilir

Elazığ şehir merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunan Elazığ Havalimanı, Elazığ – Diyarbakır yolu üzerinde yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’ni batıya bağlayan bir kavşak konumunda bulunan Elazığ, kuzeyde Tunceli; doğuda Bingöl; batıda Malatya; güneyde ise Diyarbakır şehriyle komşu.

 

Elazığ Havalimanından Elazığ şehir merkezine ulaşım için taksi, HAVAŞ araçları veya araç kiralama gibi alternatif seçenekler kullanılabilir. Elazığ Havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlayan bir toplu ulaşım ağı bulunmadığı için yolcular HAVAŞ araçlarıyla şehir merkezine gitmeyi tercih ediyor.

 

Elazığ seyahatinde araç kiralamak isteyen yolcular şehir merkezinde hizmet veren araç kiralama ofisleriyle iletişime geçerek aradıkları özelliklerde bir araç bulabilir. Ayrıca şehir merkezinde bulunan taksiler sayesinde havalimanına daha hızlı ve pratik yolculuk yapmak da mümkün.

 

Elazığ şehir merkezinden Elazığ Havalimanı’na ulaşım için taksi, HAVAŞ araçları veya araç kiralama gibi seçenekler var. Ortalama 30 dakika süren bu yolculuk için ödenmesi gereken bilet fiyatı ise 7 TL.

 

Anadolu’nun gizemli şehri Elazığ’a gidin ve Harput'un tarihi atmosferinde içli köfte, patila, orcik yiyip, çedene kahve içmeden dönmeyin. Ayrıca fırsatınız olduğunda Elazığ yöresinin geleneksel oyunu çayda çıra gösterileri izleyip, geleneksel müziğini kürsü başında dinleyin. Elazığ’da Fırat’ın görkemini yaşayıp Hititlerin, Urartuluların üzüm yetiştirdiği bağlarda gezerek bu mirasın tadını çıkarmak için Elazığ uçak bileti kampanyalarını takip edin.

 

Elazığ Havalimanı & Elazığ Hava Durumu

booked.net